Nelson Mandela oli eteläafrikkalainen apartheidin vastainen vallankumouksellinen, poliittinen johtaja ja ihmisoikeusaktivisti.

Mandela pidätettiin salaliitosta valtion kaatamiseksi, ja hänet tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen, ja hän istui vankilassa 27 vuotta. Kotimaisen ja kansainvälisen painostuksen vuoksi ja rotusodan pelossa presidentti F. W. de Klerk vapautti hänet vuonna 1990. Hän toimi Etelä-Afrikan presidenttinä vuosina 1994-1999.

Hänen elämänsä ja työnsä kunniaksi Yhdistyneet Kansakunnat vietti Mandelan päivää virallisesti vuonna 2009. Tänä vuonna vietämme hänen satavuotisjuhlaansa.

Olipa tekosi kuinka pieni tahansa, Mandela-päivässä on kyse maailman muuttamisesta paremmaksi. Aivan kuten Nelson Mandela teki joka päivä.

Olen valinnut 03 Nelson Madelan puhetta inspiroimaan sinua. Tehdään ero.

01. Nelson Mandelan puhe Yhdistyneiden Kansakuntien yleiskokoukselle - 1994

 

Paremman elämän on tarkoitettava köyhyyden, työttömyyden, kodittomuuden ja puutteen aiheuttaman epätoivon loppumista. Tämä on itsetarkoitus, koska ihmisen onnellisuuden on oltava itsetarkoitus missä tahansa yhteiskunnassa.

Samalla olemme hyvin tietoisia siitä, että itse demokraattisen järjestelmän vakaus ja mahdollisuus luoda rotuun ja sukupuoleen perustumaton yhteiskunta riippuvat kyvystämme muuttaa kansamme aineellisia elinoloja niin, että heillä on äänioikeuden lisäksi myös leipää ja työtä.

Sen vuoksi palaamme Yhdistyneisiin Kansakuntiin sitoutuaksemme siihen, että kuten sitouduimme siihen, ettemme lepää ennen kuin apartheid-järjestelmä on kukistettu, niin sitoudumme nyt siihen, ettemme voi lepäämään niin kauan kuin miljoonat kansamme kärsivät köyhyyden tuskasta ja nöyryyttävyydestä sen kaikissa muodoissa.

 

 

02. Nelson Mandelan puhe kampanjassa köyhyyden lopettamiseksi kehitysmaissa, Lontoo.

 

Köyhyyden voittaminen ei ole hyväntekeväisyyden ele. Se on oikeudenmukaisuuden teko. Se on perustavanlaatuisen ihmisoikeuden suojelua, oikeuden ihmisarvoon ja ihmisarvoiseen elämään. Niin kauan kuin köyhyys jatkuu, ei ole todellista vapautta.

 

 

03. Nelson Mandela Kapkaupungissa vankilasta vapautumisensa jälkeen.

Marssimme kohti vapautta on peruuttamaton. Emme saa antaa pelon estää meitä. Yleinen äänioikeus yhteisellä äänestäjäroolilla yhdistyneessä demokraattisessa ja rotuun perustumattomassa Etelä-Afrikassa on ainoa tie rauhaan ja rotujen väliseen harmoniaan. Lopuksi haluan lainata omia sanojani oikeudenkäynnin aikana vuonna 1964. Ne ovat totta tänäänkin, kuten ne olivat silloin: Olen taistellut valkoisten ylivaltaa vastaan ja olen taistellut mustien ylivaltaa vastaan. Olen vaalinut demokraattisen ja vapaan yhteiskunnan ihannetta, jossa kaikki ihmiset elävät yhdessä sopusoinnussa ja tasa-arvoisten mahdollisuuksien vallitessa. Toivon eläväni ja saavuttavani tämän ihanteen. Mutta jos on tarpeen, olen valmis kuolemaan sen puolesta.

Jos haluat tietää lisää #MandelaDaysta, käy osoitteessa osoitteessa Nelson Mandela -säätiön verkkosivusto.

Jokaisella on kyky ja vastuu muuttaa maailmaa paremmaksi! Mandela-päivä tarjoaa kaikille tilaisuuden ryhtyä toimiin ja innostaa muutokseen.

 

gfbd

 

 

 

 

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit