Infografieën in de gezondheidszorg

Hoe vaak heb je flyers gelezen in de wachtkamer van je dokterspraktijk? Je leest de flyer en denkt "Goed om te weten dat". Vele malen, toch?

Vanwege die simpele gewoonte moeten wetenschapscommunicatoren steeds meer nadenken en discussiëren over het belang van infographics in de gezondheidszorg

Infographics zijn een van de krachtigste manieren om complexe gegevens te communiceren, en het is een belangrijk hulpmiddel bij het lesgeven, het geven van inspiratie, het presenteren van informatie, en in het bedrijfsleven. We kunnen infographics op vele manieren definiëren, maar één ervan is een visualisatie van gegevens of ideeën die probeert complexe informatie over te brengen aan een publiek dat snel kan worden geconsumeerd en gemakkelijk kan worden begrepen. 

Specifiek in de gezondheidszorg spelen infographics een belangrijke rol bij het informeren van patiënten. Procedures en pathologische aandoeningen zijn slechts enkele soorten informatie die via infographics worden gecommuniceerd. Daarom is het belangrijk om zich te concentreren op de relevante feiten op zich, en mogen er geen onnodige of afleidende beelden aanwezig zijn in het uiteindelijke ontwerp. Dit bepaalt het succes of falen van de infographic bij het communiceren van bepaalde gegevens of kennis. 

Chirurgisch kantoorbezoek Zoom Mind the Graph Illustratie
Klik op de afbeelding om naar de Galerij te gaan.

Wat is de rol van infographics in de gezondheidszorg?

Sinds de grottekeningen, toen holbewoners informatieontwerp onbewust toepasten, verwerken moderne professionele ontwerpers de principes bewust in het ontwerpproces. 

Net als de flyer bij de dokter, als je een krant, blog, tijdschrift hebt gelezen, ben je waarschijnlijk infographics tegengekomen. Zelfs op sociale media, Twitter, Instagram, Linked In of Facebook, zijn overal infographics te vinden. Allemaal bevatten ze plaatjes die je in één oogopslag de kern van het verhaal of concept vertellen. 

Infographics hebben brede toepassingen buiten de verspreiding van nieuws, zoals wetenschappelijke visualisatie, productontwerp, onderwijs, informatietechnologie, bedrijfscommunicatie en entertainment. 

Infographics zijn grafieken die informatie en gegevensaccumulatie visueel overbrengen. Bij het opstellen van dit informatie-ontwerpmateriaal is het belangrijkste doel intensieve en complexe informatie eenvoudig over te dragen aan de doelgroep door de inhoud van het onderwerp weer te geven. 

Als de kijkers het ontwerp snel en gemakkelijk begrijpen en doorgronden, vervult de infographic zijn rol. 

Uiteindelijk moet de weergegeven informatie opmerkelijk, esthetisch, boeiend en aantrekkelijk zijn. 

Spinale Anesthesie Zoom Mind the Graph Illustratie
Klik op de afbeelding om naar de Galerij te gaan.

Waarom zijn infografieën belangrijk voor de volksgezondheid?

In de gezondheidszorg zijn infographics krachtige digitale hulpmiddelen die patiënten de nodige kennis verschaffen om informatie over specifieke ziekten, procedures en trending topics in de gezondheidszorg te begrijpen. Met andere woorden, infographics moeten innovatief zijn en ontworpen om belangrijke informatie aan patiënten over te brengen.

Het maken van impactvolle infografieën is een educatieve ervaring voor patiënten, waardoor zij een complexe boodschap op een begrijpelijke manier leren kennen.

Zodra patiënten begrijpen dat infografieën krachtige digitale hulpmiddelen zijn die talrijke inzichten bieden in specifieke ziekten, procedures en actuele onderwerpen in de gezondheidszorg, zal de uitwisseling van informatie tussen artsen en patiënten veel nauwkeuriger en veiliger verlopen.

Infographics in de gezondheidszorg moeten dus de bedoeling hebben om complexe informatie over gezondheidszorg te vertalen in vereenvoudigde grafische snapshots die de lezer een beter inzicht geven in hoe een ziekte kan ontstaan, behandeld en mogelijk zelfs voorkomen. 

Zo kunnen visuele hulpmiddelen zoals infographics helpen bij de voorlichting van patiënten, hun familie en anderen die informatie over kanker zoeken. Maar om de integriteit van grafiek en tekst in de gemaakte informatieve ontwerpen te waarborgen, moet het ontwerp nauw contact onderhouden met de artsen. Wederzijdse interactie is de sleutel tot succesvolle illustraties die aspecten onthullen die woorden niet in een enkel kader kunnen uitdrukken.

Er is een reden waarom we beelden sneller kunnen waarnemen dan schrijven, hoe de hersenen de informatie krijgen.

Onze hersenen evalueren alle informatie in de vorm van beelden, maar behandelen de tekst in een lijn. Nu, dankzij infographics, wordt het proces van informatieoverdracht eenvoudiger en efficiënter.

Informatieve afbeeldingen hebben een krachtiger effect en benadrukken het verband tussen twee onderwerpen, zoals grafisch ontwerp en gezondheid. 

Welk soort informatie kan een infographic in de gezondheidszorg verstrekken?

 • Oorzaken en risico's van een ziekte of aandoening;
 • Vergemakkelijkt de opsporing van de plaats waar de ziekte zich voortplant;
 • Ziekteprocessen;
 • Over een specifieke ziekte;
 • Over gezondheidsonderwerpen;
 • Over behandelingen; 
 • Voorkomt acties.
Fluoro Direct Anterior Approach Total Hip Arthroplasty Zoom Mind the Graph Illustratie
Klik op de afbeelding om naar de Galerij te gaan.

Hoe maak ik een infographic over de gezondheidszorg?

Ondanks het doel van de infographic zijn er een paar factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het maken ervan: 

 • Laat geen ruimte voor twijfel over thema, verhaal of hoofdboodschap. Alle informatie moet duidelijk zijn! De infographic en het onderwerp moeten worden benadrukt. Het moet worden overwogen en besproken voordat het ontwerpproces plaatsvindt. 
 • Denk na en denk aan (of als) je publiek. Zij zijn degenen die de boodschap van uw infographic moeten begrijpen. Houd hen in gedachten om de infographic visueel aantrekkelijker te maken, met aandacht voor grootte, eenvoud, effectief gebruik van gegevens en de algehele impact.

Je moet geen grote hoeveelheid informatie in één infographic stoppen. Maak er meer dan één als het moet, en vergeet niet dat de aandachtsspanne van de gemiddelde gebruiker steeds korter wordt. Daarom moet de vraag die de infographic beantwoordt zorgvuldig worden ontworpen en met de meest effectieve methode worden beantwoord. Als u met al deze factoren rekening houdt, zal de visualisatie van uw infographic effectiever en fantasierijker zijn.

 • De keuze van het lettertype is een belangrijk aandachtspunt. Uitgebreide lettertypes kunnen het lezen bemoeilijken en afleiden, vooral voor oudere patiënten. Het kan moeilijk zijn een lettertype te kiezen, maar houd rekening met de behoeften van uw publiek. Grote en leesbare lettertypes zijn altijd de beste keuze, vooral wanneer uw publiek bestaat uit patiënten met een visuele ziekte. 
"Ik zal je altijd vinden" geschreven in verschillende post-its, in twee verschillende lettertypes.
Lettertype is belangrijk
 • Kies kleuren die de informatie versterken. Kleur is een opmerkelijk communicatiemiddel dat een belangrijke rol speelt bij het ontwerpen. De juiste kleur heeft de kracht om ontwerpelementen te laten opvallen, waardoor de effectiviteit van een stuk communicatie toeneemt. Als bijvoorbeeld een hartsymbool wordt gebruikt voor een afdeling cardiologie, moet de meest geroepen kleur rood zijn, zodat het item wordt weerspiegeld en gemakkelijker te onthouden is. 

Het kiezen van kleuren die informatie benadrukken is een belangrijk aspect van grafisch ontwerp. Kleur maakt de verstrekte informatie leesbaarder en bepaalt de visuele hiërarchie van de informatie. Daarom is het kiezen van de juiste kleur zo belangrijk. Contrast is een belangrijke factor, want de achtergrond moet goed samengaan met de illustraties. 

Mind the Graph ready sjablonen

Bekijk hieronder Mind the Graph kant-en-klare infografiesjablonen, en hoe de kleur gerelateerd is aan het infografiethema. Als je het sjabloon leuk vond, klik er dan op om het te gebruiken.

Blauw voor water thema's. 

Mind the Graph Sjabloon
Klik op de afbeelding om de sjabloon te gebruiken.

Glad roze voor de lucht, en groen voor het gras rond.

Mind the Graph Sjabloon
Klik op de afbeelding om de sjabloon te gebruiken.

Rood voor bloedgerelateerde onderwerpen.

Mind the Graph Sjabloon
Klik op de afbeelding om de sjabloon te gebruiken.

Nu begrijpt u het belang van infographics in de gezondheidszorg. Bent u klaar om infographics te maken voor uw patiënten?

Klik op hier om te beginnen!

Referentie

Balkac, M. & Ergun, E. Rol van infographics in de gezondheidszorg. Chinees Medisch Tijdschrift 131, 2514-2517 (2018).

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen