Samankaltaisten artikkelien löytäminen ei ole helppoa, mutta jos tunnet taktiikan ja sinulla on hieman kärsivällisyyttä, se ei ole vaikeaa. On olemassa useita tapoja löytää samankaltaisia artikkeleita tutkimuksessa. 

Avainsanojen ja otsikon googlaamisesta kirjoittajan etsimiseen voit ottaa käyttöön erilaisia käytäntöjä samankaltaisten artikkelien tunnistamiseksi. Lue artikkeli läpi ja tunnista miten löytää samankaltaisia tutkimusasiakirjoja tehdäksesi tutkimuksesi tehokkaasti. 

Miten löytää samankaltaisia tutkimuksia

Tutkimuksen tekeminen edellyttää, että tutkija tuntee aiheen ja tekee kirjallisuuskatsauksen. Tässä tulee esiin samankaltaiset tutkimusasiakirjat, jotka auttavat tutkijaa saamaan tarkkaa tietoa pienessä ajassa. 

Tieteelliset lehdet, aikakauslehdet, sanomalehdet, kirjat ja haastattelut ovat joitakin alustoja, joista voit löytää vastaavia tutkimuksia. Voit jopa etsiä tutkimusartikkeleita akateemisista hakukoneista, kuten Google Scholar, Science Direct ja Pubmed (erityisesti biotieteiden osalta), IEEE (elektroniikka, sähkötekniikka, tietotekniikka) ja Agricola maatalouden osalta.

Seuraavassa on joitakin parhaita käytäntöjä, joita voit noudattaa relevanttien tutkimusjulkaisujen tunnistamisessa.

  • Tarkenna avainsanoja tarkkojen tulosten saamiseksi. 
  • Katso linkit vastaaviin resursseihin ja aiheeseen liittyviin artikkeleihin.
  • Tunnista asiaankuuluvat avainsanaideat käyttämällä synonyymejä tai poimimalla joitakin avainsanoja artikkelista ja tekemällä Google-haku näille sanoille.
  • Etsi tiivistelmiä ja hakemistoja saadaksesi ideoita samankaltaisista artikkeleista.
  • Etsi artikkeli hakemistosta ja lue kuvaus. Hae nyt tätä asiaa koskevia tietoja, niin saat samanlaisen artikkelin.
  • Etsi kirjallisuusluettelo. Se on hyvä tapa löytää samankaltaisia artikkeleita, sillä siinä viitataan artikkeleihin, joita kirjoittaja on katsonut tutkimusta tehdessään.
  • Tutustu aihepiirikohtaisiin tietokantoihin, jotta löydät etsimäsi aiheet ja samankaltaisen sisällön.
  • Voit myös tutkia samankaltaisten kirjoittajien tai kanssakirjoittajien töitä, ja saatat saada tietoa myös heidän muista julkaisuistaan.

Voiko samasta aiheesta olla kaksi tutkimusraporttia?

Löydät lukuisia samankaltaisia tutkimuspapereita, ja niiden julkaiseminen on ehdottoman eettistä. On siis selvää, että samasta aiheesta voi olla kaksi tai useampia tutkimuspapereita.

Samankaltaisten tutkimusaiheiden valitseminen nopeuttaa tutkimusprosessia ja auttaa myös tieteen edistämisessä, kun tutkijat tunnistavat aiemman tutkimuksen puutteet ja työskentelevät niiden parissa. 

Jos kuitenkin olet tutkija, sinun on varmistettava, ettet toista samoja tietoja, ja pyrittävä löytämään sopiva tutkimusongelma ja keskittymään siihen.

Miten etsiä tarkemmin Googlessa?

Googlella on lukuisia artikkeleita, jotka ilmestyvät hakutuloksiin, kun kirjoitat hakupalkkiin minkä tahansa avainsanan. Nämä tulokset eivät kuitenkaan välttämättä ole niitä, joita etsit.

Saadaksesi sopivia tuloksia Google-hausta, sinun on tunnettava hakutaito. Seuraavassa on muutamia vinkkejä, joita sinun on noudatettava Google-hakuja varten ja saadaksesi asianmukaisia tuloksia.

1. Käytä yksityistä selaustilaa

Googlen yksityinen selaustila kuratoi tiedot keskittymällä vain tärkeimpiin avainsanoihisi ja eliminoimalla muut tekijät, kuten selaushistorian, muiden Google-palvelujen sekalaiset tiedot jne.

Tässä ovat pikanäppäimet, joita sinun on käytettävä siirtyäksesi yksityiseen selaukseen:

Kromi: CTRL + SHIFT + N tai Päävalikko > Uusi inkognito-ikkuna.

Internet Explorer: CTRL + SHIFT + P tai InPrivate-selailu 

Firefox: CTRL + SHIFT + P tai Työkalut > Aloita yksityinen selaus

2. Lisää *-symboli avainsanojen väliin

Kun avainsanan kahden sanan väliin lisätään tähti (*), voit etsiä aiheita, jotka saattavat sopia kyseisiin sanoihin.

Esimerkki: Jos etsit hakusanalla "kestävä maatalous", hakusanalla "kestävä* maatalous" saat samankaltaisia tuloksia kuin "kestävät maatalouskäytännöt; kestävä ruoka ja maatalous; kestävät tavoitteet maataloudessa".

3. Muuta Googlen oletusmaa-asetuksia

Google mukauttaa hakutulokset sen mukaan, mistä maasta etsit. Sinun on siis muutettava tätä asetusta tarkkojen tulosten saamiseksi.

Esimerkki: Jos haet Google.in-sivustolta, hakukone on räätälöity Intian sijainnin mukaan, ja hakutulokset ovat paremmin Intian kannalta relevantteja. Voit siis käyttää selainta Google.uk (Iso-Britannia) tai Google.fr (Ranska) jne.

Lisäksi, jos etsit parasta vaihtoehtoa, voit mennä Google.com. Tämä antaa maailmanlaajuisia tuloksia.

4. Ota käyttöön laajennetut hakutulokset Googlessa

Voit mukauttaa hakukoneesi näyttämään haluamasi tulokset ottamalla käyttöön lisäasetukset, joiden avulla voit valita sijainnin, ajanjakson, tutkimusmuodon jne. Lisäksi voit käyttää suodattimia, joilla voit skannata ja karsia tietoja aiheen mukaan.

5. Avainsanojen järjestyksen tai toiston muuttaminen.

Jos et saa relevantteja tuloksia, voit joko toistaa ehdot tai muuttaa avainsanojesi järjestystä tulosten seuraamiseksi.

Esimerkki: Toisto - "kaupunkiviljely" voidaan hakea nimellä "kaupunkiviljely" Muuttuva sekvenssi - "vertikaalisen puutarhanhoidon edut" voidaan hakea nimellä "vertikaalisen puutarhanhoidon edut".

Kuinka löytää paperit nopeammin Litmapsin avulla

Litmaps on ilmainen verkkokirjallisuuden etsintätyökalu, joka hyödyntää viittausverkostoa löytääkseen tutkimukseen liittyviä artikkeleita. Litmaps suosittelee nopeasti relevantteja teoksia viittausten ja viitteiden perusteella, syötitpä sitten yhden paperin tai kokoelman. Kirjallisuuden löytämisen automatisointi tarkoittaa, että sinun ei tarvitse seuloa viitteitä manuaalisesti, sillä Litmapsin algoritmi tekee tämän automaattisesti. Viittausverkoston avulla Litmaps voi löytää keskeisiä artikkeleita, jotka saattavat jäädä huomaamatta perinteisillä hakumenetelmillä.  

Tee tieteellisesti tarkkoja infografiikoita muutamassa minuutissa

Mind the Graph on tutkijoille suunnattu työkalu, joka auttaa yksinkertaistamaan tutkimusta visuaalisesti kiehtovilla infografiikoilla. Rekisteröidy työkaluun ja tee tutkimusprosessistasi helppo ja jännittävä.

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit