Vergelijkbare artikelen vinden is geen peulenschil, maar als je de tactiek kent en een beetje geduld hebt, is het ook niet moeilijk. Er zijn verschillende manieren om soortgelijke artikelen in onderzoek te vinden. 

Van het googelen van de trefwoorden en de titel tot het zoeken naar de auteur, u kunt verschillende praktijken toepassen om soortgelijke artikelen te identificeren. Lees het artikel mee om te identificeren hoe soortgelijke onderzoekspapers te vinden om uw onderzoek efficiënt uit te voeren. 

Hoe vergelijkbare onderzoeksverslagen te vinden

Om onderzoek te doen, moet de onderzoeker weten over het onderwerp en moet gaan met een literatuurstudie. Hier komt de prominentie van soortgelijke onderzoekspapers die de onderzoeker helpen om nauwkeurige informatie te krijgen binnen een kort tijdsbestek. 

Wetenschappelijke tijdschriften, tijdschriften, kranten, boeken en interviews zijn enkele van de platforms waar u soortgelijk onderzoek kunt vinden. U kunt zelfs zoeken in academische zoekmachines zoals Google Scholar, Science Direct en Pubmed (specifiek voor biowetenschappen), IEEE (elektronica, elektrotechniek, computerwetenschappen), en Agricola voor landbouw om de onderzoeksartikelen te identificeren.

Hier zijn enkele beste praktijken die u kunt volgen om relevante onderzoekspapers te identificeren.

  • Verfijn uw trefwoorden om nauwkeurige resultaten te krijgen. 
  • Bekijk de links naar soortgelijke bronnen en aanverwante artikelen.
  • Identificeer relevante trefwoordideeën door synoniemen te gebruiken of enkele trefwoorden uit het artikel op te pikken en een google-zoekopdracht uit te voeren op deze woorden.
  • Kijk uit naar samenvattingen en indexen om ideeën op te doen over soortgelijke artikelen.
  • Zoek het artikel in de index en lees de beschrijving. Zoek nu op deze relevante informatie en je zou een soortgelijk artikel krijgen.
  • Kijk naar de bibliografie. Het is een goede manier om soortgelijke artikelen te vinden, omdat het verwijst naar de artikelen die de auteur heeft bekeken om zijn onderzoek te doen.
  • Kijk in de thematische databanken om de onderwerpen en vergelijkbare inhoud die u zoekt te achterhalen.
  • U kunt ook kijken naar het werk van soortgelijke auteurs of co-auteurs en misschien krijgt u ook informatie via hun andere papers.

Kunnen er twee onderzoeksverslagen over hetzelfde onderwerp zijn?

Er zijn tal van soortgelijke onderzoeksverslagen te vinden en het is absoluut ethisch verantwoord om zulke verslagen te publiceren. Het is dus duidelijk dat er twee of meer onderzoeksverslagen over hetzelfde onderwerp kunnen zijn.

Het kiezen van soortgelijke onderzoeksonderwerpen maakt het onderzoeksproces snel en helpt ook bij de vooruitgang van de wetenschap wanneer de onderzoekers de leemte van het vorige onderzoek identificeren en daaraan werken. 

Als onderzoeker moet je er echter voor zorgen dat je niet dezelfde gegevens herhaalt en werken aan het vinden van het juiste onderzoeksprobleem en je daarop concentreren.

Hoe nauwkeuriger zoeken op Google?

Google heeft een veelheid aan artikelen die in de zoekresultaten opduiken zodra u een trefwoord in de zoekbalk schrijft. Maar deze resultaten zijn misschien niet degene die u zoekt.

Om de juiste resultaten van uw Google-zoekopdracht te krijgen, moet u de kunst van het zoeken kennen. Hier zijn een paar tips die u moet volgen om op Google te zoeken en relevante resultaten te krijgen.

1. Gebruik de privé browsing modus

De privébrowsingmodus van Google selecteert de gegevens door zich alleen te richten op uw belangrijkste trefwoorden en andere factoren zoals browsegeschiedenis, diverse gegevens van andere google-diensten, enz. te elimineren.

Hier zijn de snelkoppelingen die u moet gebruiken om over te schakelen naar privé browsen:

Chroom: CTRL + SHIFT + N of Hoofdmenu > Nieuw incognitovenster

Internet Explorer: CTRL + SHIFT + P of InPrivate Browsing 

Firefox: CTRL + SHIFT + P of Extra > Start privé browsen

2. Voeg * symbool toe tussen uw trefwoorden

Door een asterisk (*) toe te voegen tussen twee woorden in uw trefwoord kunt u zoeken naar relevante onderwerpen die in die woorden passen.

Voorbeeld: Als u "duurzame landbouw" zoekt, zal het intikken van "duurzame* landbouw" soortgelijke resultaten opleveren als "duurzame praktijken in de landbouw; duurzame voeding en landbouw; duurzame doelen in de landbouw".

3. Wijzig de standaard landinstellingen in Google

Google past de zoekresultaten aan op basis van het land waar u vandaan komt. U moet deze instelling dus wijzigen voor de exacte resultaten.

Voorbeeld: Als u zoekt vanaf Google.in, is de zoekmachine aangepast aan de Indiase locatie en zullen uw resultaten relevanter zijn voor India. U kunt dus de browser Google.uk (Groot-Brittannië) of Google.fr (Frankrijk) gebruiken, enz.

Bovendien, als u op zoek bent naar het beste alternatief, kunt u naar Google.com gaan. Dit geeft wereldwijde resultaten.

4. Geavanceerde zoekresultaten in Google inschakelen

U kunt uw zoekmachine aanpassen om de gewenste resultaten te tonen door de geavanceerde instellingen in te schakelen waarmee u de locatie, de tijdsperiode, de vorm van het onderzoek, enz. kunt selecteren. U kunt verder filters toepassen om de informatie te scannen en in te korten op basis van het onderwerp.

5. Wijziging van de volgorde of herhaling van trefwoorden

Als u geen relevante resultaten krijgt, kunt u de termen herhalen of de volgorde van uw zoekwoorden wijzigen om de resultaten te bekijken.

Voorbeeld: Herhaling- "Urban farming" kan gezocht worden als "Urban farming farming" Veranderende volgorde- "benefits of vertical gardening" kan gezocht worden als "vertical gardening benefits".

Hoe vind je papieren sneller met Litmaps

Litmaps is een gratis online tool om literatuur te vinden door gebruik te maken van het citatienetwerk om gerelateerde papers voor je onderzoek te ontdekken. Of je nu één artikel invoert of een verzameling, Litmaps beveelt snel relevante werken aan op basis van citaten en referenties. Door het zoeken naar literatuur te automatiseren, hoef je referenties niet handmatig door te spitten, omdat het Litmaps-algoritme dit automatisch doet. Door gebruik te maken van het citatienetwerk kan Litmaps belangrijke papers vinden die je misschien mist met traditionele zoekmethoden.  

Maak wetenschappelijk accurate infographics in enkele minuten

Mind the Graph is een exclusieve tool voor onderzoekers die helpt om onderzoek te vereenvoudigen met visueel boeiende infographics. Meld u aan voor de tool en maak uw onderzoeksproces eenvoudig en spannend.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen