Nelson Mandela var en sydafrikansk anti-apartheidrevolutionär, politisk ledare och aktivist för mänskliga rättigheter.

Mandela arresterades för att ha konspirerat för att störta staten och dömdes till livstids fängelse och stannade i fängelse i 27 år. På grund av inhemska och internationella påtryckningar och rädsla för ett rasistiskt inbördeskrig släppte president F.W. de Klerk honom 1990. Han var Sydafrikas president från 1994 till 1999.

För att hedra hans liv och arbete firades Mandela-dagen officiellt av FN 2009. I år firar vi hans hundraårsdag.

Oavsett hur liten din handling är handlar Mandela Day om att förändra världen till det bättre. Precis som Nelson Mandela gjorde varje dag.

Jag har valt ut 03 tal av Nelson Madela för att inspirera dig. Låt oss göra skillnad.

01. Nelson Mandelas tal till FN:s generalförsamling - 1994

 

Detta bättre liv måste innebära ett slut på fattigdom, arbetslöshet, hemlöshet och den förtvivlan som kommer av brist. Detta är ett mål i sig eftersom människans lycka måste vara ett mål i sig i alla samhällen.

Samtidigt är vi mycket medvetna om att stabiliteten i själva den demokratiska lösningen och möjligheten att faktiskt skapa ett samhälle utan rasism och könsdiskriminering beror på vår förmåga att förändra de materiella livsvillkoren för vårt folk så att de inte bara har rösträtt, utan också bröd och arbete.

Vi återvänder därför till Förenta nationerna för att göra åtagandet att, liksom vi lovade att aldrig vila förrän apartheidsystemet var besegrat, så lovar vi nu att inte vila medan miljoner av våra folk lider av den smärta och förnedring som fattigdomen i alla dess former innebär.

 

 

02. Nelson Mandela tal för kampanjen för att utrota fattigdomen i utvecklingsländerna, London

 

Att övervinna fattigdom är inte en gest av välgörenhet. Det är en rättvis handling. Det är att skydda en grundläggande mänsklig rättighet, rätten till värdighet och ett anständigt liv. Så länge fattigdomen består finns det ingen verklig frihet.

 

 

03. För sista gången, Nelson Mandela i Kapstaden när han släpptes ur fängelset

Vår marsch mot frihet är oåterkallelig. Vi får inte låta rädsla stå i vägen för oss. Allmän rösträtt i ett enat demokratiskt och icke-rasistiskt Sydafrika är den enda vägen till fred och harmoni mellan raserna. Avslutningsvis vill jag citera mina egna ord under rättegången 1964. De är lika sanna idag som de var då: Jag har kämpat mot vit dominans och jag har kämpat mot svart dominans. Jag har värnat om idealet om ett demokratiskt och fritt samhälle där alla människor lever tillsammans i harmoni och med lika möjligheter. Det är ett ideal som jag hoppas kunna leva för och uppnå. Men om det behövs är det ett ideal som jag är beredd att dö för.

Om du vill veta mer om #MandelaDay kan du besöka Nelson Mandela-stiftelsens webbplats.

Alla har förmågan och ansvaret att förändra världen till det bättre! Mandela Day är ett tillfälle för alla att agera och inspirera till förändring.

 

gfbd

 

 

 

 

logotyp-abonnemang

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusivt innehåll av hög kvalitet om effektiv visuell
kommunikation inom vetenskap.

- Exklusiv vägledning
- Tips för design
- Vetenskapliga nyheter och trender
- Handledningar och mallar