Găsirea de articole similare nu este un joc de copii, dar dacă cunoști tacticile și ai puțină răbdare, nu este nici dificil. Există mai multe modalități de a găsi articole similare în cercetare. 

De la căutarea pe Google a cuvintelor cheie și a titlului până la căutarea autorului, puteți adopta diferite practici pentru a identifica articole similare. Citiți articolul pentru a identifica cum să găsești lucrări de cercetare similare pentru a vă desfășura cercetarea în mod eficient. 

Cum să găsiți lucrări de cercetare similare

Pentru a efectua o cercetare, cercetătorul trebuie să cunoască subiectul și trebuie să facă o analiză a literaturii. Aici intervine proeminența unor lucrări de cercetare similare care îl ajută pe cercetător să obțină informații exacte într-un interval de timp redus. 

Jurnalele științifice, revistele, ziarele, cărțile și interviurile sunt câteva dintre platformele unde puteți găsi cercetări similare. Puteți chiar să căutați în motoare de căutare academice precum Google Scholar, Science Direct și Pubmed (specifice pentru științele vieții), IEEE (electronică, inginerie electrică, informatică) și Agricola pentru agricultură pentru a identifica articolele de cercetare.

Iată câteva bune practici pe care le puteți urma pentru a identifica lucrări de cercetare relevante.

  • Rafinează-ți cuvintele cheie pentru a obține rezultate precise. 
  • Consultați linkurile către resurse similare și articole conexe.
  • Identificați idei de cuvinte cheie relevante prin utilizarea sinonimelor sau prin preluarea unor cuvinte cheie din cadrul articolului și efectuați o căutare pe Google pe aceste cuvinte.
  • Căutați rezumatele și indexurile pentru a vă face o idee despre articole similare.
  • Găsiți articolul în index și citiți descrierea. Acum căutați aceste informații relevante și veți obține un articol similar.
  • Căutați bibliografia. Este o modalitate excelentă de a găsi articole similare, deoarece face trimitere la articolele pe care autorul le-a consultat pentru a-și face cercetarea.
  • Consultați bazele de date tematice pentru a afla subiectele și conținutul similar pe care îl căutați.
  • De asemenea, puteți cerceta lucrările unor autori sau coautori similari și puteți obține informații și din alte lucrări ale acestora.

Pot exista două lucrări de cercetare pe aceeași temă?

Puteți găsi numeroase lucrări de cercetare care sunt similare și este absolut etic să publicați astfel de lucrări. Așadar, în mod evident, ar putea exista două sau mai multe lucrări de cercetare pe aceeași temă.

Alegerea unor subiecte de cercetare similare va face ca procesul de cercetare să fie rapid și, de asemenea, va contribui la progresul științei atunci când cercetătorii identifică lacunele din cercetările anterioare și lucrează la acestea. 

Cu toate acestea, dacă sunteți un cercetător, trebuie să vă asigurați că nu reproduceți aceleași date și că vă străduiți să găsiți problema de cercetare adecvată și să vă concentrați asupra acesteia.

Cum să căutați mai precis pe Google?

Google are o multitudine de articole care apar în rezultatele căutării odată ce ați scris orice cuvânt cheie în bara de căutare. Dar s-ar putea ca aceste rezultate să nu fie cele pe care le căutați.

Pentru a obține rezultate adecvate din căutarea pe Google, trebuie să cunoașteți arta căutării. Iată câteva sfaturi pe care trebuie să le urmați pentru a căuta pe Google și a obține rezultate relevante.

1. Utilizați modul de navigare privată

Modul de navigare privată al Google conservă datele, concentrându-se doar pe cuvintele cheie principale și eliminând alți factori, cum ar fi istoricul de navigare, date diverse de la alte servicii Google etc.

Iată care sunt scurtăturile pe care trebuie să le folosiți pentru a trece la navigare privată:

Chrome: CTRL + SHIFT + N sau meniul principal > Fereastră nouă incognito

Internet Explorer: CTRL + SHIFT + P sau Navigare în privat 

Firefox: CTRL + SHIFT + P sau Instrumente > Start navigare privată

2. Adăugați simbolul * între cuvintele cheie

Adăugarea unui asterisc (*) între două cuvinte din cuvântul cheie vă ajută să căutați subiecte relevante care s-ar putea încadra în acele cuvinte.

Exemplu: Dacă căutați "agricultură durabilă", dacă introduceți "agricultură durabilă*" veți obține rezultate similare cu "practici durabile în agricultură; alimentație și agricultură durabile; obiective durabile în agricultură".

3. Modificați setările implicite ale țării în Google

Google personalizează rezultatele căutării în funcție de țara din care căutați. Prin urmare, trebuie să modificați această setare pentru a obține rezultate precise.

Exemplu: Dacă efectuați o căutare de pe Google.in, motorul de căutare este personalizat pentru locația din India, iar rezultatele vor fi mai degrabă relevante pentru India. Așadar, puteți utiliza browserul Google.uk (Marea Britanie) sau Google.fr (Franța) etc.

În plus, dacă sunteți în căutarea celei mai bune alternative, puteți merge la Google.com. Acesta oferă rezultate la nivel mondial.

4. Activați rezultatele căutării avansate în Google

Puteți personaliza motorul de căutare pentru a afișa rezultatele dorite prin activarea setărilor avansate care vă ajută să selectați locația, perioada de timp, forma de cercetare etc. În plus, puteți aplica filtre pentru a scana și selecta informațiile în funcție de subiect.

5. Schimbarea secvenței sau repetarea cuvintelor cheie

Dacă nu obțineți rezultate relevante, puteți repeta termenii sau puteți schimba secvențele de cuvinte cheie pentru a urmări rezultatele.

Exemplu: Repetiție- "Urban farming" poate fi căutat ca "Urban farming farming farming" Schimbarea secvenței- "beneficiile grădinăritului vertical" poate fi căutat ca "beneficiile grădinăritului vertical".

Cum să găsiți mai repede documente folosind Litmaps

Litmaps este un instrument online gratuit de descoperire a literaturii de specialitate, care utilizează rețeaua de citate pentru a descoperi documente conectate pentru cercetarea dumneavoastră. Fie că introduceți un singur articol sau o colecție, Litmaps vă recomandă rapid lucrări relevante pe baza citărilor și referințelor. Automatizarea descoperirii literaturii înseamnă că nu trebuie să treceți manual prin referințe, deoarece algoritmul Litmaps face acest lucru în mod automat. Utilizând rețeaua de citate, Litmaps poate găsi lucrări cheie pe care s-ar putea să le ratați cu metodele tradiționale de căutare.  

Creați infografice corecte din punct de vedere științific în câteva minute

Mind the Graph este un instrument exclusiv pentru cercetători, care ajută la simplificarea cercetării cu ajutorul unor infografice captivante din punct de vedere vizual. Înscrieți-vă pentru acest instrument și faceți ca procesul de cercetare să fie ușor și captivant.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane