Nelson Mandela a fost un revoluționar sud-african anti-apartheid, lider politic și militant pentru drepturile omului.

Mandela a fost arestat pentru conspirație în vederea răsturnării statului și a fost condamnat la închisoare pe viață și a stat în închisoare timp de 27 de ani. Din cauza presiunii interne și internaționale și a temerilor legate de un război civil rasial, președintele F. W. de Klerk l-a eliberat în 1990. A fost președinte al Africii de Sud din 1994 până în 1999.

Pentru a-i onora viața și activitatea, Ziua Mandela a fost sărbătorită oficial de Organizația Națiunilor Unite în 2009. Anul acesta, vom sărbători centenarul său.

Oricât de mică ar fi acțiunea ta, Ziua Mandela înseamnă să schimbi lumea în bine. La fel cum a făcut Nelson Mandela în fiecare zi.

Am selectat 03 discursuri ale lui Nelson Madela pentru a vă inspira. Haideți să facem diferența.

01. Discursul lui Nelson Mandela în fața Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite - 1994

 

Această viață mai bună trebuie să însemne sfârșitul sărăciei, al lipsei de locuri de muncă, al lipsei de adăpost și al disperării care vine din lipsuri. Acesta este un scop în sine, deoarece fericirea ființei umane trebuie să fie, în orice societate, un scop în sine.

În același timp, suntem extrem de conștienți de faptul că stabilitatea așezării democratice în sine și posibilitatea de a crea o societate non-rasială și non-sexistă depind de capacitatea noastră de a schimba condițiile materiale de viață ale poporului nostru, astfel încât acesta să aibă nu numai dreptul la vot, ci și pâine și locuri de muncă.

Prin urmare, ne întoarcem la Organizația Națiunilor Unite pentru a ne lua angajamentul că, așa cum ne-am angajat să nu ne odihnim niciodată până când sistemul de apartheid nu va fi învins, tot așa ne angajăm acum să nu ne odihnim în timp ce milioane de oameni ai noștri suferă durerea și umilința sărăciei în toate formele sale.

 

 

02. Discursul lui Nelson Mandela pentru campania de eradicare a sărăciei în țările în curs de dezvoltare, Londra

 

Învingerea sărăciei nu este un gest de caritate. Este un act de justiție. Este protejarea unui drept fundamental al omului, dreptul la demnitate și la o viață decentă. Cât timp sărăcia persistă, nu există libertate adevărată.

 

 

03. Pentru ultima oară, Nelson Mandela la Cape Town, la eliberarea din închisoare

Marșul nostru spre libertate este ireversibil. Nu trebuie să permitem ca frica să ne stea în cale. Sufragiul universal pe un rol comun al alegătorilor într-o Africă de Sud unită, democratică și non-rasială este singura cale către pace și armonie rasială. În concluzie, doresc să citez propriile mele cuvinte din timpul procesului meu din 1964. Ele sunt adevărate și astăzi, ca și atunci: Am luptat împotriva dominației albilor și am luptat împotriva dominației negrilor. Am prețuit idealul unei societăți democratice și libere, în care toate persoanele trăiesc împreună în armonie și cu șanse egale. Este un ideal pentru care sper să trăiesc și pe care sper să îl realizez. Dar, dacă va fi nevoie, este un ideal pentru care sunt pregătit să mor".

Dacă doriți să aflați mai multe despre #MandelaDay, vizitați site-ul Site-ul Fundației Nelson Mandela.

Fiecare are capacitatea și responsabilitatea de a schimba lumea în bine! Ziua Mandela este un prilej pentru toți de a acționa și de a inspira schimbarea.

 

gfbd

 

 

 

 

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane