Det akademiska livet kräver en god domän av att skriva en uppsats. Men det vetenskapliga livet utanför laboratoriet kräver mer än så. Det kräver att man håller sig uppdaterad med nya tekniker och verktyg. I det sammanhanget har det dykt upp ett nytt och trendigt uttryck: visuellt abstrakt. Även känt som grafiskt abstrakt.

Särskilt inom biovetenskap och hälsovetenskap har visuella sammanfattningar och vetenskaplig infografik varit bra partner för att kommunicera nya rön och relevant information till andra forskare och lekmän. 

Å andra sidan är det först nu som andra vetenskaper upptäcker fördelarna med att använda visuella stimuli för att nå olika och större målgrupper.

Runt om i världen har många tidskrifter redan anpassat sitt innehåll till det nya formatet för visuella sammanfattningar. Med de senaste förändringarna i publiceringsformat uppmuntrar dessutom nästan alla förlag till att skicka in artiklar med visuella sammanfattningar.

Förlagen använder sig av visuella element, infografik och visuella sammanfattningar inom alla möjliga vetenskapliga områden, inklusive icke-biologiska områden som astronomi, fysik, kemi etc., även om "rörelsen" uppenbarligen började inom fysiologi, farmakologi, biokemi, neurovetenskap och andra medicinskt relaterade områden.

Vad är visuella sammanfattningar?

Visuella sammanfattningar är högupplösta bilder som representerar den övergripande idén i en forskningsartikel. De kan sammanfatta forskningsartiklar, översiktsartiklar eller korta meddelanden.

De visuella sammanfattningarna syftar till att göra läsaren medveten om forskningsartikeln på några minuter och innehåller vanligtvis den övergripande idén om experimentell design, hypotes och en indikation på resultat.

De möjliggör en snabb genomgång av informationen, samtidigt som de stimulerar till vidare utforskning av forskningsämnet. Vissa figurer är så innovativa och spektakulära att de får oss att fråga oss själva hur de tillverkades.

Att göra ett bra visuellt abstrakt är utan tvekan ingen lätt uppgift. Du måste ha en tydlig och grundlig uppfattning om ämnet innan du ens börjar.

Även om du följer alla regler för datavisualisering och letar efter hundratals handledningar, är övning verkligen det enda sättet att uppnå perfektion.

Men som forskare vill vi inte bli kända för vår perfekta konst eller designförmåga. Vårt mål är helt enkelt att kommunicera våra resultat. Om vi har problem med att göra det - och det har vi ofta - då har vi ett problem som behöver lösas.

Okej, en sak i taget. Vad innebär det att ha en bra kommunikation i den vetenskapliga världen?

Låt oss ta en titt på några visuella abstraktioner.

visuellt abstrakt exempel

Det ser ganska enkelt ut, eller hur? Det beror på att det är meningen att det ska vara så.

Det kan vara lite överraskande, men denna enkla visuella sammanfattning publicerades i Nature Reviews Cancer, den välrenommerade vetenskapliga tidskriften med peer-review.

Vad säger det oss? Att inte ens de största tidskrifterna vill att du ska vara världens bästa grafiska designer. Vad de vill ha är grafiskt material som effektivt stöder texten.

Typer av visuella abstraktioner

Diagram-stil: Hjälper vanligtvis när det är många molekylära strukturer inblandade.

Infografisk stil: Det är att föredra när du har bilder med stor visuell effekt och text som ska integreras i samma diagram. Du kan prova Mind the Graph:s infografik Maker.

Serietidningstyp: Den lämpligaste typen för att kommunicera i tidningar.

Varför använda Visual Abstract?

Bildkommunikationen tas väl emot av publiken på mötet. På samma sätt kan en några sidor lång artikel presenteras kortfattat i en bild genom en visuell sammanfattning.

Att använda visuella sammanfattningar är ett effektivt sätt att återge de viktigaste punkterna som författaren vill förmedla. Det blir också en snabb genomgång av forskningsartikeln och sparar tid för läsaren.

En väl presenterad visuell sammanfattning representerar i slutändan hela historien om ett forskningspapper och blir hjärtat i artikeln.

Pragmatiskt sett ger visuella sammanfattningar också fler sidvisningar (dvs. fler läsare) och ökar chansen att bli citerad i andra publikationer!

Här är ett exempel på en intressant bild från en artikel publicerad i "Frontiers in Cellular and Infection Microbiology" som använde en infografik i det visuella sammandraget för att fånga läsarnas uppmärksamhet.

Artikeln med ett visuellt abstract har över 2 gånger fler sidvisningar än genomsnittet för den utgåva där den publicerades. Det är 200% fler som tar del av dina vetenskapliga rön.

visuellt-abstrakt-exempel

Enligt en berömd studie som nämns i Economist "Grafiska detaljer: Betydelsen av diagram för vetenskapen" att ha en infografik som ett visuellt element i uppsatsen ökar citeringarna med 120%. Så... varför inte använda ett visuellt abstrakt? Låter som rätt sak att göra.

Hur gör man ett visuellt abstrakt?

Här är ett par frågor du kan ställa dig när du funderar på att skapa ett visuellt abstract för din forskningsartikel:

  • Vad handlar min forskning om?
  • Vilka är mina viktigaste slutsatser?
  • Hur förhåller sig mina resultat till vad som tidigare varit känt?
  • Vilken betydelse har mina resultat för målgruppen, dvs. vad är relevansen?

Med andra ord måste du förstå ditt eget arbete mycket tydligt innan du försöker kommunicera det.

Förstår du ditt eget arbete tillräckligt tydligt för att kunna förklara det även för en lekman? Om svaret är ja, har du ingen ursäkt för att inte använda en visual abstract maker online.

Även om du och dina kollegor kanske förstår forskningen och resultaten perfekt måste du hjälpa din publik att förstå dem lika bra, och ett gratis onlineverktyg är det perfekta sättet att uppnå detta. Gör det visuellt!

Om ditt svar är nej är jag rädd att du kan få problem med att skriva din uppsats från abstract till acknowledgements. I det här fallet kan en gratis abstract-generator också hjälpa dig att känna dig mer självsäker och ha kontroll över ditt arbete. Och därför rekommenderar jag starkt att du försöker skapa din egen visuell abstraktion online.

Vissa läsare kan tycka att det är komplicerat att förstå titeln på en vetenskaplig artikel. Gör den visuell! Allt som allt förklarar en bild mer än tusen ord. Vet du inte hur du ska göra? Vi är här för att hjälpa dig.

Nu, tillsammans med att ha en effektiv verktyg Här följer några tips för att skapa ett övertygande visuellt abstrakt.

Tips för att skapa en övertygande visuell sammanfattning

Se till att du känner till huvudpunkterna

Skriv det du vill lära dig med så få ord som möjligt och trimma sedan ner det ännu mer. Förenkla de viktigaste punkterna tills du bara har en mening eller två. Detta kommer att fungera som bas för din grafiskt abstrakt.

Se vad som har fungerat för andra

Även om du vill att ditt visuella abstrakt ska vara originellt, kan en titt på befintligt material hjälpa dig att bestämma vad du ska inkludera och vad du ska utelämna.

Den Cell Press Riktlinjer för grafiska sammanfattningar inkludera exempel på olika stilar av visuella abstraktioner och hur man kan förbättra dem.

Sök efter redan publicerade visuella sammanfattningar i den tidskrift du vill skicka in din ansökan till, så vet du vilken stil, teckensnitt och färger du ska använda.

Du kan också kolla in Mind the Graph:s galleri med anpassningsbara visuella abstrakta mallar för inspiration, som du kan redigera om det behövs.

Mind the Graph Galleri: Hjärna Människa Koronal Sagittal snitt
Mind the Graph Galleri: Hjärna Människa Koronal Sagittal snitt

Skräddarsy din sammanfattning så att den matchar dina mål

Flödet i ditt abstract beror på vilken typ av data du presenterar. Om dina resultat är att A leder till B, kan en fet pil mellan de två illustrera detta tydligt.

Om du försöker hitta den felande länken mellan B och C, skulle ett frågetecken mellan de två bilderna fungera bra.

Om forskningen avslöjar en proteinstruktur kan man på samma sätt visa upp en bild av strukturen. Och en bild av typen flödesschema kan vara idealisk för att illustrera processer eller mekanismer.

Inkludera nyckelord och inget mer

Vilka är de specifika ord eller fraser som läsaren letar efter för att förstå vad artikeln handlar om? Ta med dem i bilden och utelämna de små detaljerna - de kommer att tas upp i den sammanfattande texten och i uppsatsen.

Se till att det är självförklarande

Om läsaren måste ägna mer än ett par minuter åt att förstå din visuella sammanfattning, så motverkar det syftet och kan till och med få läsaren att tappa intresset.

Skapa därför en tydlig och enkel bild som är lätt att förstå på en gång.

Redigera den visuella abstraktionen

Meddelande: Prioritera det viktigaste budskapet. Den visuella presentationen av ditt budskap beror på typen och antalet budskap/resultat som du vill förmedla.

Layout:

  1. Titel med nyckelfråga som behandlas.
  2. Visuella fält: Kan göras med färgade rutor, paneler eller former. För att göra det lättare att bläddra bör det visuella abstraktet ha en tydlig sektionsindelning.
  3. Bokstäverna ska vara lättlästa och inte mindre än 10 punkter för normal text.
  4. Lägg till författare, referens och Journal.

Exempel på layout:

Färg: Man bör sträva efter att använda färger som kompletterar varandra eller som har olika nyanser. Om du inte är säker på färgerna, använd en monokromatisk stil.

Siffror: Dessa kan är figurer som används i manuskriptet eller bilder som du antingen har upphovsrätt till att använda, se till att du använder pålitliga resurser för din bildbank, såsom Mind the Graph.

Processen med att skapa visuella abstrakter med Mind the Graph:s plattform är mycket enkel. Logga in på plattformen, välj de ikoner som behövs, dra och släpp dem på sidan.

Ordna ikonerna efter deras relationer och lägg till texten som förklarar din berättelse! Ja! Ja! Så där ja.

Du kan välja mellan olika bakgrundsfärger, teman och vi har också förberedda format. Om du behöver någon specifik ikon som inte redan finns i biblioteket kan vi dessutom skräddarsy dem åt dig på nolltid.

Exempel på visuella abstracts och gratis mallar

Detta är ett typiskt exempel på ett visuellt abstract för Annals of Surgery som skapats av Mind the Graph-teamet för en kund.

Ett annat exempel på ett typiskt visuellt sammandrag som föreslås av Annals of Surgery från det vetenskapliga förlaget Lippincott.
Det här är exempel på anpassningsbara visuella abstracts som du kan hitta på Mind the Graph:s plattform.

Du behöver inte förbereda något från grunden, på Mind the Graph har du tillgång till många mallar och tusentals vetenskapligt korrekta illustrationer att börja med. Från möss och råttor till labbdjur, alla medicinska och biovetenskapliga områden finns med. Och allt är gjort för och med hjälp av forskare.

Är du redo att börja skapa dina visuella abstrakter? Det finns gott om möjligheter och resurser för att göra det på Mind the Graph. Låt inte bristen på färdigheter eller erfarenhet hindra dig från att ta del av denna fantastiska upplevelse. Börja skapa just nu med Mind the Graph.

vetenskapliga illustrationer
logotyp-abonnemang

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusivt innehåll av hög kvalitet om effektiv visuell
kommunikation inom vetenskap.

- Exklusiv vägledning
- Tips för design
- Vetenskapliga nyheter och trender
- Handledningar och mallar