Infographics στην υγειονομική περίθαλψη

Πόσες φορές βρεθήκατε να διαβάζετε φυλλάδια στην αίθουσα αναμονής του ιατρείου σας; Διαβάζετε το φυλλάδιο και σκέφτεστε "καλό είναι να το ξέρω αυτό". Πολλές φορές, σωστά;

Εξαιτίας αυτής της απλής συνήθειας, οι επικοινωνιολόγοι της επιστήμης πρέπει να προβληματίζονται και να συζητούν όλο και περισσότερο για τη σημασία των infographics στην υγειονομική περίθαλψη.

Τα infographics είναι ένας από τους πιο ισχυρούς τρόπους επικοινωνίας πολύπλοκων δεδομένων και αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τη διδασκαλία, την έμπνευση, την παρουσίαση πληροφοριών και τις επιχειρήσεις. Μπορούμε να ορίσουμε τα infographics με πολλούς τρόπους, αλλά ένας από αυτούς είναι η οπτικοποίηση δεδομένων ή ιδεών που προσπαθούν να μεταφέρουν σύνθετες πληροφορίες σε ένα κοινό που μπορεί να τις καταναλώσει γρήγορα και να τις κατανοήσει εύκολα. 

Ειδικά στην υγειονομική περίθαλψη, τα infographics έχουν σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση των ασθενών. Οι διαδικασίες και οι παθολογικές καταστάσεις είναι μόνο μερικά από τα είδη πληροφοριών που επικοινωνούνται μέσω των infographics. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να επικεντρωθείτε στα σχετικά γεγονότα μεμονωμένα, ενώ περιττές ή αποσπασματικές εικόνες δεν θα πρέπει να υπάρχουν στον τελικό σχεδιασμό. Αυτό θα κρίνει την επιτυχία ή την αποτυχία του infographic στην επικοινωνία ορισμένων δεδομένων ή γνώσεων. 

Επίσκεψη στο γραφείο του χειρουργού Zoom Mind the Graph Εικονογράφηση
Κάντε κλικ στην εικόνα για να μεταβείτε στη γκαλερί.

Ποιος είναι ο ρόλος των Infographics στην υγειονομική περίθαλψη;

Από τα σχέδια των σπηλαίων, όταν οι άνθρωποι των σπηλαίων χρησιμοποιούσαν τον σχεδιασμό πληροφοριών ασυνείδητα, οι σύγχρονοι επαγγελματίες σχεδιαστές ενσωματώνουν συνειδητά τις αρχές αυτές στη διαδικασία σχεδιασμού. 

Ακριβώς όπως το φυλλάδιο στο ιατρείο, αν έχετε διαβάσει μια εφημερίδα, ένα ιστολόγιο ή ένα περιοδικό, πιθανότατα θα έχετε συναντήσει infographics. Ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο Twitter, το Instagram, το Linked In ή το Facebook, τα infographics βρίσκονται παντού. Όλα περιείχαν εικονογραφήματα που σας λένε για την ουσία της ιστορίας ή της έννοιας με μια ματιά. 

Τα infographics έχουν ευρύτατες εφαρμογές πέρα από τη διάδοση ειδήσεων, όπως η επιστημονική απεικόνιση, ο σχεδιασμός προϊόντων, η εκπαίδευση, η τεχνολογία πληροφοριών, η επιχειρηματική επικοινωνία και η ψυχαγωγία. 

Τα infographics είναι γραφικά που μεταδίδουν οπτικά πληροφορίες και συσσωρευμένα δεδομένα. Κατά την προετοιμασία αυτού του υλικού σχεδιασμού πληροφοριών, ο κύριος στόχος είναι η εύκολη μεταφορά εντατικών και πολύπλοκων πληροφοριών στην ομάδα-στόχο, αντανακλώντας το περιεχόμενο του θέματος. 

Αν οι θεατές κατανοούν, μαθαίνουν και αντιλαμβάνονται το σχέδιο γρήγορα και εύκολα, το infographic εκπληρώνει το ρόλο του. 

Στο τέλος, οι πληροφορίες που θα αποτυπωθούν πρέπει να είναι αξιοσημείωτες, αισθητικές, ελκυστικές και ελκυστικές. 

Σπονδυλική αναισθησία Zoom Mind the Graph Εικονογράφηση
Κάντε κλικ στην εικόνα για να μεταβείτε στη γκαλερί.

Γιατί τα infographics είναι σημαντικά για τη δημόσια υγεία;

Στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, τα infographics είναι ισχυρά ψηφιακά εργαλεία που επιτρέπουν στους ασθενείς να έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις για να κατανοήσουν πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες ασθένειες, διαδικασίες και θέματα υγειονομικής περίθαλψης. Με άλλα λόγια, τα infographics πρέπει να είναι καινοτόμα και σχεδιασμένα για να μεταδίδουν σημαντικές πληροφορίες στους ασθενείς.

Η δημιουργία εντυπωσιακών infographics αποτελεί μια εκπαιδευτική εμπειρία για τους ασθενείς, επιτρέποντάς τους να γνωρίσουν ένα σύνθετο μήνυμα με τρόπο που ενισχύει την κατανόησή τους.

Μόλις οι ασθενείς κατανοήσουν ότι τα infographics είναι ισχυρά ψηφιακά εργαλεία που παρέχουν πολυάριθμες πληροφορίες για συγκεκριμένες ασθένειες, διαδικασίες και καυτά θέματα υγειονομικής περίθαλψης, η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κλινικών γιατρών και ασθενών θα είναι πολύ πιο ακριβής και ασφαλής.

Έτσι, τα Infographics στην υγειονομική περίθαλψη πρέπει να έχουν την πρόθεση να μεταφράσουν πολύπλοκες πληροφορίες για την υγειονομική περίθαλψη σε απλουστευμένα γραφικά στιγμιότυπα που θα αφήσουν τον αναγνώστη με καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορεί να εμφανιστεί μια ασθένεια, να αντιμετωπιστεί και, ενδεχομένως, ακόμη και να προληφθεί. 

Για παράδειγμα, οπτικά βοηθήματα όπως τα infographics μπορούν να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των ασθενών, των οικογενειών τους και άλλων ατόμων που αναζητούν πληροφορίες για τον καρκίνο. Ωστόσο, για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των γραφικών και του κειμένου στα δημιουργημένα ενημερωτικά σχέδια, ο σχεδιασμός πρέπει να διατηρεί στενή επαφή με τους γιατρούς. Η αμοιβαία αλληλεπίδραση είναι το κλειδί για επιτυχημένες εικονογραφήσεις που αποκαλύπτουν πτυχές που οι λέξεις δεν είναι σε θέση να εκφράσουν σε ένα μόνο καρέ.

Υπάρχει λόγος για τον οποίο μπορούμε να αντιληφθούμε τις εικόνες γρηγορότερα από τη γραφή, ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος λαμβάνει τις πληροφορίες.

Ο εγκέφαλός μας αξιολογεί όλες τις πληροφορίες με τη μορφή εικόνων, αλλά αντιμετωπίζει το κείμενο σε μια γραμμή. Τώρα, λόγω των infographics, η διαδικασία επικοινωνίας των πληροφοριών γίνεται ευκολότερη και πιο αποτελεσματική.

Τα πληροφοριακά γραφικά έχουν πιο ισχυρό αποτέλεσμα και δίνουν έμφαση στη σχέση μεταξύ δύο θεμάτων, όπως ο γραφιστικός σχεδιασμός και η υγεία. 

Τι είδους πληροφορίες μπορεί να παρέχει ένα infographic για την υγειονομική περίθαλψη;

 • Αιτίες και κίνδυνοι που σχετίζονται με μια ασθένεια ή κατάσταση,
 • Διευκολύνει την ανίχνευση του τόπου αναπαραγωγής της νόσου,
 • Διαδικασίες ασθενειών,
 • Σχετικά με μια συγκεκριμένη ασθένεια,
 • Σχετικά με θέματα υγειονομικής περίθαλψης,
 • Σχετικά με τις θεραπείες, 
 • Αποτρέπει ενέργειες.
Ολική αρθροπλαστική ισχίου με άμεση πρόσθια προσέγγιση Fluoro Zoom Mind the Graph Εικόνα
Κάντε κλικ στην εικόνα για να μεταβείτε στη γκαλερί.

Πώς μπορώ να φτιάξω ένα infographic υγειονομικής περίθαλψης;

Παρά το σκοπό του infographic, υπάρχουν μερικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη δημιουργία του: 

 • Μην αφήνετε χώρο για αμφιβολίες σχετικά με το θέμα, την ιστορία ή το κύριο μήνυμα. Όλες οι πληροφορίες πρέπει να είναι σαφείς! Το infographic και το θέμα του πρέπει να αναδεικνύονται. Πρέπει να ληφθεί υπόψη και να συζητηθεί πριν από τη διαδικασία σχεδιασμού. 
 • Σκεφτείτε και σκεφτείτε (ή όπως) το κοινό σας. Είναι αυτοί που πρέπει να κατανοήσουν το μήνυμα του infographic σας. Λάβετε τους υπόψη σας για να κάνετε το infographic πιο ελκυστικό οπτικά, εστιάζοντας στο μέγεθος, την απλότητα, την αποτελεσματική χρήση των δεδομένων και τον συνολικό αντίκτυπο.

Δεν πρέπει να έχετε μεγάλο εύρος πληροφοριών σε ένα infographic. Δημιουργήστε περισσότερα από ένα, αν πρέπει, και να θυμάστε ότι η διάρκεια προσοχής του μέσου χρήστη είναι όλο και πιο μικρή. Για το λόγο αυτό, το ερώτημα στο οποίο απαντά το infographic θα πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά και να απαντηθεί με την πιο αποτελεσματική διαθέσιμη μέθοδο. Αν λάβετε υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες, η οπτικοποίηση του infographic σας θα είναι πιο αποτελεσματική και ευφάνταστη.

 • Η επιλογή γραμματοσειράς είναι ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να εξεταστεί. Οι περίπλοκες γραμματοσειρές μπορεί να δυσχεράνουν την ανάγνωση και να αποσπούν την προσοχή, ιδίως για τους ηλικιωμένους ασθενείς. Μπορεί να είναι δύσκολο να επιλέξετε μια γραμματοσειρά, ωστόσο, να έχετε κατά νου τις ανάγκες του κοινού σας. Μεγάλες και ευανάγνωστες γραμματοσειρές είναι πάντα η καλύτερη επιλογή, ειδικά όταν το κοινό σας είναι ασθενείς με προβλήματα όρασης. 
"Θα σε βρίσκω πάντα" γράφτηκε σε διαφορετικά post-it, με δύο διαφορετικές γραμματοσειρές.
Σημασία γραμματοσειράς
 • Επιλέξτε χρώματα που ενισχύουν τις πληροφορίες. Το χρώμα είναι ένα αξιοσημείωτο εργαλείο επικοινωνίας που παίζει σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό. Το σωστό χρώμα έχει τη δύναμη να επιτρέπει στα στοιχεία σχεδιασμού να ξεχωρίζουν, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα ενός επικοινωνιακού στοιχείου. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείται ένα σύμβολο καρδιάς για ένα καρδιολογικό τμήμα, το πιο καλούμενο χρώμα θα πρέπει να είναι το κόκκινο, αντανακλώντας το στοιχείο και διευκολύνοντας την απομνημόνευσή του. 

Η επιλογή χρωμάτων που αναδεικνύουν τις πληροφορίες είναι μια σημαντική πτυχή του γραφικού σχεδιασμού. Το χρώμα καθιστά τις παρεχόμενες πληροφορίες πιο ευανάγνωστες και καθορίζει την οπτική ιεραρχία των πληροφοριών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιλογή του σωστού χρώματος είναι τόσο σημαντική. Η αντίθεση είναι βασικός παράγοντας, καθώς το φόντο πρέπει να συνδυάζεται καλά με τις απεικονίσεις. 

Mind the Graph Έτοιμα πρότυπα

Δείτε παρακάτω Mind the Graph έτοιμα πρότυπα infographic, και πώς το χρώμα σχετίζεται με το θέμα του infographic. Αν σας άρεσε το πρότυπο, κάντε κλικ σε αυτό για να το χρησιμοποιήσετε.

Μπλε για θέματα νερού. 

Πρότυπο Mind the Graph
Κάντε κλικ στην εικόνα για να χρησιμοποιήσετε το πρότυπο.

Απαλό ροζ για τον ουρανό και πράσινο για το γρασίδι.

Πρότυπο Mind the Graph
Κάντε κλικ στην εικόνα για να χρησιμοποιήσετε το πρότυπο.

Κόκκινο για θέματα που σχετίζονται με το αίμα.

Πρότυπο Mind the Graph
Κάντε κλικ στην εικόνα για να χρησιμοποιήσετε το πρότυπο.

Τώρα καταλαβαίνετε τη σημασία των infographics στην υγειονομική περίθαλψη. Είστε έτοιμοι να αρχίσετε να δημιουργείτε infographics για τους ασθενείς σας;

Κάντε κλικ στο εδώ για να ξεκινήσετε!

Αναφορά

Balkac, M. & Ergun, E. Role of Infographics in Healthcare. Κινεζική ιατρική εφημερίδα 131, 2514-2517 (2018).

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα