Akademsko življenje zahteva dobro področje pisanja članka. Vendar pa znanstveno življenje zunaj laboratorija zahteva več kot to. Zahteva, da se posodablja z novimi tehnikami in orodji. V zvezi s tem se pojavlja nov in trendovski izraz: vizualna abstrakcija. Znan tudi kot grafični povzetek.

Predvsem v vedah o življenju in zdravju so vizualni izvlečki in znanstvene infografike dobri partnerji za sporočanje novih ugotovitev in pomembnih informacij drugim znanstvenikom in laičnemu občinstvu. 

Po drugi strani pa druge znanosti šele odkrivajo prednosti uporabe vizualnih dražljajev za doseganje različnih in večjih občinstev.

Številne revije po svetu že prilagajajo svoje vsebine tej novi vizualni obliki povzetkov. Prav tako z nedavnimi spremembami v formatu objavljanja skoraj vse založbe spodbujajo predložitev člankov z vizualnimi povzetki.

Založniki sprejemajo vizualne elemente, infografike in vizualne izvlečke na vseh možnih znanstvenih področjih, tudi na nebioloških, kot so astronomija, fizika, kemija itd., čeprav se je "gibanje" očitno začelo na področju fiziologije, farmakologije, biokemije, nevroznanosti in drugih z medicino povezanih področjih.

Kaj so vizualni povzetki?

Vizualni povzetki so slike visoke ločljivosti, ki predstavljajo splošno idejo raziskovalnega dela. Povzemajo lahko raziskovalne članke, pregledne članke ali kratka sporočila.

Vizualni povzetki so namenjeni temu, da bralca v nekaj minutah seznanijo z raziskovalnim člankom, in običajno vsebujejo splošno idejo eksperimentalnega načrta, hipotezo in navedbo rezultatov.

Omogočajo hiter pregled informacij in hkrati spodbujajo nadaljnje raziskovanje raziskovalne teme. Nekatere številke so tako inovativne in spektakularne, da se vprašamo, kako so nastale.

Izdelava dobrega vizualnega izvlečka nedvomno ni lahka naloga. Preden začnete, morate imeti jasno in temeljito predstavo o temi.

Tudi če upoštevate vsa pravila vizualizacije podatkov in poiščete na stotine učnih gradiv, je praksa edina pot do popolnosti.

Vendar kot znanstveniki ne želimo biti znani po svojih popolnih umetniških ali oblikovalskih spretnostih. Naš cilj je preprosto sporočiti svoje ugotovitve. Če imamo pri tem težave - in pogosto jih imamo -, potem imamo težavo, ki jo je treba rešiti.

Ok, najprej. Kaj pomeni dobra komunikacija v znanstvenem svetu?

Oglejmo si nekaj vizualnih izvlečkov.

vizualni abstraktni primer

Izgleda precej preprosto, kajne? To je zato, ker naj bi bilo tako.

To je lahko nekoliko presenetljivo, vendar je bil ta preprost vizualni izvleček objavljen v reviji Nature Reviews Rak, ugledna strokovno pregledana znanstvena revija.

Kaj nam to pove? Da tudi največje revije ne želijo, da ste najboljši grafični oblikovalec na svetu. Želijo le grafično gradivo, ki učinkovito podpira besedilo.

Vrste vizualnih abstraktov

V slogu diagrama: Običajno pomaga, kadar je vpleteno veliko molekularnih struktur.

Infografski slog: Priporočljivo je, če imate slike z velikim vizualnim učinkom in besedilo, ki ga je treba vključiti v isti diagram. Poskusite infografika Mind the Graph's Maker.

Vrsta stripa: Najprimernejša vrsta za komuniciranje v revijah.

Zakaj uporabljati vizualno abstrakcijo?

Občinstvo na srečanju je slikovna sporočila dobro sprejelo. Podobno je tudi nekaj strani dolg članek zgoščeno predstavljen v eni sliki z vizualnim povzetkom.

Uporaba vizualnih povzetkov je učinkovit način pripovedovanja o ključnih točkah, ki jih mora avtor posredovati. Prav tako postane hiter predmet pregleda raziskovalnega članka in bralcu prihrani čas.

Dobro predstavljen vizualni izvleček na koncu predstavlja celotno zgodbo raziskovalnega članka in postane jedro članka.

Pragmatično gledano vizualni povzetki tudi povečajo število ogledov strani (tj. pritegnejo bralce) in povečajo možnost, da bodo citirani v drugih publikacijah!

Tukaj je primer zanimive slike iz članka, objavljenega v reviji "Frontiers in Cellular and Infection Microbiology", ki je v vizualnem izvlečku uporabil infografiko, da bi pritegnil pozornost bralcev.

Članek z vizualnim povzetkom ima več kot 2-krat več ogledov strani kot povprečje izdaje, v kateri je bil objavljen. To je 200% več občinstva, ki se seznani z vašimi znanstvenimi ugotovitvami.

visual-abstract-example

Po znani študiji, omenjeni v reviji Economist "Grafične podrobnosti: Pomen diagramov za znanost" infografika kot vizualni element v članku poveča število citatov za 120%. Zakaj torej ne bi uporabili vizualnega izvlečka? Sliši se kot prava stvar.

Kako ustvariti vizualno abstrakcijo?

Ko razmišljate o oblikovanju vizualnega izvlečka za svoje raziskovalno delo, si lahko zastavite nekaj vprašanj:

  • O čem je moja raziskava?
  • Katere so moje glavne ugotovitve?
  • Kako so moje ugotovitve primerljive s tistimi, ki so bile znane že prej?
  • Kakšen pomen imajo moje ugotovitve za občinstvo, tj. kakšna je njihova relevantnost?

Z drugimi besedami, preden poskusite posredovati svoje delo, ga morate zelo jasno razumeti.

Ali svoje delo razumete dovolj jasno, da ga lahko razložite tudi laikom? Če je vaš odgovor pritrdilen, nimate izgovora, da ne bi uporabili spletnega programa za izdelavo vizualnih izvlečkov.

Čeprav vi in vaši sodelavci morda odlično razumete raziskave in ugotovitve, morate občinstvu pomagati, da jih razume enako dobro, in brezplačno spletno orodje je idealen način, da to dosežete. Naj bo vizualno!

Če je vaš odgovor ne, se bojim, da boste imeli težave pri pisanju članka od povzetka do zahval. V tem primeru bi vam lahko pomagal tudi brezplačni generator povzetkov, s katerim se boste počutili bolj samozavestno in imeli nadzor nad svojim delom. Zato vam toplo priporočam, da poskusite ustvariti svoj vizualni abstrakt na spletu.

Nekaterim bralcem se lahko zdi, da je naslov znanstvenega članka celo zapleten. Naj bo vizualen! Na splošno velja, da slika pojasni več kot tisoč besed. Ne veste, kako? Tukaj smo vam na voljo za pomoč.

Poleg učinkovitega orodje V pomoč vam je nekaj nasvetov za ustvarjanje prepričljivega vizualnega izvlečka.

Nasveti za ustvarjanje prepričljivega vizualnega povzetka

Prepričajte se, da poznate glavne točke

V čim manj besedah napišite, kaj boste iz tega potegnili, nato pa jih še skrajšajte. Glavne točke poenostavite, dokler ne boste imeli le stavek ali dva. To bo osnova za vaš grafični izvleček.

Oglejte si, kaj je delovalo pri drugih

Čeprav želite, da je vaš vizualni izvleček izviren, vam lahko pregled obstoječega gradiva pomaga pri odločitvi, kaj vključiti in kaj izpustiti.

Spletna stran Cell Press Smernice za grafične povzetke vključuje primere različnih slogov vizualnih izvlečkov in kako jih izboljšati.

V reviji, ki jo pošiljate, poiščite že objavljene vizualne povzetke in boste vedeli, kakšen slog, pisave in barve uporabiti.

Ogledate si lahko tudi galerijo prilagodljivih vizualne abstraktne predloge za navdih, ki ga lahko po potrebi uredite.

Galerija Mind the Graph: Možgani Človeški koronalni sagitalni rez
Galerija Mind the Graph: Možgani Človeški koronalni sagitalni rez

Prilagodite svoj povzetek svojim ciljem

Potek povzetka je odvisen od vrste podatkov, ki jih predstavljate. Če so vaše ugotovitve takšne, da A vodi do B, lahko to jasno ponazorite s krepko puščico med obema točkama.

Če poskušate najti manjkajoči člen med slikama B in C, bi se dobro obnesel vprašalnik med tema dvema slikama.

Če raziskava razkrije strukturo proteina, predstavite tudi sliko te strukture. Za ponazoritev procesov ali mehanizmov pa je lahko idealna vizualna slika v obliki diagrama poteka.

Vključite ključne besede in nič več

Katere so tiste posebne besede ali besedne zveze, ki jih bralec išče, da bi razumel, o čem je članek? Vključite jih v sliko, manjše podrobnosti pa izpustite - te bodo zajete v povzetku besedila in v članku.

Prepričajte se, da je samoumevno.

Če mora bralec porabiti več kot nekaj minut, da razume vaš vizualni izvleček, je to v nasprotju z namenom in lahko celo povzroči, da bralec izgubi zanimanje.

Zato ustvarite jasen in preprost vizualni prikaz, ki ga je mogoče razumeti z enim samim korakom.

Urejanje vizualnega abstrakta

Sporočilo: Določite prednostno razvrstitev ključnega sporočila. Vizualni prikaz vašega sporočila je odvisen od vrste in števila sporočil/izidov, ki jih želite posredovati.

Postavitev:

  1. Naslov s ključnim vprašanjem, ki ga obravnavamo.
  2. Vidna polja: Lahko z barvnimi polji, ploščami ali oblikami. Zaradi lažjega pregledovanja mora biti vizualni izvleček jasno ločen med razdelki.
  3. Črke morajo biti jasno čitljive in ne manjše od 10 pik za običajno besedilo.
  4. Dodajte avtorja, citat in revijo.

Primeri postavitve:

Barva: Prizadevati si je treba za uporabo barv, ki se med seboj dopolnjujejo ali so različnih odtenkov. Če niste prepričani o barvah, uporabite enobarvni slog.

Številke: Te lahko ali gre za številke, uporabljene v rokopisu, ali slike, za katere imate avtorske pravice, poskrbite, da boste za svojo banko slik uporabili zanesljive vire, kot je Mind the Graph.

Postopek ustvarjanja vizualnih izvlečkov s platformo Mind the Graph je zelo preprost. Prijavite se v platformo, izberite zahtevane ikone, jih povlecite in spustite na stran.

Razporedite ikone glede na njihove povezave in dodajte besedilo, ki pojasnjuje vašo zgodbo! Da! To je to.

Izbirate lahko med različnimi barvami ozadja in temami, na voljo pa so tudi vnaprej pripravljeni formati. Če potrebujete posebno ikono, ki je še ni v knjižnici, vam jo lahko v kratkem času oblikujemo po meri.

Vizualni abstraktni primeri in brezplačne predloge

To je tipičen primer vizualnega izvlečka za revijo Annals of Surgery, ki ga je ekipa Mind the Graph ustvarila za stranko.

Še en primer tipičnega vizualnega izvlečka, ki ga predlaga Annals of Surgery znanstvene založbe Lippincott.
To so primeri prilagodljivih vizualnih izvlečkov, ki jih lahko najdete na platformi Mind the Graph.

Ničesar vam ni treba pripraviti od začetka, saj boste pri Mind the Graph imeli dostop do številnih predloge in na tisoče znanstveno natančnih ilustracij za začetek. Na voljo so vse medicinske in naravoslovne vede, od miši in podgan do laboratorijskih živali. Vse je narejeno za znanstvenike in z njihovo pomočjo.

Ste pripravljeni, da začnete ustvarjati vizualne abstrakte? V Mind the Graph je za to na voljo veliko priložnosti in virov. Ne dovolite, da vas pomanjkanje spretnosti ali izkušenj odvrne od te izjemne izkušnje. Začnite ustvarjati že zdaj s storitvijo Mind the Graph.

znanstvene ilustracije
logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge