Una dintre cele mai utilizate forme de citare în scrierile academice, în special în domeniul științelor umaniste și sociale, este stilul Chicago. Acesta a fost creat de către Universitatea din Chicago Presa și este folosită din 1906, fiind supusă la diferite actualizări pentru a ține pasul cu evoluția tehnologiei și a standardelor de citare. Stilul de citare Chicago este bine cunoscut pentru abordarea sa precisă și completă a citării, care încorporează atât în text, cât și o bibliografie sau o listă de referințe la sfârșitul documentului. 

Acest articol va explora elementele de bază ale citatului în stil Chicago și formatele pe care le puteți aplica cu succes în lucrarea dumneavoastră. Fie că sunteți student, cercetător sau scriitor academic, să știți cum să citați în stilul Chicago este o abilitate necesară care nu numai că vă va ajuta să împiedicați plagiatul, dar va spori și credibilitatea și profesionalismul lucrării dumneavoastră.

Prezentare generală a citației în stil Chicago

Stilul de citare Chicago este un stil de citare popular care oferă linii directoare pentru a face referire la surse în lucrările academice. Este frecvent utilizat în domeniul științelor umaniste și sociale, în special în istorie, literatură și arte.

Citatele în text și o bibliografie sau o listă de referințe sunt cele două componente de bază ale stilului de citare Chicago. Citatele în text sunt folosite pentru a recunoaște sursele în textul principal al lucrării, în timp ce bibliografia sau lista de referințe conține informații bibliografice complete despre fiecare sursă recunoscută în lucrare. 

Există două tipuri distincte de citare în stilul Chicago: stilul Note și Bibliografie și stilul Autor-Dată. Pentru a oferi citate în text, stilul Note și Bibliografie utilizează note de subsol sau note finale, în timp ce stilul Autor-Dată folosește citate parantetice în cadrul textului. Alegerea între cele două stiluri este adesea determinată de disciplina academică sau de criteriile unice ale editorului.

Stilul de citare Chicago conține criterii de formatare a lucrărilor, cum ar fi marginile, dimensiunea și stilul fontului și numerele de pagină, pe lângă liniile directoare pentru referințele la surse.

În general, învățarea stilului de citare Chicago este o abilitate valoroasă pentru orice persoană implicată în scrierea academică, deoarece garantează că sursele sunt atribuite corect și contribuie la integritatea și credibilitatea lucrării academice.

Tipuri de citare în stil Chicago

Note și bibliografie

Stilul Note și bibliografie este utilizat în mod obișnuit în domeniul științelor umaniste, cum ar fi literatura, istoria și artele, și constă în utilizarea notelor de subsol sau a notelor finale pentru a identifica sursele din text, precum și a unei bibliografii la sfârșitul documentului pentru a lista toate sursele citate. În acest stil, întreaga citare a sursei este inclusă în nota de subsol sau în nota finală, în timp ce elementul de bibliografie oferă informații suplimentare despre sursă.

Nota de subsol sau nota de subsol conține informații specifice despre sursă, cum ar fi numele autorului, titlul lucrării, informații despre publicare și numărul (numerele) de pagini. Numărul superscript din text corespunde aceluiași număr din subsolul paginii pentru o notă de subsol sau din finalul documentului pentru o notă de subsol.

Date de autor

Stilul autor-data este adesea utilizat în științele sociale, cum ar fi economia, științele politice și sociologia, și include citate parantetice în cadrul textului, precum și o listă de referințe la sfârșitul documentului care enumeră toate sursele menționate. Citarea între paranteze în acest stil oferă numele de familie al autorului și anul publicării, în timp ce elementul din lista de referințe adaugă informații suplimentare despre sursă.

Citarea în paranteză conține informații scurte despre sursă, cum ar fi numele autorului și anul publicării, care sunt incluse în paranteze și în text. Pentru citatele directe, citarea în paranteză poate include, de asemenea, numere de pagină.

Formatarea lucrării

Atunci când formatați o lucrare în stilul Chicago Style Citation, există mai multe elemente importante de care trebuie să țineți cont, inclusiv formatarea de bază, notele, liniuțele suspendate și alte elemente. 

Formatare de bază

 • Marginile: Pentru o lucrare în stil Chicago, marja obișnuită este de un inch pe toate laturile.
 • Mărimea și stilul fontului: Se preferă Times New Roman, mărimea 12 puncte.
 • Spațiere: Se utilizează spațiere dublă în întreaga lucrare, inclusiv în text, citatele, notele de subsol, notele de sfârșit de pagină și bibliografia. Fiecare paragraf trebuie să fie separat de un rând liber.
 • Numerotarea paginilor: Toate paginile, inclusiv pagina de titlu, trebuie să fie numerotate, deși numărul paginii nu trebuie să apară pe pagina de titlu. Numerele paginilor trebuie să fie în colțul din dreapta sus al fiecărei pagini, la jumătate de centimetru de sus și la același nivel cu marginea dreaptă.
 • Pagina de titlu: Includeți pe pagina de titlu titlul lucrării, numele dvs., titlul cursului, numele profesorului și data. Tot restul conținutului trebuie să fie aliniat cu marja din stânga, iar titlul trebuie să fie centrat.
 • Rubrici: Titlurile secțiunilor ajută la structurarea materialului și trebuie să fie formatate în mod coerent în tot cuprinsul. Titlurile trebuie să fie scrise cu caractere aldine și centrate în stilul Chicago. Secțiunile principale ale documentului trebuie să fie indicate prin numere romane, în timp ce subtitlurile trebuie să fie indicate cu majuscule.

Hanging Indents

În citatul în stil Chicago, liniuțele suspendate se folosesc de obicei în bibliografie sau în lista de referințe de la sfârșitul documentului.

Cum se creează o indentare suspendată în Microsoft Word?

La crearea unei liniuțe suspendate în Microsoft Word, selectați textul pe care doriți să îl indentați, faceți clic dreapta și alegeți "Paragraph" din meniul derulant. În secțiunea Indentare, setați meniul derulant "Special" la "Hanging" și setați indentarea la măsura dorită.

Cum să adăugați note de subsol în Word

Pentru a adăuga note de subsol în Word, urmați acești pași:

 1. Așezați cursorul în punctul din document în care doriți să adăugați nota de subsol.
 2. Faceți clic pe fila "Referințe" din panglica Word.
 3. Faceți clic pe butonul "Insert Footnote" (Inserați o notă de subsol) din secțiunea "Footnotes" (Note de subsol) a panglicii.
 4. În locul unde ați adăugat nota de subsol va apărea un număr superscript, iar în partea de jos a paginii va apărea un număr de notă de subsol corespunzător.
 5. Introduceți textul notei de subsol în partea de jos a paginii.

Alternativ, puteți utiliza și comenzi rapide de la tastatură pentru a adăuga note de subsol în Word:

 1. Pentru a adăuga o notă de subsol, plasați cursorul în locul în care doriți să apară numărul superscript și apăsați "Ctrl" + "Alt" + "F".
 2. Introduceți textul notei de subsol și apăsați "Enter" pentru a trece la rândul următor.

Citarea surselor folosind Manualul de stil Chicago

Articol de jurnal

FormatExemplu
Notă de subsolNumele și prenumele autorului, "Titlul articolului", "Titlul articolului". Titlul revistei Numărul volumului, nr. Numărul ediției (data publicării): Numărul (numerele) paginilor.N. S. Weber, "The Mexican Exception: Suveranitate, poliție și democrație". Știința politică trimestrială 130, nr. 1 (primăvara 2015): 38.
BibliografieNumele și prenumele autorului. "Titlul articolului". Titlul revistei Numărul volumului, nr. Numărul ediției (data publicării): Numărul (numerele) paginilor.Weber, N. S. "The Mexican zException: Suveranitate, poliție și democrație". Știința politică trimestrială 130, nr. 1 (primăvara 2015): 37-68.

Cărți

FormatExemplu
Notă de subsolNumele și prenumele autorului Numele de familie, Titlul cărții (Locul de publicare: editor, anul), numărul (numerele) paginilor.
Dan Brown, Codul DaVinci (New York: Scholastic, 2004), 17-19.
BibliografieNumele și prenumele autorului. Titlul cărții. Locul de publicare: Editor, Anul.Brown, Dan. Codul DaVinci. New York: Scholastic, 2004.

Ziarul

FormatExemplu
Notă de subsolNumele și prenumele autorului, "Titlul articolului", "Titlul articolului". Titlul ziarului, Luna Ziua, Anul, Numărul secțiunii sau al paginii.
Adam Smith, "O nouă afacere se deschide în centrul orașului". Chicago Tribune, 1 aprilie 2023, secțiunea Afaceri, 2.
BibliografieNumele și prenumele autorului. "Titlul articolului". Titlul ziarului, Luna Ziua, Anul.Smith, Adam. "O nouă afacere se deschide în centrul orașului". Chicago Tribune, 1 aprilie 2023.

Revista

FormatExemplu
Notă de subsolNumele și prenumele autorului, "Titlul articolului", "Titlul articolului". Titlul revistei, Lună An, Număr(e) de pagină(e).
Sarah Lee, "Puterea gândirii pozitive". Timp, 10 aprilie 2023, 24-28.
BibliografieNumele și prenumele autorului. "Titlul articolului". Titlul revistei, Luna Anul.Lee, Sarah. "The Power of Positive Thinking" (Puterea gândirii pozitive). Timp, 10 aprilie 2023.

Film

FormatExemplu
Notă de subsolTitlul filmului, regizat de Nume Prenume Nume (Compania de producție, Anul), Mediu.
Forrest Gump, în regia lui Robert Zemeckis (Paramount Pictures, 1994), DVD.
BibliografieNume, prenume, dir. Titlul filmului. Societate de producție, Anul.Zemeckis, Robert, r. Forrest Gump. Paramount Pictures, 1994.

Noțiuni de bază privind data autorului din Chicago

Carte

FormatExemplu
Lista de referințăNume, prenume. Anul publicării. Titlul cărții. Publisher City: Numele editorului.Smith, John. 2021. Istoria orașului Chicago. New York: Random House.
In-text(Numele de familie al autorului Anul, pagina #).(Smith 2021, 55).

Articol de jurnal

FormatExemplu
Lista de referințăNumele de familie al autorului. Anul. "Titlul articolului". Titlul revistei volumul #, nr. [numărul #] (sezonul sau luna publicării): număr de pagini. DOI ca URL.
Smith, John. 2009. "Studii despre Pop Rocks și Coca-Cola". Știință ciudată 12, nr. 3 (primăvară): 78-93. https://doi.org/10.1086/5422323.
In-text(Numele de familie al autorului Anul, pagina #).(Smith 2009, 78-93).

Site web

FormatExemplu
Lista de referințăNumele și prenumele autorului. Anul ultimei modificări. "Titlul paginii". Titlul site-ului. Ultima modificare Lună Zi, An. URL.
Smith, John. 2022. "The Benefits of Yoga". Healthline. https://www.healthline.com/health/benefits-of-yoga.
In-text(Numele de familie al autorului Anul).(Smith 2022).

Referințe la un site web în format Chicago sau Turabian

Citatele de site-uri web sunt adesea scoase din bibliografie în formatul Chicago și sunt citate într-o notă sau în interiorul textului. Dacă instructorul dumneavoastră solicită o referință formală, utilizați formatul prezentat mai jos.

FormatExemplu
Nume, prenume. "Titlul paginii". Titlul site-ului. Adresa web (data accesării).Smith, John. "Beneficiile exercițiilor fizice". Healthline. https://www.healthline.com/health/fitness-exercise-benefits (accesat la 10 aprilie 2023).

Greșeli comune de evitat la citarea surselor

Iată câteva greșeli frecvente pe care trebuie să le evitați atunci când faceți referințe la surse în formatul Chicago:

 • Nu se utilizează formatul corespunzător: Una dintre cele mai frecvente erori constă în neutilizarea formatului adecvat pentru tipul de sursă la care se face referire. Pentru formatul adecvat, consultați Manualul de stil Chicago.
 • Informații care lipsesc: Asigurați-vă că furnizați toate informațiile adecvate pentru tipul de sursă pe care o citați. De exemplu, atunci când menționați o carte, trebuie să indicați numele autorului, titlul cărții, editorul și anul publicării.
 • Punctuație incorectă: Este esențial să folosiți punctuația corectă în citate, cum ar fi virgulele, punctele și caracterele italice. Verificați din nou instrucțiunile pentru a vă asigura că folosiți punctuația corectă.
 • Formatare incoerentă: Asigurați-vă că formatarea este consecventă pe tot parcursul lucrării. 
 • Nu se face referire corectă la surse: Toate sursele utilizate în lucrare, inclusiv citatele directe, parafrazarea și rezumatul, trebuie să fie creditate în mod corespunzător. Neglijarea acestui lucru poate duce la plagiat.
 • Nu se corectează citatele: La fel ca și în cazul restului lucrării, este esențial să vă revizuiți citatele înainte de a vă trimite lucrarea. Greșelile de tipar și alte erori sunt frecvent omise, dar pot avea un impact asupra acurateței citatelor dumneavoastră.

Peste 75.000 de cifre științifice precise pentru a vă spori impactul.

Mind the Graph este o platformă online de top care oferă cercetătorilor, educatorilor și studenților acces la peste 75.000 de figuri și șabloane corecte din punct de vedere științific. Cu o interfață ușor de utilizat, Mind the Graph facilitează crearea fără efort a unor elemente vizuale de calitate profesională, care cu siguranță vă vor impresiona publicul și vă vor ridica munca la nivelul următor.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane