Yksi käytetyimmistä viittausmuodoista akateemisessa kirjoittamisessa, erityisesti humanistisissa ja yhteiskuntatieteellisissä tieteissä, on Chicagon tyyli. Sen on luonut Chicagon yliopisto Se on ollut käytössä vuodesta 1906 lähtien, ja sitä on päivitetty useaan otteeseen tekniikan ja viittausstandardien kehittymisen myötä. Chicagon tyyli on tunnettu tarkasta ja kattavasta lähestymistavastaan viittaamiseen, joka sisältää sekä tekstin sisäisen viittauksen että kirjallisuusluettelon tai lähdeluettelon asiakirjan lopussa. 

Tässä artikkelissa tutustutaan Chicagon tyylin viittauksen perusteisiin ja muotoihin, joiden avulla voit soveltaa sitä menestyksekkäästi kirjoituksessasi. Olitpa sitten opiskelija, tutkija tai akateeminen kirjoittaja, Chicagon tyylin mukaisten lainausten osaaminen on välttämätön taito, joka ei ainoastaan auta sinua estämään plagiointia vaan myös lisää työsi uskottavuutta ja ammattimaisuutta.

Yleiskatsaus Chicagon tyyliin viittaus

Chicagon viittaustyyli on suosittu viittaustyyli, joka tarjoaa ohjeet lähteiden referointiin akateemisissa töissä. Sitä käytetään usein humanistisissa ja yhteiskuntatieteissä, erityisesti historiassa, kirjallisuudessa ja taiteissa.

Tekstin sisäiset viittaukset ja kirjallisuusluettelo tai lähdeluettelo ovat kaksi Chicagon tyylin mukaisen viittauksen peruskomponenttia. Tekstin sisäisiä viittauksia käytetään lähteiden mainitsemiseen tutkielman päätekstissä, kun taas bibliografia tai lähdeluettelo sisältää täydelliset bibliografiset tiedot jokaisesta tutkielmassa mainitusta lähteestä. 

Chicagon tyylin viittaustyylejä on kaksi erilaista: Notes and Bibliography -tyyli ja Author-Date -tyyli. Notes and Bibliography -tyylissä käytetään tekstin sisäisiä viittauksia alaviitteillä tai loppuviitteillä, kun taas Author-Date -tyylissä käytetään tekstin sisällä olevia sulkeisia viittauksia. Valinta näiden kahden tyylin välillä määräytyy usein tieteenalan tai kustantajan omien kriteerien mukaan.

Chicagon tyylin mukainen viittaustapa sisältää asiakirjojen muotoiluperusteet, kuten marginaalit, kirjasinkoon ja -tyylin sekä sivunumerot, ja lisäksi ohjeita lähteiden viittaamiseen.

Kaiken kaikkiaan Chicagon tyylin opetteleminen on arvokas taito kaikille akateemiseen kirjoittamiseen osallistuville, sillä se takaa, että lähteet on merkitty oikein, ja edistää tieteellisen työn eheyttä ja uskottavuutta.

Chicagon tyylin viittaustyypit

Huomautuksia ja kirjallisuusluettelo

Muistiinpanot ja kirjallisuusluettelo -tyyliä käytetään yleisesti humanistisissa tieteissä, kuten kirjallisuudessa, historiassa ja taiteissa, ja siinä käytetään alaviitteitä tai loppuviitteitä lähteiden yksilöimiseksi koko tekstissä sekä kirjallisuusluetteloa asiakirjan lopussa, jossa luetellaan kaikki mainitut lähteet. Tässä tyylissä koko lähdeviittaus sisältyy alku- tai loppuviitteeseen, kun taas bibliografiassa annetaan lisätietoja lähteestä.

Alaviite tai loppuviite sisältää lähdettä koskevia erityistietoja, kuten kirjoittajan nimen, teoksen nimen, julkaisutiedot ja sivunumeron (sivunumerot). Tekstissä oleva ylinumero vastaa samaa numeroa sivun alareunassa alaviitteen osalta tai asiakirjan lopussa olevan loppuviitteen osalta.

Tekijätiedot

Tekijä-päivämäärä-tyyliä käytetään usein yhteiskuntatieteissä, kuten taloustieteissä, valtiotieteissä ja sosiologiassa, ja se sisältää tekstin sisällä sulkeissa olevat viittaukset sekä asiakirjan lopussa olevan lähdeluettelon, jossa luetellaan kaikki mainitut lähteet. Tämän tyylin sulkeisviittauksessa mainitaan kirjoittajan sukunimi ja julkaisuvuosi, kun taas lähdeluettelossa lisätään lisätietoja lähteestä.

Sulkeissa oleva viittaus sisältää lyhyet tiedot lähteestä, kuten kirjoittajan nimen ja julkaisuvuoden, jotka on suljettu sulkeisiin ja sisällytetty tekstiin. Suorissa lainauksissa sulkeisviittaus voi lisäksi sisältää sivunumeron.

Paperin muotoilu

Kun muotoilet paperia Chicagon tyylin mukaisesti, on pidettävä mielessä useita tärkeitä elementtejä, kuten perusmuotoilu, huomautukset, riippuvat sisennykset ja muut elementit. 

Perusmuotoilu

 • Marginaalit: Chicagon tyylin mukaisessa paperissa tyypillinen marginaalikoko on yksi tuuma joka puolella.
 • Fontin koko ja tyyli: Suositeltava fontti on Times New Roman, koko 12 pistettä.
 • Välykset: Kaksoisvälilyöntiä käytetään koko teoksessa, myös tekstissä, sitaateissa, alaviitteissä, loppuviitteissä ja kirjallisuusluettelossa. Jokaisen kappaleen välissä on oltava yksi tyhjä rivi.
 • Sivunumerointi: Kaikki sivut, myös nimiölehti, on numeroitava, mutta sivunumeron ei pidä näkyä itse nimiölehdellä. Sivunumerot on sijoitettava kunkin sivun oikeaan yläkulmaan, puolen tuuman päähän yläreunasta ja oikean marginaalin tasalle.
 • Nimiölehti: Kirjoita otsikkosivulle tutkielman nimi, nimesi, kurssin nimi, opettajan nimi ja päivämäärä. Kaikki muu sisältö on tasattava vasemman reunan suuntaisesti ja otsikko on keskitettävä.
 • Otsikot: Jaksojen otsikot auttavat jäsentämään aineistoa, ja ne on muotoiltava johdonmukaisesti koko tekstissä. Otsikoiden tulisi olla lihavoituja ja keskitettyjä Chicagon tyylin mukaisesti. Asiakirjan pääjaksot on merkittävä roomalaisilla numeroilla, kun taas alaotsikot on merkittävä isoilla kirjaimilla.

Ripustettavat sisennykset

Chicagon tyylin mukaisessa viittauksessa riippuvia sisennyksiä käytetään yleensä kirjallisuusluettelossa tai lähdeluettelossa asiakirjan lopussa.

Miten luoda riippuva sisennys Microsoft Wordissa?

Osoitteeseen luoda roikkuva sisennys Microsoft Wordissa, valitse teksti, jonka haluat sisennyttää, napsauta hiiren kakkospainikkeella ja valitse pudotusvalikosta "Kappale". Aseta sisennys-kohdassa "Special"-pudotusvalikosta "Hanging" ja aseta sisennys haluttuun mittaan.

Alaviitteiden lisääminen Wordissa

Voit lisätä alaviitteitä Wordissa seuraavasti:

 1. Aseta kursori siihen kohtaan asiakirjassa, johon haluat lisätä alaviitteen.
 2. Napsauta Word-nauhan "Viitteet"-välilehteä.
 3. Napsauta "Lisää alaviite" -painiketta nauhan "Alaviitteet"-osiossa.
 4. Alaviitteen lisäämisen kohdalle ilmestyy ylinumero, ja vastaava alaviitenumero ilmestyy sivun alareunaan.
 5. Kirjoita alaviitteen teksti sivun alareunaan.

Vaihtoehtoisesti voit myös käyttää alaviitteiden lisäämiseen Wordissa pikanäppäimiä:

 1. Voit lisätä alaviitteen sijoittamalla kursorin siihen kohtaan, johon haluat ylemmän numeron ilmestyvän, ja painamalla "Ctrl" + "Alt" + "F".
 2. Kirjoita alaviitteen teksti ja siirry seuraavalle riville painamalla "Enter".

Lähteiden mainitseminen Chicagon tyylikäsikirjan mukaisesti

Lehtiartikkeli

MuotoiluEsimerkki
AlaviiteKirjoittajan etunimi Sukunimi, "Artikkelin otsikko," Lehden otsikko Volume Number, no. Numeron numero (julkaisupäivä): Sivunumero(t).N. S. Weber, "Meksikon poikkeus: Suvereniteetti, poliisi ja demokratia". Poliittisen tieteen neljännesvuosikirja 130, nro 1 (kevät 2015): 38.
KirjallisuusluetteloKirjoittajan sukunimi, etunimi. "Artikkelin nimi." Lehden otsikko Volume Number, no. Numeron numero (julkaisupäivä): Sivunumero(t).Weber, N. S. "Meksikolainen zPoikkeus: Suvereenisuus, poliisi ja demokratia." Poliittisen tieteen neljännesvuosikirja 130, nro 1 (kevät 2015): 37-68.

Kirjat

MuotoiluEsimerkki
AlaviiteKirjoittaja Etunimi Sukunimi, Kirjan nimi (Julkaisupaikka: kustantaja, vuosi), sivunumero(t).
Dan Brown, DaVinci-koodi (New York: Scholastic, 2004), 17-19.
KirjallisuusluetteloKirjoittajan sukunimi, etunimi. Kirjan nimi. Julkaisupaikka: Kustantaja, Vuosi.Brown, Dan. DaVinci-koodi. New York: Scholastic, 2004.

Sanomalehti

MuotoiluEsimerkki
AlaviiteKirjoittajan etunimi Sukunimi, "Artikkelin otsikko," Sanomalehden otsikko, Kuukausi Päivä, Vuosi, jakson tai sivun numero.
Adam Smith, "New Business Opens Downtown," Chicago Tribune, 1. huhtikuuta 2023, liiketoimintaosasto, 2.
KirjallisuusluetteloKirjoittajan sukunimi, etunimi. "Artikkelin nimi." Sanomalehden otsikko, kuukausi päivä, vuosi.Smith, Adam. "Uusi yritys avautuu keskustaan." Chicago Tribune, 1. huhtikuuta 2023.

Lehti

MuotoiluEsimerkki
AlaviiteKirjoittajan etunimi Sukunimi, "Artikkelin otsikko," Lehden otsikko, kuukausi vuosi, sivunumero(t).
Sarah Lee, "Positiivisen ajattelun voima". Aika, 10. huhtikuuta 2023, 24-28.
KirjallisuusluetteloKirjoittajan sukunimi, etunimi. "Artikkelin nimi." Lehden otsikko, Kuukausi Vuosi.Lee, Sarah. "Positiivisen ajattelun voima". Aika, 10. huhtikuuta 2023.

Elokuva

MuotoiluEsimerkki
AlaviiteElokuvan nimi, ohjannut Etunimi Sukunimi (tuotantoyhtiö, vuosi), Medium.
Forrest Gump, ohjaus Robert Zemeckis (Paramount Pictures, 1994), DVD.
KirjallisuusluetteloSukunimi, etunimi, dir. Elokuvan nimi. Tuotantoyhtiö, vuosi.Zemeckis, Robert, ohj. Forrest Gump. Paramount Pictures, 1994.

Chicagon tekijä-päivämäärän perusteet

Kirja

MuotoiluEsimerkki
ViiteluetteloSukunimi, etunimi. Julkaisuvuosi. Kirjan nimi. Julkaisija City: Kustantajan nimi.Smith, John. 2021. Chicagon historia. New York: Random House.
In-text(Tekijä Sukunimi Vuosi, sivu #).(Smith 2021, 55).

Lehtiartikkeli

MuotoiluEsimerkki
ViiteluetteloKirjoittajan sukunimi. Vuosi. "Artikkelin nimi." Lehden otsikko nide #, nro. [numero #] (julkaisukausi tai -kuukausi): sivuväli. DOI URL-osoitteena.
Smith, John. 2009. "Studies in Pop Rocks and Coca-Cola". Outo tiede 12, no. 3 (kevät): 78-93. https://doi.org/10.1086/5422323.
In-text(Tekijä Sukunimi Vuosi, sivu #).(Smith 2009, 78-93).

Verkkosivusto

MuotoiluEsimerkki
ViiteluetteloKirjoittajan sukunimi, etunimi. Viimeksi muokattu vuosi. "Sivun otsikko." Sivuston otsikko. Viimeksi muokattu kuukausi päivä, vuosi. URL-OSOITE.
Smith, John. 2022. "Joogan hyödyt." Healthline. https://www.healthline.com/health/benefits-of-yoga.
In-text(Tekijä Sukunimi Vuosi).(Smith 2022).

Verkkosivustoon viittaaminen Chicagon tai Turabianin muodossa

Verkkosivujen viittaukset poistetaan usein Chicagon formaatin mukaisesta kirjallisuusluettelosta, ja ne mainitaan sen sijaan huomautuksessa tai tekstin sisällä. Jos opettajasi vaatii muodollista viittausta, käytä alla esitettyä muotoa.

MuotoiluEsimerkki
Sukunimi, etunimi. "Sivun otsikko." Sivuston otsikko. WWW-osoite (hakupäivä).Smith, John. "Liikunnan hyödyt." Healthline. https://www.healthline.com/health/fitness-exercise-benefits (luettu 10. huhtikuuta 2023).

Yleiset virheet, joita kannattaa välttää lähteiden siteeraamisessa

Seuraavassa on joitakin yleisiä virheitä, joita kannattaa välttää, kun viitataan lähteisiin Chicagon muodossa:

 • Ei käytetä oikeaa muotoa: Yksi yleisimmistä virheistä on se, ettei käytetä oikeaa muotoa viitattavan lähteen mukaan. Tarkista oikea muoto osoitteesta Chicago Manual of Style.
 • Puuttuvat tiedot: Varmista, että annat kaikki asianmukaiset tiedot viittaamasi lähdetyypin mukaan. Kun mainitset esimerkiksi kirjan, sinun on ilmoitettava kirjailijan nimi, kirjan nimi, kustantaja ja julkaisuvuosi.
 • Virheelliset välimerkit: On erittäin tärkeää käyttää asianmukaisia välimerkkejä, kuten pilkkuja, pisteitä ja kursiivia. Tarkista ohjeet uudelleen varmistaaksesi, että käytät oikeita välimerkkejä.
 • Epäjohdonmukainen muotoilu: Varmista, että muotoilu on johdonmukaista koko kirjoituksessa. 
 • Lähteisiin ei viitata oikein: Kaikki tutkielmassa käytetyt lähteet, mukaan lukien suorat lainaukset, parafraasit ja tiivistelmät, on mainittava asianmukaisesti. Tämän laiminlyönti voi johtaa plagiointiin.
 • Viittausten oikolukematta jättäminen: Aivan kuten muissakin töissä, on tärkeää tarkistaa viittaukset ennen työn lähettämistä. Kirjoitusvirheet ja muut virheet jäävät usein huomaamatta, mutta niillä voi olla vaikutusta viittaustesi tarkkuuteen.

Yli 75 000 tarkkaa tieteellistä lukua, jotka lisäävät vaikuttavuuttasi.

Mind the Graph on johtava verkkoalusta, joka antaa tutkijoille, opettajille ja opiskelijoille mahdollisuuden käyttää yli 75 000 tieteellisesti tarkkaa lukua ja mallia. Käyttäjäystävällisen käyttöliittymän ansiosta Mind the Graph:n avulla on vaivatonta luoda ammattitasoista visuaalista aineistoa, joka tekee varmasti vaikutuksen yleisöösi ja nostaa työsi seuraavalle tasolle.

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit