Hoe lees je wetenschappelijke artikelen? Het lijkt misschien een triviale vraag. Maar als we er rekening mee houden dat we tegenwoordig nauwelijks nog volledige papers lezen, ligt het antwoord misschien niet zo voor de hand.

Hoe mensen wetenschappelijke artikelen lezen

We zijn vaak op zoek naar snelleestechnieken om de hoeveelheid informatie die we moeten verwerken te helpen overwinnen. Met dat in gedachten, Science magazine deed een klein onderzoek en vroeg wetenschappers op verschillende momenten in hun academische leven hoe zij wetenschappelijke artikelen lezen.

Onder de antwoorden valt iets merkwaardigs op:

"(...) Ik begin met het lezen van de samenvatting. Dan sla ik de inleiding over en blader door het artikel naar kijk naar de cijfers (...)" Jesse Shanahan, master kandidaat in astronomie aan de Wesleyan University in Middletown, Connecticut.

"(...) Ik heb ook altijd kijken naar percelen/figurenCecilia Tubiana, wetenschapper aan het Max Planck Instituut voor Zonnestelselonderzoek in Göttingen, Duitsland.

"(...) Ik denk dat de cijfers zijn het belangrijkste deel van de paper, omdat het abstract en de body van de paper kunnen worden gemanipuleerd en gevormd om een overtuigend verhaal te vertellen (...) Jeremy C. Borniger, doctoraal kandidaat in de neurowetenschappen aan de Ohio State University, Columbus

"(...) Ik vind vaak dat de de aanvullende cijfers bieden eigenlijk de meest merkwaardige en interessante resultaten (...)" Gary McDowell, postdoctoraal medewerker ontwikkelingsbiologie aan de Tufts Universiteit in Medford, Massachusetts, en gastonderzoeker aan het Boston College.

Hoe mensen wetenschappelijke artikelen lezen

Ondanks de persoonlijke keuzes van elke wetenschapper bij het lezen van een wetenschappelijk artikel, blijken cijfers, grafieken of plots belangrijk te zijn.

We begrijpen waarom: visuele informatie is gemakkelijker en sneller te assimileren.

Neem nu even de tijd om te bedenken hoeveel tijd en energie je investeert in dit deel van je paper. De meeste wetenschappers hebben niet de mogelijkheid om een geweldige infographic te maken. Maar een paper schrijven zonder na te denken over hoe gemakkelijk het is om toegang te krijgen tot de informatie erin, kan de interesse van de lezer direct beïnvloeden.

Je hoeft geen ontwerper te zijn om de eerste stappen in wetenschapscommunicatie te zetten. Eigenlijk kun je nu beginnen.

Hoe mensen wetenschappelijke artikelen lezen

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen