Nelson Mandela var en sydafrikansk anti-apartheid-revolutionær, politisk leder og menneskerettighedsaktivist.

Mandela blev arresteret for at konspirere om at vælte staten og idømt livsvarigt fængsel og sad fængslet i 27 år. På grund af det nationale og internationale pres og frygten for en racemæssig borgerkrig løslod præsident F. W. de Klerk ham i 1990. Han var Sydafrikas præsident fra 1994 til 1999.

For at ære hans liv og arbejde blev Mandela-dagen officielt fejret af FN i 2009. I år fejrer vi hans hundredeårsdag.

Uanset hvor lille din handling er, handler Mandela Day om at ændre verden til det bedre. Præcis som Nelson Mandela gjorde hver dag.

Jeg har udvalgt 03 taler af Nelson Madela for at inspirere dig. Lad os gøre en forskel.

01. Nelson Mandelas tale til FN's generalforsamling - 1994

 

Det bedre liv må betyde en ende på fattigdom, arbejdsløshed, hjemløshed og den fortvivlelse, der følger af afsavn. Det er et mål i sig selv, fordi menneskets lykke i ethvert samfund må være et mål i sig selv.

Samtidig er vi meget bevidste om, at stabiliteten i selve den demokratiske løsning og muligheden for rent faktisk at skabe et ikke-racistisk og ikke-seksualistisk samfund afhænger af vores evne til at ændre de materielle livsbetingelser for vores folk, så de ikke kun har stemmeret, men også brød og arbejde.

Vi vender derfor tilbage til FN for at forpligte os til, at ligesom vi forpligtede os til aldrig at hvile, før apartheidsystemet var besejret, så forpligter vi os nu til, at vi ikke kan hvile, mens millioner af vores folk lider under smerten og ydmygelsen ved fattigdom i alle dens former.

 

 

02. Nelson Mandelas tale til kampagnen for at udrydde fattigdom i udviklingslandene, London

 

At overvinde fattigdom er ikke en gestus af velgørenhed. Det er en retfærdig handling. Det er beskyttelsen af en grundlæggende menneskerettighed, retten til værdighed og et anstændigt liv. Så længe fattigdommen varer ved, er der ingen sand frihed.

 

 

03. For sidste gang: Nelson Mandela i Cape Town ved sin løsladelse fra fængslet.

Vores march mod frihed er irreversibel. Vi må ikke lade frygt stå i vejen for os. Almindelig stemmeret i et forenet demokratisk og ikke-racialt Sydafrika er den eneste vej til fred og raceharmoni. Afslutningsvis vil jeg gerne citere mine egne ord under retssagen i 1964. De er sande i dag, som de var dengang: Jeg har kæmpet mod hvidt herredømme, og jeg har kæmpet mod sort herredømme. Jeg har værnet om idealet om et demokratisk og frit samfund, hvor alle mennesker lever sammen i harmoni og med lige muligheder. Det er et ideal, som jeg håber at kunne leve for og opnå. Men hvis det bliver nødvendigt, er det et ideal, som jeg er parat til at dø for.

Hvis du vil vide mere om #MandelaDay, kan du besøge Nelson Mandela Foundation hjemmeside.

Alle har evnen til og ansvaret for at ændre verden til det bedre! Mandela Day er en anledning for alle til at handle og inspirere til forandring.

 

gfbd

 

 

 

 

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner