Izdelano z Mind the Graph

Za raziskovalca je ključnega pomena, da izbere pravo temo; izbrati morate temo, pri kateri vidite potencial za raziskovanje in razvoj dragocenih, novih informacij, ki jih lahko uporabljate dlje časa. Izbrati želite temo za raziskovalni projekt, pri katerem lahko vidite, da boste dobili finančna sredstva, ali doseči poklicni cilj, ki ga morda imate.

Iskanje tržne niše je pomembno za nove raziskovalce, a je tudi odličen pristop za starejše raziskovalce, ki spreminjajo ali prilagajajo svojo pot. 

Cilj tega članka je prikazati pomembnost iskanja prave raziskave niše, s katero se boste ukvarjali, in zagotoviti koristne nasvete.

Kaj je raziskovalna niša?

Raziskovalna niša je tema, za katero se odločite, da boste postali strokovnjak na znanstvenem ali akademskem področju z obsežnim raziskovanjem, zbiranjem novih ugotovitev in njihovim izvajanjem v daljšem časovnem obdobju, na primer desetletju. 

Raziskava niše mora vključevati tri ključne elemente: vašo strast, vaša znanja in spretnosti ter priložnosti na tem področju. 

Zakaj je tako pomembno najti pravo raziskovalno nišo?

Iskanje niše je lahko tako preprosto, kot da izberete, kaj želite raziskati, in storite vse potrebno, da uresničite svoje misli. Iskanje prave in uspešna niša za dolgoročni uspeh pa zahteva veliko več sredstev, časa, energije in denarja.

Manjše niše so manj konkurenčne, kar lahko poveča izpostavljenost vaše raziskave, saj jih ni veliko. Vendar je pridobivanje pomembnih podatkov lahko težavno. 

Večje niše so zelo konkurenčne in vsebujejo veliko količino podatkov. Ker pa je v niši že toliko raziskav, lahko vaša raziskava ostane neopažena. 

Zato je treba pri izbiri niše upoštevati nekatere vidike. Pomembnost izhaja iz dejstva, da lahko izbira prave raziskave niše pomeni razliko med uspehom in neuspehom.

Nasveti za izbiro prave niše za vašo raziskavo

  • Določite najbolj obetavno področje, ki ga je treba raziskati, pri tem pa upoštevajte svoje interese, želje in sposobnosti.
  • Razmislite o težavah. Če boste razmišljali o vsem, kar je treba rešiti, boste dobili velik seznam potencialnih niš, med katerimi lahko izbirate. 
  • Poskusite se znajti v specializirani niši, kjer lahko razvijete nove bistvene informacije in imate največji vpliv. Če se ne morete domisliti ničesar inovativnega, kar bi lahko dodali, morate verjetno razmisliti o drugi niši.
  • Ustvarite močno mrežo. Pogovarjajte se s kolegi, obiskujte seminarje in znanstvene predstavitve ter se poskušajte naučiti čim več o splošnem področju, da bi si ustvarili svojo nišo.
  • Ocenite konkurenčni trg; spoznajte, kaj se počne in kakšni pristopi se uporabljajo.
  • Čeprav se morate izogibati prenatrpanim nišam z močno konkurenco, ne pozabite, da lahko nekatere niše ostanejo neopažene, ker so nepomembne.

Ne najdete točno tistega, kar potrebujete? Zasnovali jo bomo za vas!

Mind The Graph je orodje za vključevanje ilustracij in infografik v svoje delo, da bi izboljšali prepoznavnost in razumevanje. Medtem ko Opazujte graf ponuja veliko število predlog, če želite predlogo po meri, jo bomo oblikovali samo za vas, v skladu z vašimi potrebami!

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge