Att hitta liknande artiklar är ingen dans på rosor, men om du kan taktiken och har lite tålamod är det inte heller svårt. Det finns flera sätt att hitta liknande artiklar i forskning

Från att googla nyckelorden och titel Förutom att söka efter författaren kan du använda olika metoder för att identifiera liknande artiklar. Läs igenom artikeln för att identifiera hur man hittar liknande forskningsrapporter för att utföra din forskning på ett effektivt sätt. 

Hur man hittar liknande forskningsrapporter

För att utföra forskning måste forskaren känna till ämnet och måste gå igenom en litteraturöversikt. Här framträder liknande forskningsrapporter som hjälper forskaren att få korrekt information inom en liten tidsram. 

Vetenskaplig Tidskrifter, magasin, dagstidningar, böcker och intervjuer är några av de plattformar där du kan hitta liknande forskning. Du kan även söka i akademisk sökmotorer som Google Scholar, Vetenskap Direkt och Pubmed (specifikt för biovetenskap), IEEE (elektronik, elektroteknik Ingenjörsvetenskap, computer science), och Agricola för Agriculture för att identifiera forskningsartiklarna.

Här är några bästa metoder som du kan följa för att identifiera relevanta forskningsrapporter.

  • Förfina dina sökord för att få exakta resultat. 
  • Se länkarna till liknande resurser och relaterade artiklar.
  • Identifiera relevanta nyckelord genom att använda synonymer eller plocka upp några nyckelord från artikeln och göra en google-sökning på dessa ord.
  • Håll utkik efter sammanfattningar och index för att få idéer om liknande artiklar.
  • Hitta artikeln i indexet och läs beskrivningen. Sök nu efter denna relevanta information så får du en liknande artikel.
  • Leta efter bibliografi. Det är ett bra sätt att hitta liknande artiklar eftersom det refererar till de artiklar som författaren har läst för att göra sin research.
  • Sök i ämnesdatabaserna för att ta reda på vilka ämnen och liknande innehåll du letar efter.
  • Du kan också titta på liknande författares eller medförfattares arbete och kanske få lite information genom deras andra artiklar också.

Kan det finnas två forskningsrapporter om samma ämne?

Man kan hitta många forskningsrapporter som liknar varandra och det är absolut etiskt att publicera sådana rapporter. Så självklart kan det finnas två eller flera forskningsrapporter om samma ämne.

Att välja liknande forskningsämnen gör forskningsprocessen snabb och hjälper också till att utveckla vetenskapen när forskarna identifierar gapet från tidigare forskning och arbetar med det. 

Men om du är forskare måste du se till att du inte replikerar samma data och arbeta med att hitta ett lämpligt forskningsproblem och fokusera på det.

Hur söker man mer exakt på Google?

Google har en mängd artiklar som dyker upp i sökresultaten när du skriver ett nyckelord i sökfältet. Men dessa resultat kanske inte är de du söker efter.

För att få lämpliga resultat från din Google-sökning måste du kunna konsten att söka. Här är några tips som du behöver följa för att söka på Google och få relevanta resultat.

1. Använd privat webbläsarläge

Googles läge för privat surfning sammanställer data genom att endast fokusera på dina viktigaste sökord och eliminera andra faktorer som webbhistorik, diverse data från andra Google-tjänster etc.

Här är de genvägar du behöver använda för att växla till privat surfning:

Krom: CTRL + SHIFT + N eller Huvudmeny > Nytt inkognitofönster

Internet Explorer: CTRL + SHIFT + P eller InPrivate Browsing 

Firefox: CTRL + SHIFT + P eller Verktyg > Starta privat surfning

2. Lägg till *-symbolen mellan dina nyckelord

Om du lägger till en asterisk (*) mellan två ord i ditt nyckelord kan du söka efter relevanta ämnen som kan passa in på dessa ord.

Exempel: Om du söker efter "hållbart jordbruk" får du liknande resultat som "hållbara metoder inom jordbruket" om du skriver "hållbart* jordbruk"; hållbar livsmedel och jordbruk; hållbara mål inom jordbruket".

3. Ändra standardinställningarna för land i Google

Google anpassar sökresultaten baserat på det land du letar från. Så du måste ändra den här inställningen för exakta resultat.

Exempel: Om du söker från Google.in är sökmotorn anpassad för den indiska platsen och dina resultat kommer mer lämpligt att vara relevanta för Indien. Du kan alltså använda webbläsare Google.uk (Storbritannien) eller Google.fr (Frankrike) osv.

Om du letar efter det bästa alternativet kan du dessutom gå till Google.com. Detta ger globala resultat.

4. Aktivera avancerade sökresultat i Google

Du kan anpassa din sökmotor så att den visar önskade resultat genom att aktivera de avancerade inställningarna som hjälper dig att välja plats, tidsperiod, forskningsform etc. Du kan även använda filter för att skanna och sortera informationen efter ämne.

5. Ändra sekvensen eller upprepningen av nyckelord

Om du inte får relevanta resultat kan du antingen upprepa termerna eller ändra sekvenserna för dina sökord för att se resultaten.

Exempel: Repetition - "Urban farming" kan sökas som "Urban farming farming" Ändrad sekvens - "fördelar med vertikal trädgårdsodling" kan sökas som "fördelar med vertikal trädgårdsodling".

Hur man hittar artiklar snabbare med hjälp av Litmaps

Litmaps är ett kostnadsfritt verktyg för att hitta litteratur online som utnyttjar citeringsnätverket för att hitta relevanta artiklar för din forskning. Oavsett om du anger en artikel eller en samling rekommenderar Litmaps snabbt relevanta verk baserat på citeringar och referenser. Automatiseringen av litteratursökningen innebär att du inte behöver gå igenom referenserna manuellt, eftersom Litmaps algoritm gör detta automatiskt. Genom att använda referensnätverket kan Litmaps hitta viktiga artiklar som du kanske missar med traditionella sökmetoder.  

Skapa vetenskapligt korrekt infografik på några minuter

Mind the Graph är ett exklusivt verktyg för forskare som hjälper till att förenkla forskning med visuellt fängslande infografik. Registrera dig för verktyget och gör din forskningsprocess enkel och spännande.

logotyp-abonnemang

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusivt innehåll av hög kvalitet om effektiv visuell
kommunikation inom vetenskap.

- Exklusiv vägledning
- Tips för design
- Vetenskapliga nyheter och trender
- Handledningar och mallar