Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την πρόληψη των μολυσματικών ασθενειών, εμπνευσμένες από το κατευθυντήριες γραμμές που δημοσιεύθηκαν από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, τμήμα Δημόσιας Υγείας.

Η κύρια ιδέα είναι να αποφύγετε να αρρωστήσετε

Οι λοιμώξεις προκαλούνται από μικροσκοπικούς οργανισμούς γνωστούς ως παθογόνα - βακτήρια, ιούς, μύκητες ή παράσιτα - που εισέρχονται στο σώμα, πολλαπλασιάζονται και παρεμβαίνουν στις φυσιολογικές λειτουργίες. Οι μολυσματικές ασθένειες αποτελούν κύρια αιτία ασθενειών και θανάτου σε πολλά μέρη του κόσμου.

Ορισμένα άτομα διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο να προσβληθούν από μολυσματικές ασθένειες, όπως τα άτομα με υποκείμενες καρδιακές παθήσεις, οι ογκολογικοί ασθενείς ή όσοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους, ωστόσο, η τήρηση μερικών βασικών αρχών μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην πρόληψη των λοιμώξεων.

Η κατανόηση του τρόπου μετάδοσης των λοιμώξεων μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε να αρρωστήσετε

Πριν από λίγο καιρό, κανείς δεν καταλάβαινε ότι οι μολυσματικές ασθένειες προκαλούνται από μικροσκοπικούς οργανισμούς που μετακινούνται από άτομο σε άτομο. Ακόμη και τώρα, αν και γνωρίζουμε ότι μικροσκοπικά ζωντανά μικρόβια προκαλούν ασθένειες, ο τρόπος με τον οποίο το κάνουν αυτό δεν είναι πάντα προφανής. Γνωρίζουμε όμως ότι τα περισσότερα μικρόβια εισέρχονται μέσω των ανοιγμάτων του σώματος - της μύτης, του στόματος, των αυτιών, του πρωκτού και των γεννητικών διόδων. Μπορούν επίσης να μεταδοθούν μέσω του δέρματός μας από τσιμπήματα εντόμων ή ζώων. Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη των λοιμώξεων είναι να εμποδίσουμε την είσοδο των παθογόνων μικροβίων στο σώμα.

Καλή υγιεινή: ο κύριος τρόπος πρόληψης των λοιμώξεων

Η πρώτη γραμμή άμυνας είναι να κρατάτε τα μικρόβια μακριά ακολουθώντας καλές συνήθειες προσωπικής υγιεινής. Αποτρέψτε τη μόλυνση πριν ξεκινήσει και αποφύγετε τη μετάδοσή της σε άλλους με αυτά τα εύκολα μέτρα.

1) Πλύνετε καλά τα χέρια σας. Πιθανότατα πλένετε τα χέρια σας μετά τη χρήση του μπάνιου, πριν από την προετοιμασία ή την κατανάλωση φαγητού και μετά την κηπουρική ή άλλες βρώμικες εργασίες. Θα πρέπει επίσης να πλένετε τα χέρια σας αφού φυσήξετε τη μύτη σας, βήξετε ή φτερνιστείτε, ταΐσετε ή χαϊδέψετε το κατοικίδιό σας ή επισκεφθείτε ή φροντίσετε ένα άρρωστο άτομο. Βρέξτε καλά τα χέρια σας. Αφαιρέστε σαπούνι ή καθαριστικό και τρίψτε τις παλάμες και το πίσω μέρος των χεριών σας και τους καρπούς σας. Φροντίστε να καθαρίσετε τις άκρες των δακτύλων σας, κάτω από τα νύχια σας και ανάμεσα στα δάχτυλά σας. Ξεπλύνετε κάτω από τρεχούμενο νερό. Στεγνώστε καλά τα χέρια και τους καρπούς σας.

2) Καλύψτε έναν βήχα. Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντιλο όταν φτερνίζεστε ή βήχετε και, στη συνέχεια, πετάξτε το. Αν δεν έχετε χαρτομάντιλο πρόχειρο, βήξτε ή φτερνιστείτε στον αγκώνα σας και όχι στα χέρια σας.

3) Πλύνετε και δέστε με επίδεσμο όλα τα κοψίματα. Κάθε σοβαρό κόψιμο ή δάγκωμα ζώου ή ανθρώπου πρέπει να εξετάζεται από γιατρό. Μην σκαλίζετε τις πληγές που επουλώνονται ή τις ατέλειες ή μην πιέζετε τα σπυράκια.

4) Μείνετε στο σπίτι όταν είστε άρρωστοι μολυσματικών ασθενειών. Αυτό είναι το εύκολο. Απλά αποκτήστε ένα Playstation και μείνετε ψύχραιμοι, θα αναρρώσετε φυσικά από τις πιο κοινές μολυσματικές ασθένειες.

5) Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια σας, στόμα, μύτη. Αποφύγετε την άμεση επαφή με χαρτοπετσέτες, χαρτομάντιλα, μαντήλια ή παρόμοια αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από άλλους.

6) Μην μοιράζεστε πιάτα, ποτήρια ή σκεύη φαγητού.

 

Πώς να αποτρέψετε τις ασθένειες λοίμωξης

Οι εμβολιασμοί είναι απαραίτητοι για να αποφύγετε την ασθένεια

Συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με την κατάσταση εμβολιασμού σας.

Σε γενικές γραμμές:

  • Τα παιδιά θα πρέπει να λαμβάνουν τους συνιστώμενους παιδικούς εμβολιασμούς.
  • Οι ενήλικες πρέπει να βεβαιώνονται ότι οι εμβολιασμοί τους είναι ενημερωμένοι.
  • Όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, επικοινωνήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για πρόσθετες ανοσοποιήσεις.
  • Βεβαιωθείτε επίσης ότι οι εμβολιασμοί του κατοικίδιου ζώου σας είναι ενημερωμένοι. Εκτός από την προστασία του κατοικίδιου ζώου σας, αυτό θα προστατεύσει και εσάς και την οικογένειά σας.
logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα