Iskanje podobnih člankov ni lahka naloga, a če poznate taktiko in imate malo potrpljenja, to tudi ni težko. Obstaja več načinov za iskanje podobnih člankov v raziskave

Od googlanja ključnih besed in naslov za iskanje avtorja lahko uporabite različne prakse za prepoznavanje podobnih člankov. Preberite članek in ugotovite kako najti podobne raziskovalne članke za učinkovito izvajanje raziskav. 

Kako najti podobne raziskovalne naloge

Za izvedbo raziskave mora raziskovalec poznati temo in opraviti pregled literature. Tu pridejo do izraza podobna raziskovalna dela, ki raziskovalcu pomagajo pridobiti natančne informacije v kratkem časovnem okviru. 

Znanstveno revije, časopisi, knjige in intervjuji so nekatere od platform, kjer lahko najdete podobne raziskave. Iščete lahko tudi v akademski iskalniki, kot je Google Scholar, Znanost Neposredno in Pubmed (posebej za vede o življenju), IEEE (Electronics, Electrical Inženiring, računalništvo) in Agricola za kmetijstvo za identifikacijo raziskovalnih člankov.

Tukaj je nekaj najboljših praks, ki jih lahko upoštevate pri iskanju ustreznih raziskovalnih člankov.

  • Za natančne rezultate izboljšajte ključne besede. 
  • Oglejte si povezave do podobnih virov in sorodnih člankov.
  • Z uporabo sinonimov ali izbiro nekaterih ključnih besed iz članka in iskanjem v Googlu po teh besedah določite ustrezne ideje za ključne besede.
  • Poiščite povzetke in kazala, da bi dobili ideje o podobnih člankih.
  • V kazalu poiščite članek in preberite opis. Zdaj poiščite te pomembne informacije in dobili boste podoben članek.
  • Poiščite bibliografija. To je odličen način za iskanje podobnih člankov, saj se sklicuje na članke, ki si jih je avtor ogledal, da bi opravil svojo raziskavo.
  • V tematskih podatkovnih zbirkah poiščite teme in podobne vsebine, ki jih iščete.
  • Preučite lahko tudi delo podobnih avtorjev ali soavtorjev in morda dobite nekaj informacij tudi iz njihovih drugih člankov.

Ali sta lahko dve raziskovalni nalogi na isto temo?

Najdete lahko številne podobne raziskovalne članke, katerih objava je povsem etična. Zato je očitno, da lahko o isti temi obstajata dve ali več raziskovalnih nalog.

Izbira podobnih raziskovalnih tem bo pospešila raziskovalni proces in pripomogla k napredku znanosti, ko bodo raziskovalci ugotovili vrzel v prejšnjih raziskavah in jo obdelali. 

Če pa ste raziskovalec, morate paziti, da ne ponavljate istih podatkov, in poiskati ustrezen raziskovalni problem ter se osredotočiti nanj.

Kako natančneje iskati v Googlu?

Google ima na voljo številne članke, ki se prikažejo v rezultatih iskanja, ko v iskalno vrstico vpišete katero koli ključno besedo. Vendar ti rezultati morda niso tisti, ki jih iščete.

Če želite pri iskanju v Googlu dobiti ustrezne rezultate, morate poznati umetnost iskanja. Tukaj je nekaj nasvetov, ki jih morate upoštevati pri iskanju v Googlu in pridobivanju ustreznih rezultatov.

1. Uporabite način zasebnega brskanja

Googlov način zasebnega brskanja ureja podatke tako, da se osredotoča le na vaše glavne ključne besede in izloči druge dejavnike, kot so zgodovina brskanja, različni podatki iz drugih Googlovih storitev itd.

Tukaj so bližnjice, ki jih morate uporabiti za preklop na zasebno brskanje:

Chrome: CTRL + SHIFT + N ali Glavni meni > Novo inkognito okno

Internet Explorer: CTRL + SHIFT + P ali Zasebno brskanje 

Firefox: CTRL + SHIFT + P ali Orodja > Začni zasebno brskanje

2. Med ključne besede dodajte simbol *.

Dodajanje zvezdice (*) med dve besedi v ključni besedi vam pomaga pri iskanju ustreznih tem, ki bi lahko ustrezale tem besedam.

Primer: Če iščete "trajnostno kmetijstvo", boste z vnosom "trajnostno* kmetijstvo" dobili podobne rezultate kot z vnosom "trajnostne prakse v kmetijstvu"; trajnostni hrana in kmetijstvo; trajnostni cilji v kmetijstvu".

3. Spremenite privzete nastavitve države v Googlu

Google prilagodi rezultate iskanja glede na državo, iz katere iščete. Zato morate to nastavitev spremeniti, če želite natančne rezultate.

Primer: Če iščete na spletnem mestu Google.in, je iskalnik prilagojen indijski lokaciji, zato bodo rezultati iskanja ustreznejši za Indijo. Zato lahko uporabite brskalnik Google.uk (Velika Britanija), Google.fr (Francija) itd.

Če iščete najboljšo alternativo, lahko obiščete Google.com. Ta ponuja rezultate po vsem svetu.

4. Omogočite napredne rezultate iskanja v Googlu

Iskalnik lahko prilagodite tako, da prikaže želene rezultate, tako da omogočite napredne nastavitve, ki vam pomagajo izbrati lokacijo, časovno obdobje, obliko raziskave itd. Nadalje lahko uporabite filtre za pregledovanje in ožji izbor informacij glede na temo.

5. Spreminjanje zaporedja ali ponavljanja ključnih besed

Če ne dobite ustreznih rezultatov, lahko ponovite izraze ali spremenite zaporedje ključnih besed in spremljate rezultate.

Primer: Ponavljanje - "Urban farming" lahko iščete kot "Urban farming farming farming" Spreminjanje zaporedja - "koristi vertikalnega vrtnarjenja" lahko iščete kot "koristi vertikalnega vrtnarjenja".

Kako hitreje poiskati dokumente s pomočjo zemljevida Litmaps

Litmaps je brezplačno spletno orodje za iskanje literature, ki uporablja mrežo citatov za odkrivanje povezanih dokumentov za vaše raziskave. Litmaps vam na podlagi citatov in referenc hitro priporoči ustrezna dela, ne glede na to, ali vnesete en dokument ali zbirko. Avtomatizirano odkrivanje literature pomeni, da vam ni treba ročno prebirati referenc, saj algoritem Litmaps to stori samodejno. Z uporabo mreže citatov lahko Litmaps najde ključna dela, ki jih s tradicionalnimi metodami iskanja morda spregledate.  

V nekaj minutah izdelajte znanstveno natančne infografike

Mind the Graph je ekskluzivno orodje za raziskovalce, ki pomaga poenostaviti raziskave z vizualno privlačnimi infografikami. Prijavite se na to orodje in si olajšajte raziskovalni proces ter ga naredite vznemirljivega.

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge