En af de mest anvendte citeringsformer i akademisk skrivning, især inden for humaniora og samfundsvidenskab, er Chicago-stilen. Den blev skabt af University of Chicago Press og har været i brug siden 1906 og har gennemgået forskellige opdateringer for at holde trit med udviklingen inden for teknologi og citationsstandarder. Chicago-stilen er kendt for sin præcise og komplette tilgang til citater, som omfatter både tekst og en bibliografi eller referenceliste i slutningen af dokumentet. 

Denne artikel vil udforske det grundlæggende i Chicago Style Citation og de formater, du kan anvende med succes i din opgave. Uanset om du er studerende, forsker eller akademisk skribent, er det en nødvendig færdighed at vide, hvordan man citerer i Chicago-stil, og det vil ikke kun hjælpe dig med at forhindre plagiering, men vil også øge troværdigheden og professionalismen i dit arbejde.

Oversigt over Chicago Style Citation

Chicago-stilen er en populær citationsstil, der giver retningslinjer for kildehenvisninger i akademiske artikler. Den bruges ofte inden for humaniora og samfundsvidenskab, især inden for historie, litteratur og kunst.

Citater i teksten og en bibliografi eller referenceliste er de to grundlæggende komponenter i Chicago-stilen. In-text-citationer bruges til at anerkende kilder i opgavens hovedtekst, mens bibliografien eller referencelisten indeholder komplette bibliografiske oplysninger om hver kilde, der anerkendes i opgaven. 

Der findes to forskellige typer af Chicago-citater: Notes and Bibliography-stilen og Author-Date-stilen. I Notes and Bibliography-stilen bruger man fodnoter eller slutnoter til teksthenvisninger, mens man i Author-Date-stilen bruger parentetiske henvisninger i teksten. Valget mellem de to stilarter afgøres ofte af den akademiske disciplin eller udgiverens unikke kriterier.

Chicago-stilen indeholder kriterier for formatering af papirer, såsom margener, skriftstørrelse og -stil og sidetal, ud over retningslinjer for kildehenvisninger.

Alt i alt er det værdifuldt at lære Chicago-stilen for alle, der er involveret i akademisk skrivning, da det garanterer, at kilder tilskrives korrekt og bidrager til integriteten og troværdigheden af videnskabeligt arbejde.

Typer af Chicago Style-citater

Noter og bibliografi

Notes and Bibliography-stilen bruges ofte inden for humaniora, såsom litteratur, historie og kunst, og den består af fodnoter eller slutnoter til at identificere kilder i hele teksten samt en bibliografi i slutningen af dokumentet til at liste alle citerede kilder. Hele kildehenvisningen er inkluderet i fodnoten eller slutnoten i denne stil, mens bibliografien giver ekstra information om kilden.

Fodnoten eller slutnoten indeholder specifikke oplysninger om kilden, såsom forfatterens navn, værkets titel, udgivelsesoplysninger og sidetal. Det opskrevne nummer i teksten svarer til det samme nummer i bunden af siden for en fodnote eller i slutningen af dokumentet for en slutnote.

Forfatter-data

Author-Date-stilen bruges ofte inden for samfundsvidenskaberne, såsom økonomi, statskundskab og sociologi, og den inkluderer parentetiske citater i teksten samt en referenceliste i slutningen af dokumentet, der viser alle de nævnte kilder. Den parentetiske henvisning i denne stil angiver forfatterens efternavn og udgivelsesåret, mens referencelisten tilføjer ekstra information om kilden.

Den parentetiske henvisning indeholder korte oplysninger om kilden, såsom forfatterens navn og udgivelsesåret, som sættes i parentes og inkluderes i teksten. Ved direkte citater kan den parentetiske henvisning desuden indeholde sidetal.

Formatering af opgaven

Når man formaterer en opgave i Chicago Style Citation, er der flere vigtige elementer, man skal huske på, herunder den grundlæggende formatering, noterne, hængende indrykninger og andre elementer. 

Grundlæggende formatering

 • Margener: For et Chicago Style-papir er den typiske margenstørrelse en tomme på alle sider.
 • Skriftstørrelse og -stil: Times New Roman, størrelse 12 punkt, er den foretrukne skrifttype.
 • Afstand: Der anvendes dobbelt linjeafstand i hele værket, inklusive tekst, blokcitater, fodnoter, slutnoter og bibliografi. Hvert afsnit skal være adskilt af en blank linje.
 • Side nummerering: Alle sider, inklusive titelbladet, skal nummereres, selvom sidetallet ikke skal vises på selve titelbladet. Sidetallene skal stå i øverste højre hjørne af hver side, en halv tomme fra toppen og flugte med højre margen.
 • Titelblad: Inkluder opgavens titel, dit navn, kursets titel, navnet på din underviser og datoen på titelbladet. Alt andet indhold skal være på linje med venstre margen, og titlen skal være centreret.
 • Overskrifter: Afsnitsoverskrifter hjælper med at strukturere materialet og bør formateres konsekvent hele vejen igennem. Overskrifter skal være med fed skrift og centreret i Chicago-stil. Dokumentets hovedafsnit skal markeres med romertal, mens underoverskrifter skal markeres med store bogstaver.

Hængende indrykninger

I Chicago Style Citation bruges hængende indrykninger typisk i bibliografien eller referencelisten i slutningen af dokumentet.

Hvordan laver man et hængende indryk i Microsoft Word?

Til Opret en hængende indrykning i Microsoft WordVælg den tekst, du vil indrykke, højreklik, og vælg "Afsnit" i rullemenuen. I indrykningssektionen skal du indstille rullemenuen "Special" til "Hanging" og indstille indrykningen til det ønskede mål.

Sådan tilføjer du fodnoter i Word

Følg disse trin for at tilføje fodnoter i Word:

 1. Placer markøren på det sted i dokumentet, hvor du vil tilføje fodnoten.
 2. Klik på fanen "Referencer" i Word-båndet.
 3. Klik på knappen "Indsæt fodnote" i afsnittet "Fodnoter" på båndet.
 4. Der vises et nummer med høj skrift, hvor du har tilføjet fodnoten, og et tilsvarende fodnotenummer vises nederst på siden.
 5. Skriv teksten til fodnoten nederst på siden.

Alternativt kan du også bruge tastaturgenveje til at tilføje fodnoter i Word:

 1. For at tilføje en fodnote skal du placere markøren, hvor du vil have det opskrevne tal til at stå, og trykke på "Ctrl" + "Alt" + "F".
 2. Skriv teksten til fodnoten, og tryk på "Enter" for at gå til næste linje.

Kildehenvisninger ved hjælp af Chicago Manual of Style

Artikel i tidsskrift

FormatEksempel
FodnoteForfatterens fornavn og efternavn, "Artiklens titel," Tidsskriftets titel Bindnummer, nr. Udgivelsesnummer (udgivelsesdato): Side nummer(e).N. S. Weber, "Den mexicanske undtagelse: Suverænitet, politi og demokrati," Kvartalsskrift for statskundskab 130, nr. 1 (forår 2015): 38.
BibliografiForfatterens efternavn, fornavn. "Titel på artikel." Tidsskriftets titel Bindnummer, nr. Udgivelsesnummer (udgivelsesdato): Side nummer(e).Weber, N. S. "Den mexicanske zException: Suverænitet, politi og demokrati." Kvartalsskrift for statskundskab 130, nr. 1 (forår 2015): 37-68.

Bøger

FormatEksempel
FodnoteForfatterens fornavn og efternavn, Bogens titel (Udgivelsessted: Forlag, årstal), sidetal.
Dan Brown, DaVinci-koden (New York: Scholastic, 2004), 17-19.
BibliografiForfatterens efternavn, fornavn. Bogens titel. Udgivelsessted: Forlag, årstal.Brown, Dan. DaVinci-koden. New York: Scholastic, 2004.

Avis

FormatEksempel
FodnoteForfatterens fornavn og efternavn, "Artiklens titel," Avisens titel, Måned Dag, År, Afsnit eller Sidetal.
Adam Smith, "Ny virksomhed åbner i centrum," Chicago Tribune, 1. april 2023, Erhvervssektionen, 2.
BibliografiForfatterens efternavn, fornavn. "Titel på artikel." Avisens titel, Måned Dag, År.Smith, Adam. "Ny forretning åbner i centrum." Chicago Tribune, 1. april 2023.

Magasin

FormatEksempel
FodnoteForfatterens fornavn og efternavn, "Artiklens titel," Magasinets titel, Måned År, Side nummer(e).
Sarah Lee, "Kraften i positiv tænkning," Tid, 10. april 2023, 24-28.
BibliografiForfatterens efternavn, fornavn. "Titel på artikel." Magasinets titel, Måned År.Lee, Sarah. "Kraften i positiv tænkning." Tid, 10. april 2023.

Film

FormatEksempel
FodnoteTitel på filmen, instrueret af Fornavn Efternavn (produktionsselskab, år), Medium.
Forrest Gump, instrueret af Robert Zemeckis (Paramount Pictures, 1994), DVD.
BibliografiEfternavn, fornavn, dir. Titel på filmen. Produktionsselskab, år.Zemeckis, Robert, dir. Forrest Gump. Paramount Pictures, 1994.

Grundlæggende om Chicago forfatter-dato

Bog

FormatEksempel
ReferencelisteEfternavn, fornavn. Udgivelsesår. Bogens titel. Forlagets by: Forlagets navn.Smith, John. 2021. Chicagos historie. New York: Random House.
I tekst(Forfatter efternavn år, side #).(Smith 2021, 55).

Artikel i tidsskrift

FormatEksempel
ReferencelisteForfatterens efternavn. Årstal. "Artikeltitel." Tidsskriftets titel bind #, nr. [udgave #] (sæson eller måned for udgivelse): sideantal. DOI som en URL.
Smith, John. 2009. "Studier i Pop Rocks og Coke". Underlig videnskab 12, nr. 3 (forår): 78-93. https://doi.org/10.1086/5422323.
I tekst(Forfatter efternavn år, side #).(Smith 2009, 78-93).

Hjemmeside

FormatEksempel
ReferencelisteForfatterens efternavn, fornavn. Sidst ændret år. "Sidens titel." Titel på hjemmeside. Sidst ændret Måned Dag, År. URL.
Smith, John. 2022. "Fordelene ved yoga." Healthline. https://www.healthline.com/health/benefits-of-yoga.
I tekst(Forfatter efternavn år).(Smith 2022).

Referencer til en hjemmeside i Chicago- eller Turabian-format

Webstedshenvisninger tages ofte ud af bibliografien i Chicago-format og citeres i stedet i en note eller inde i teksten. Hvis din underviser kræver en formel reference, skal du bruge det format, der er skitseret nedenfor.

FormatEksempel
Efternavn, fornavn. "Sidetitel". Titel på hjemmeside. Webadresse (hentet dato for adgang).Smith, John. "Fordelene ved motion." Healthline. https://www.healthline.com/health/fitness-exercise-benefits (tilgået 10. april 2023).

Almindelige fejl, du skal undgå, når du citerer kilder

Her er nogle almindelige fejl, du skal undgå, når du refererer til kilder i Chicago-format:

 • Bruger ikke det rigtige format: En af de mest almindelige fejl er ikke at bruge det rigtige format til den type kilde, der henvises til. For det korrekte format, tjek Chicago Manual of Style.
 • Manglende oplysninger: Sørg for at give alle de oplysninger, der passer til den type kilde, du citerer. Når du f.eks. nævner en bog, skal du angive forfatterens navn, bogens titel, forlaget og udgivelsesåret.
 • Forkert tegnsætning: Det er vigtigt at bruge korrekt tegnsætning i citater, såsom komma, punktum og kursiv. Tjek retningslinjerne igen for at sikre, at du bruger den korrekte tegnsætning.
 • Inkonsekvent formatering: Sørg for, at din formatering er konsekvent i hele opgaven. 
 • Ikke korrekt kildehenvisning: Alle kilder, der bruges i din opgave, herunder direkte citater, parafrasering og opsummering, skal krediteres korrekt. Undladelse af dette kan føre til plagiering.
 • Ikke korrekturlæsning af citater: Ligesom resten af din opgave er det vigtigt at gennemgå dine citater, før du afleverer dit arbejde. Slåfejl og andre fejl bliver ofte overset, men de kan have indflydelse på nøjagtigheden af dine citater.

Over 75.000 præcise videnskabelige tal, der øger din gennemslagskraft.

Mind the Graph er en førende onlineplatform, der giver forskere, undervisere og studerende adgang til over 75.000 videnskabeligt nøjagtige figurer og skabeloner. Med en brugervenlig grænseflade gør Mind the Graph det ubesværet at skabe visualiseringer i professionel kvalitet, der helt sikkert vil imponere dit publikum og løfte dit arbejde til det næste niveau.

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner