Infografiikka terveydenhuollossa

Kuinka monta kertaa olet huomannut lukevasi esitteitä lääkärin vastaanoton odotushuoneessa? Luet esitteen ja ajattelet: "Hyvä tietää". Monta kertaa, eikö niin?

Tämän yksinkertaisen tavan vuoksi tiedeviestijöiden on pohdittava ja keskusteltava yhä enemmän infografiikan merkityksestä terveydenhuollossa.

Infografiikka on yksi tehokkaimmista tavoista välittää monimutkaista tietoa, ja se on tärkeä väline opetuksessa, inspiraation antamisessa, tiedon esittämisessä ja liiketoiminnassa. Voimme määritellä infografiikan monella tavalla, mutta yksi niistä on tietojen tai ideoiden visualisointi, jolla pyritään välittämään monimutkaista tietoa yleisölle, joka voi kuluttaa sitä nopeasti ja ymmärtää sen helposti. 

Terveydenhuollossa infografiikalla on tärkeä rooli potilaiden informoinnissa. Toimenpiteet ja patologiset tilat ovat vain muutamia infografiikan avulla välitettäviä tietoja. Siksi on tärkeää keskittyä asiaankuuluviin tosiasioihin erikseen, eikä lopullisessa suunnittelussa saisi olla tarpeettomia tai häiritseviä kuvia. Tämä ratkaisee infograafin onnistumisen tai epäonnistumisen tiettyjen tietojen tai tiedon välittämisessä. 

Kirurgin vastaanottokäynti Zoom Mind the Graph Kuvituskuva
Klikkaa kuvaa siirtyäksesi galleriaan.

Mikä on infografiikan rooli terveydenhuollossa?

Luolapiirustusten jälkeen, jolloin luolamiehet käyttivät tietosuunnittelua tiedostamattaan, nykyaikaiset ammattisuunnittelijat sisällyttävät periaatteet tietoisesti suunnitteluprosessiin. 

Jos olet lukenut sanomalehteä, blogia tai aikakauslehteä, olet luultavasti törmännyt infografiikkaan, aivan kuten lehtiseen lääkärin vastaanotolla. Jopa sosiaalisessa mediassa, Twitterissä, Instagramissa, Linked Inissä tai Facebookissa, infografiikat ovat kaikkialla. Kaikki sisälsivät kuvakuvia, jotka kertovat tarinan tai käsitteen ytimen yhdellä silmäyksellä. 

Infografiikoilla on laajoja sovelluksia uutisvälityksen lisäksi, kuten tieteellinen visualisointi, tuotesuunnittelu, koulutus, tietotekniikka, yritysviestintä ja viihde. 

Infografiikka on grafiikkaa, joka välittää visuaalisesti tietoa ja tiedon kasautumista. Tätä tietosuunnittelumateriaalia laadittaessa päätavoitteena on siirtää intensiivistä ja monimutkaista tietoa kohderyhmälle helposti heijastamalla aiheen sisältöä. 

Jos katsojat ymmärtävät, oppivat ja omaksuvat suunnittelun nopeasti ja helposti, infografiikka täyttää tehtävänsä. 

Loppujen lopuksi heijastetun tiedon on oltava merkittävää, esteettistä, mukaansatempaavaa ja houkuttelevaa. 

Selkäydinpuudutus Zoom Mind the Graph Kuvituskuva
Klikkaa kuvaa siirtyäksesi galleriaan.

Miksi infografiikat ovat tärkeitä kansanterveyden kannalta?

Terveydenhuollossa infografiikat ovat tehokkaita digitaalisia työkaluja, joiden avulla potilaat saavat tarvittavaa tietoa ymmärtääkseen tietoja tietyistä sairauksista, menettelyistä ja ajankohtaisista terveydenhuollon aiheista. Toisin sanoen infografiikoiden tulisi olla innovatiivisia ja suunniteltu välittämään potilaille tärkeää tietoa.

Vaikuttavien infografiikoiden luominen on potilaille opettavainen kokemus, jonka avulla he voivat tutustua monimutkaiseen viestiin tavalla, joka parantaa heidän ymmärrystään.

Kun potilaat ymmärtävät, että infografiikat ovat tehokkaita digitaalisia välineitä, jotka tarjoavat lukuisia tietoja tietyistä sairauksista, toimenpiteistä ja ajankohtaisista terveydenhuollon aiheista, lääkäreiden ja potilaiden välinen tiedonvaihto on paljon tarkempaa ja turvallisempaa.

Terveydenhuollon infografiikoilla on siis pyrittävä muuntamaan monimutkaista terveydenhuoltotietoa yksinkertaisiksi graafisiksi kuviksi, jotka antavat lukijalle paremman käsityksen siitä, miten sairautta voi esiintyä, miten sitä voidaan hoitaa ja mahdollisesti jopa ehkäistä. 

Esimerkiksi visuaaliset apuvälineet, kuten infografiikat, voivat auttaa potilaiden, heidän perheidensä ja muiden syöpätietoa etsivien valistamisessa. Jotta luotujen informatiivisten mallien grafiikan ja tekstin eheys voidaan kuitenkin varmistaa, suunnittelun on oltava tiiviissä yhteydessä lääkäreihin. Keskinäinen vuorovaikutus on avain onnistuneisiin kuvituksiin, jotka paljastavat näkökohtia, joita sanat eivät pysty ilmaisemaan yhdessä kuvassa.

On olemassa syy, miksi pystymme hahmottamaan kuvia nopeammin kuin kirjoitusta, nimittäin se, miten aivot saavat tietoa.

Aivomme arvioivat kaiken kuvan muodossa olevan tiedon, mutta käsittelevät tekstiä rivissä. Nyt infografiikan ansiosta tiedon välittämisestä tulee helpompaa ja tehokkaampaa.

Informatiivisella grafiikalla on voimakkaampi vaikutus, ja siinä korostetaan kahden aiheen, kuten graafisen suunnittelun ja terveyden, välistä suhdetta. 

Millaista tietoa terveydenhuollon infografiikalla voidaan välittää?

 • Sairauteen tai tilaan liittyvät syyt ja riskit;
 • Helpottaa sen havaitsemista, missä tautia esiintyy;
 • Sairausprosessit;
 • Tietystä sairaudesta;
 • Terveydenhuollon aiheista;
 • Hoidoista; 
 • Estää toimia.
Fluoro Direct Anterior Approach Total Hip Arthroplasty Zoom Mind the Graph Illustration
Klikkaa kuvaa siirtyäksesi galleriaan.

Miten teen terveydenhuollon infografiikan?

Infograafin tarkoituksesta huolimatta sen luomisessa on otettava huomioon muutamia tekijöitä: 

 • Älä jätä tilaa teemaa, tarinaa tai pääviestiä koskeville epäilyille. Kaikkien tietojen on oltava selkeitä! Infografiikka ja sen aihe on korostettava. Se on otettava huomioon ja siitä on keskusteltava ennen suunnitteluprosessia. 
 • Mieti ja ajattele yleisöäsi (tai pidä siitä). Heidän on tarkoitus ymmärtää infografiikkasi viesti. Pidä heidät mielessä, jotta infograafista tulee visuaalisesti houkuttelevampi, ja keskity kokoon, yksinkertaisuuteen, tietojen tehokkaaseen käyttöön ja kokonaisvaikutukseen.

Yhdessä infografiikassa ei saa olla paljon tietoa. Luo tarvittaessa useampi kuin yksi, ja muista, että keskivertokäyttäjän huomiokyky on yhä lyhyempi. Tästä syystä kysymys, johon infograafi vastaa, on suunniteltava huolellisesti ja siihen on vastattava mahdollisimman tehokkaalla menetelmällä. Jos otat huomioon kaikki nämä tekijät, infografiikkasi visualisointi on tehokkaampaa ja mielikuvituksellisempaa.

 • Fontin valinta on tärkeä asia, jota olisi käsiteltävä. Suurikokoiset fontit voivat vaikeuttaa lukemista ja häiritä erityisesti iäkkäitä potilaita. Fontin valinta voi olla vaikeaa, mutta pidä kuitenkin mielessäsi yleisösi tarpeet. Suuret ja luettavat fontit ovat aina paras valinta, varsinkin kun kohderyhmänäsi ovat näkövammaiset potilaat. 
"Tulen aina löytämään sinut" oli kirjoitettu eri post-itillä, kahdella eri fontilla.
Fonttiasiat
 • Valitse värejä, jotka korostavat tietoa. Väri on merkittävä viestintäväline, jolla on tärkeä rooli suunnittelussa. Oikealla värillä on kyky saada suunnitteluelementit erottumaan ja lisätä viestinnän tehokkuutta. Jos esimerkiksi sydänsymbolia käytetään kardiologian osastolla, kutsuvimman värin tulisi olla punainen, joka heijastaa kohdetta ja helpottaa sen muistamista. 

Tietoa korostavien värien valitseminen on tärkeä osa graafista suunnittelua. Väri tekee annetusta tiedosta luettavampaa ja määrittää tiedon visuaalisen hierarkian. Siksi oikean värin valinta on niin tärkeää. Kontrasti on avaintekijä, sillä taustan tulisi sulautua hyvin kuvitukseen. 

Mind the Graph Valmiit mallit

Katso alla Mind the Graph valmiit infografiamallitja miten väri liittyy infograafin teemaan. Jos pidit mallista, klikkaa sitä käyttääksesi sitä.

Sininen vesiaiheita varten. 

Mind the Graph-malli
Klikkaa kuvaa käyttääksesi mallia.

Sileä vaaleanpunainen taivaalle ja vihreä ruohon ympärille.

Mind the Graph-malli
Klikkaa kuvaa käyttääksesi mallia.

Punainen veriin liittyville aiheille.

Mind the Graph-malli
Klikkaa kuvaa käyttääksesi mallia.

Nyt ymmärrät infografiikan merkityksen terveydenhuollossa. Oletko valmis aloittamaan infografiikan luomisen potilaillesi?

Klikkaa täällä aloittaa!

Viite

Balkac, M. & Ergun, E. Infografiikan rooli terveydenhuollossa. Kiinalainen lääketieteellinen aikakauslehti 131, 2514-2517 (2018).

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit