Infografice în domeniul sănătății

De câte ori v-ați trezit citind pliante în sala de așteptare a cabinetului medical? Citești fluturașul și te gândești "E bine de știut asta". De multe ori, nu-i așa?

Din cauza acestui simplu obicei, comunicatorii din domeniul științei trebuie să reflecteze și să discute din ce în ce mai mult despre importanța infografiilor în domeniul sănătății.

Infografiile sunt una dintre cele mai puternice modalități de a comunica date complexe și reprezintă un instrument important în predare, inspirație, prezentare de informații și în afaceri. Putem defini infografiile în mai multe moduri, dar unul dintre ele este o vizualizare a datelor sau a ideilor care încearcă să transmită informații complexe către un public care poate fi consumat rapid și ușor de înțeles. 

În special în domeniul sănătății, infografiile au un rol important în informarea pacienților. Procedurile și condițiile patologice sunt doar câteva tipuri de informații care sunt comunicate prin intermediul infografiilor. Prin urmare, este important să ne concentrăm asupra faptelor relevante în mod izolat, iar imaginile inutile sau care distrag atenția nu ar trebui să fie prezente în designul final. Acest lucru va decide succesul sau eșecul infograficului în comunicarea anumitor date sau cunoștințe. 

Vizită la cabinetul medicului chirurg Zoom Mind the Graph Ilustrație
Faceți clic pe imagine pentru a merge la Galerie.

Care este rolul infografiilor în domeniul sănătății?

De la desenele din peșteri, când oamenii cavernelor foloseau inconștient designul informațional, designerii profesioniști moderni încorporează în mod conștient principiile în procesul de proiectare. 

La fel ca în cazul fluturașului din cabinetul medicului, dacă ați citit un ziar, un blog, o revistă, probabil că ați dat peste infografice. Chiar și pe rețelele de socializare, Twitter, Instagram, Linked In sau Facebook, infografiile sunt peste tot. Toate conțineau pictoriale care îți spun despre esența poveștii sau a conceptului dintr-o privire. 

Infografiile au o gamă largă de aplicații dincolo de difuzarea știrilor, cum ar fi vizualizarea științifică, proiectarea produselor, educația, tehnologia informației, comunicarea în afaceri și divertismentul. 

Infografiile sunt grafice care transmit vizual informații și acumulări de date. Atunci când se pregătește acest material de design informațional, obiectivul principal este de a transfera cu ușurință informații intensive și complexe către grupul țintă prin reflectarea conținutului subiectului. 

Dacă spectatorii înțeleg, învață și înțeleg designul rapid și ușor, infograficul își îndeplinește rolul. 

În cele din urmă, informația reflectată trebuie să fie remarcabilă, estetică, atractivă și atrăgătoare. 

Anestezie spinală Zoom Mind the Graph Ilustrație Mind the Graph
Faceți clic pe imagine pentru a merge la Galerie.

De ce sunt importante infografiile pentru sănătatea publică?

În domeniul sănătății, infografiile sunt instrumente digitale puternice care permit pacienților să aibă cunoștințele necesare pentru a înțelege informații despre anumite boli, proceduri și subiecte de actualitate din domeniul sănătății. Cu alte cuvinte, infografiile trebuie să fie inovatoare și concepute pentru a transmite informații importante pacienților.

Crearea de infografice de impact este o experiență educațională pentru pacienți, permițându-le să cunoască un mesaj complex într-un mod care le îmbunătățește înțelegerea.

Odată ce pacienții vor înțelege că infografiile sunt instrumente digitale puternice care oferă numeroase informații despre anumite boli, proceduri și subiecte de actualitate din domeniul sănătății, schimbul de informații între medici și pacienți va fi mult mai precis și mai sigur.

Așadar, infografiile în domeniul sănătății trebuie să aibă intenția de a traduce informații complexe despre sănătate în instantanee grafice simplificate care vor lăsa cititorului o mai bună înțelegere a modului în care o boală poate apărea, poate fi tratată și, eventual, chiar prevenită. 

De exemplu, suporturile vizuale, cum ar fi infografiile, pot ajuta la educarea pacienților, a familiilor acestora și a altor persoane care caută informații despre cancer. Cu toate acestea, pentru a asigura integritatea graficii și a textului din desenele informative create, designul trebuie să mențină un contact strâns cu medicii. Interacțiunea reciprocă este esențială pentru ilustrațiile de succes care dezvăluie aspecte pe care cuvintele nu le pot exprima într-un singur cadru.

Există un motiv pentru care putem percepe imaginile mai repede decât scrisul, modul în care creierul primește informația.

Creierul nostru evaluează toate informațiile sub formă de imagini, dar tratează textul sub formă de rând. Acum, datorită infografiilor, procesul de comunicare a informațiilor devine mai ușor și mai eficient.

Grafica informativă are un efect mai puternic și subliniază relația dintre două subiecte, cum ar fi designul grafic și sănătatea. 

Ce tip de informații poate oferi un infografic din domeniul sănătății?

 • Cauzele și riscurile legate de o boală sau de o afecțiune;
 • Facilitează detectarea locului în care se dezvoltă boala;
 • Procese de boli;
 • Despre o anumită boală;
 • Despre subiecte legate de sănătate;
 • Despre tratamente; 
 • Împiedică acțiunile.
Artroplastie totală de șold prin abord anterior Fluoro Direct Zoom Mind the Graph Ilustrație
Faceți clic pe imagine pentru a merge la Galerie.

Cum se face un infografic despre sănătate?

În ciuda scopului infografic, există câțiva factori care trebuie luați în considerare la crearea acestuia: 

 • Nu lăsați spațiu pentru îndoieli cu privire la temă, poveste sau mesajul principal. Toate informațiile trebuie să fie clare! Infograficul și subiectul acestuia trebuie să fie evidențiate. Acesta trebuie luat în considerare și discutat înainte de a avea loc procesul de proiectare. 
 • Luați în considerare și gândiți-vă la (sau ca) publicul dumneavoastră. Ei sunt cei care ar trebui să înțeleagă mesajul infograficului dumneavoastră. Țineți cont de ei pentru a face infograficul mai atrăgător din punct de vedere vizual, concentrându-vă pe dimensiune, simplitate, utilizarea eficientă a datelor și impactul general.

Nu trebuie să aveți un volum mare de informații într-un singur infografic. Creați mai multe, dacă trebuie, și nu uitați că durata de atenție a utilizatorului mediu este din ce în ce mai scurtă. Din acest motiv, întrebarea la care răspunde infograficul trebuie să fie concepută cu atenție și să se răspundă cu cea mai eficientă metodă disponibilă. Dacă iei în considerare toți acești factori, vizualizarea infograficului tău va fi mai eficientă și mai imaginativă.

 • Selectarea fontului este un punct important care trebuie abordat. Fonturile elaborate pot îngreuna citirea și se pot dovedi deranjante, în special pentru pacienții în vârstă. Poate fi dificil să alegeți un font, totuși, țineți cont de nevoile publicului dumneavoastră. Fonturi mari și lizibile sunt întotdeauna cea mai bună alegere, mai ales atunci când audiența dvs. sunt pacienți cu boli de vedere. 
"Te voi găsi mereu" scris pe post-it-uri diferite, cu două fonturi diferite.
Fontul contează
 • Alegeți culori care să pună în valoare informația. Culoarea este un instrument de comunicare remarcabil care joacă un rol important în design. Culoarea potrivită are puterea de a permite elementelor de design să iasă în evidență, sporind eficiența unui element de comunicare. De exemplu, dacă se folosește un simbol al inimii pentru un departament de cardiologie, culoarea cea mai chemată ar trebui să fie roșie, reflectând elementul și făcându-l mai ușor de memorat. 

Alegerea culorilor care evidențiază informațiile este un aspect important al designului grafic. Culoarea face ca informațiile furnizate să fie mai ușor de citit și determină ierarhia vizuală a informațiilor. De aceea, alegerea culorii potrivite este atât de importantă. Contrastul este un factor cheie, deoarece fundalul trebuie să se îmbine bine cu ilustrațiile. 

Mind the Graph Șabloane pregătite

Check out mai jos Mind the Graph șabloane infografice gata, precum și modul în care culoarea este legată de tema infografică. Dacă v-a plăcut șablonul, faceți clic pe el pentru a-l utiliza.

Albastru pentru teme legate de apă. 

Șablon Mind the Graph
Faceți clic pe imagine pentru a utiliza șablonul.

Roz fin pentru cer și verde pentru iarba rotundă.

Șablon Mind the Graph
Faceți clic pe imagine pentru a utiliza șablonul.

Roșu pentru subiecte legate de sânge.

Șablon Mind the Graph
Faceți clic pe imagine pentru a utiliza șablonul.

Acum înțelegeți importanța infografiilor în domeniul sănătății. Sunteți gata să începeți să creați infografice pentru pacienții dumneavoastră?

Faceți clic pe aici pentru a începe!

Referință

Balkac, M. & Ergun, E. Rolul infografiilor în domeniul sănătății. Jurnal medical chinezesc 131, 2514-2517 (2018).

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane