Infografik i sundhedssektoren

Hvor mange gange har du ikke læst brochurer i venteværelset hos din læge? Du læser brochuren og tænker "Godt at vide det". Mange gange, ikke?

På grund af denne simple vane er videnskabskommunikatører nødt til at reflektere og diskutere mere og mere om vigtigheden af infografik i sundhedsvæsenet.

Infografik er en af de mest effektive måder at kommunikere komplekse data på, og det er et vigtigt værktøj i undervisning, inspiration, præsentation af information og forretning. Vi kan definere infografik på mange måder, men en af dem er en visualisering af data eller ideer, der forsøger at formidle komplekse oplysninger til et publikum, der hurtigt kan forbruges og let forstås. 

Netop i sundhedssektoren spiller infografik en vigtig rolle, når patienter skal informeres. Procedurer og patologiske tilstande er blot nogle få typer af information, der kommunikeres gennem infografik. Derfor er det vigtigt at fokusere på de relevante fakta isoleret set, og unødvendige eller distraherende billeder bør ikke være til stede i det endelige design. Det vil afgøre, om infografikken bliver en succes eller en fiasko, når det gælder om at kommunikere bestemte data eller viden. 

Kirurgens besøg på kontoret Zoom Mind the Graph Illustration
Klik på billedet for at gå til galleriet.

Hvilken rolle spiller infografik i sundhedssektoren?

Siden huletegningerne, hvor hulemennesker brugte informationsdesign ubevidst, har moderne professionelle designere bevidst indarbejdet principperne i designprocessen. 

Hvis du har læst en avis, en blog eller et magasin, er du sikkert stødt på infografik, ligesom flyeren hos lægen. Selv på de sociale medier, Twitter, Instagram, Linked In eller Facebook, er der infografik overalt. Alle indeholder billeder, der fortæller dig om kernen i historien eller konceptet på et øjeblik. 

Infografik har en lang række anvendelsesmuligheder ud over nyhedsformidling, såsom videnskabelig visualisering, produktdesign, uddannelse, informationsteknologi, forretningskommunikation og underholdning. 

Infografik er grafik, der visuelt overfører information og dataakkumulering. Når man udarbejder dette informationsdesignmateriale, er hovedformålet at overføre intensiv og kompleks information til målgruppen på en nem måde ved at afspejle indholdet af emnet. 

Hvis seerne forstår, lærer og griber designet hurtigt og nemt, opfylder infografikken sin rolle. 

I sidste ende skal den reflekterede information være bemærkelsesværdig, æstetisk, engagerende og tiltalende. 

Spinalanæstesi Zoom Mind the Graph Illustration
Klik på billedet for at gå til galleriet.

Hvorfor er infografik vigtig for folkesundheden?

I sundhedssektoren er infografik et stærkt digitalt værktøj, der giver patienterne den nødvendige viden til at forstå information om specifikke sygdomme, procedurer og populære sundhedsemner. Med andre ord skal infografik være innovativ og designet til at formidle vigtig information til patienterne.

At skabe effektfuld infografik er en lærerig oplevelse for patienterne, der får mulighed for at forstå et komplekst budskab på en måde, der gør det lettere for dem at forstå.

Når patienterne forstår, at infografik er et stærkt digitalt værktøj, der giver mange indsigter i specifikke sygdomme, procedurer og aktuelle sundhedsemner, vil udvekslingen af information mellem klinikere og patienter blive meget mere præcis og sikker.

Så infografik i sundhedssektoren skal have til hensigt at oversætte komplekse sundhedsoplysninger til forenklede grafiske øjebliksbilleder, der giver læseren en bedre forståelse af, hvordan en sygdom kan opstå, behandles og muligvis endda forebygges. 

For eksempel kan visuelle hjælpemidler som infografik hjælpe med at uddanne patienter, deres familier og andre, der søger information om kræft. Men for at sikre integriteten af grafik og tekst i de skabte informative designs, skal designet opretholde en tæt kontakt med lægerne. Gensidig interaktion er nøglen til vellykkede illustrationer, der afslører aspekter, som ord ikke er i stand til at udtrykke i en enkelt ramme.

Der er en grund til, at vi kan opfatte billeder hurtigere end skrift, nemlig hvordan hjernen får informationerne.

Vores hjerne evaluerer al information i form af billeder, men behandler teksten på en linje. På grund af infografik bliver processen med at kommunikere information nu lettere og mere effektiv.

Informationsgrafik har en mere kraftfuld effekt, og de understreger forholdet mellem to emner, såsom grafisk design og sundhed. 

Hvilken type information kan en sundhedsinfografik give?

 • Årsager og risici i forbindelse med en sygdom eller tilstand;
 • Gør det lettere at finde ud af, hvor sygdommen har sit udspring;
 • Sygdomme processer;
 • Om en specifik sygdom;
 • Om sundhedsfaglige emner;
 • Om behandlinger; 
 • Forhindrer handlinger.
Fluoro Total hoftealloplastik med direkte forreste tilgang Zoom Mind the Graph Illustration
Klik på billedet for at gå til galleriet.

Hvordan laver jeg en infografik om sundhedspleje?

På trods af formålet med infografikken er der et par faktorer, der skal tages i betragtning, når man laver den: 

 • Giv ikke plads til tvivl om tema, historie eller hovedbudskab. Alle oplysninger skal være tydelige! Infografikken og dens emne skal fremhæves. Det skal overvejes og diskuteres, før designprocessen finder sted. 
 • Overvej og tænk på (eller som) dit publikum. Det er dem, der skal forstå budskabet i din infografik. Husk dem for at gøre infografikken mere visuelt tiltalende med fokus på størrelse, enkelhed, effektiv brug af data og den samlede effekt.

Du skal ikke have et stort omfang af information i én infografik. Lav mere end én, hvis du er nødt til det, og husk, at den gennemsnitlige brugers opmærksomhedsspændvidde bliver stadig kortere. Derfor skal det spørgsmål, som infografikken besvarer, udformes omhyggeligt og besvares med den mest effektive metode, der er til rådighed. Hvis du overvejer alle disse faktorer, vil visualiseringen af din infografik være mere effektiv og fantasifuld.

 • Valg af skrifttype er et vigtigt punkt, der bør tages op. Uddybende skrifttyper kan gøre det svært at læse og virke distraherende, især for ældre patienter. Det kan være svært at vælge en skrifttype, men husk på dit publikums behov. Store og læsbare skrifttyper er altid det bedste valg, især når din målgruppe er patienter med en synssygdom. 
"Jeg vil altid finde dig" stod der på forskellige post-its, med to forskellige skrifttyper.
Skrifttypen betyder noget
 • Vælg farver, der fremhæver informationen. Farve er et bemærkelsesværdigt kommunikationsværktøj, der spiller en vigtig rolle i design. Den rigtige farve har evnen til at få designelementer til at skille sig ud og øge effektiviteten af et stykke kommunikation. Hvis der f.eks. bruges et hjertesymbol til en kardiologisk afdeling, bør den mest anvendte farve være rød, hvilket afspejler elementet og gør det lettere at huske. 

At vælge farver, der fremhæver information, er et vigtigt aspekt af grafisk design. Farver gør informationerne mere læselige og bestemmer det visuelle hierarki af information. Det er derfor, det er så vigtigt at vælge den rigtige farve. Kontrast er en nøglefaktor, da baggrunden skal smelte godt sammen med illustrationerne. 

Mind the Graph klar skabeloner

Tjek nedenstående Mind the Graph klar infografik-skabeloner, og hvordan farven er relateret til det infografiske tema. Hvis du kunne lide skabelonen, så klik på den for at bruge den.

Blå til vandtemaer. 

Mind the Graph-skabelon
Klik på billedet for at bruge skabelonen.

Glat lyserød til himlen og grøn til græsset.

Mind the Graph-skabelon
Klik på billedet for at bruge skabelonen.

Rød for blodrelaterede emner.

Mind the Graph-skabelon
Klik på billedet for at bruge skabelonen.

Nu forstår du vigtigheden af infografik i sundhedssektoren. Er du klar til at begynde at lave infografik til dine patienter?

Klik på her til at begynde med!

Reference

Balkac, M. & Ergun, E. Infografikkens rolle i sundhedsvæsenet. Kinesisk medicinsk tidsskrift 131, 2514-2517 (2018).

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner