Nelson Mandela je bil južnoafriški revolucionar, politični voditelj in borec za človekove pravice.

Mandela je bil aretiran zaradi zarote za strmoglavljenje države in obsojen na dosmrtni zapor, v zaporu pa je preživel 27 let. Zaradi domačega in mednarodnega pritiska ter strahu pred rasno državljansko vojno ga je predsednik F. W. de Klerk leta 1990 izpustil. Od leta 1994 do 1999 je bil predsednik Južnoafriške republike.

Združeni narodi so Mandelov dan v čast njegovemu življenju in delu uradno obeležili leta 2009. Letos bomo praznovali njegovo stoletnico.

Ne glede na to, kako majhno je vaše dejanje, Mandelov dan pomeni spreminjanje sveta na bolje. Tako kot je to vsak dan počel Nelson Mandela.

Izbrala sem 03 govorov Nelsona Madele, ki vam bodo v navdih. Naredimo razliko.

01. Govor Nelsona Mandele na Generalni skupščini Združenih narodov - 1994

 

To boljše življenje mora pomeniti konec revščine, brezposelnosti, brezdomstva in obupa, ki ga povzroča pomanjkanje. To je cilj sam po sebi, saj mora biti sreča človeka v vsaki družbi cilj sam po sebi.

Hkrati se močno zavedamo, da sta stabilnost same demokratične ureditve in možnost, da dejansko ustvarimo nerasno in neseksistično družbo, odvisni od naše sposobnosti, da spremenimo materialne pogoje življenja naših ljudi, tako da ne bodo imeli le volilne pravice, ampak tudi kruh in delo.

Zato se vračamo v Združene narode, da se zavežemo, da tako kot smo se zavezali, da ne bomo nikoli počivali, dokler sistem apartheida ne bo premagan, se tudi zdaj zavezujemo, da ne bomo počivali, dokler bodo milijoni naših ljudi trpeli bolečine in ponižanja zaradi revščine v vseh njenih oblikah.

 

 

02. Govor Nelsona Mandele za kampanjo za odpravo revščine v državah v razvoju, London

 

Premagovanje revščine ni dobrodelna gesta. Je dejanje pravičnosti. Gre za zaščito temeljne človekove pravice, pravice do dostojanstva in dostojnega življenja. Dokler revščina traja, ni prave svobode.

 

 

03. Zadnji, Nelson Mandela v Cape Townu ob izpustitvi iz zapora

Naš pohod v svobodo je nepreklicen. Ne smemo dovoliti, da bi nas strah oviral. Splošna volilna pravica na skupni volilni listi v združeni demokratični in nerasni Južni Afriki je edina pot do miru in rasne harmonije. Na koncu želim navesti svoje besede, ki sem jih izrekel med sojenjem leta 1964. Veljajo tako danes kot takrat: Boril sem se proti prevladi belcev in boril sem se proti prevladi črncev. Negoval sem ideal demokratične in svobodne družbe, v kateri vsi ljudje živijo skupaj v harmoniji in z enakimi možnostmi. To je ideal, za katerega upam, da bom živel in ga dosegel. Če bo treba, pa sem zanj pripravljen tudi umreti.

Če želite izvedeti več o #MandelaDay, obiščite Spletna stran Fundacije Nelsona Mandele.

Vsakdo ima sposobnost in odgovornost, da spremeni svet na bolje! Mandelov dan je priložnost za vse, da ukrepamo in spodbudimo spremembe.

 

gfbd

 

 

 

 

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge