Взехте ли си кафе тази сутрин? Част от социалния живот на учените е по време на кафе паузата на научни конференции, лабораторни семинари и всеки ден в лабораторията. Но кафето също е научна тема. Най-вече заради кофеина, стимулант на централната нервна система (ЦНС) и най-широко употребяваният психоактивен наркотик в света.

И така, за да отпразнуваме кафето или за да ви посъветваме да се успокоите, нека видим как действа кофеинът.

Преглед_99571 (2)

Най-известният източник на кафе е кафееното зърно, което е неправилно название за семената на растението Coffea. Напитките, съдържащи кофеин, се приемат за облекчаване или предотвратяване на сънливостта и за подобряване на работоспособността. За да се приготвят тези напитки, кофеинът се извлича чрез накисване на растителния продукт във вода - процес, наречен инфузия. Тези напитки, като например кафе, чай и кола, са много популярни; към 2014 г. 85% от възрастните американци са консумирали някаква форма на кофеин дневно, като са приемали средно по 164 mg.

Преглед_99586

Фармакология

Известни са няколко механизма на действие, които обясняват ефектите от стимулацията. Най-известният от тях е, че той блокира обратимо действието на аденозина върху неговия рецептор и следователно предотвратява настъпването на сънливост, предизвикана от аденозина. Той също така стимулира определени части на автономната нервна система.

Преглед_99590 (1)

Тези инфографики са създадени в Mind the Graph - онлайн платформа за учени. Ако искате да създавате свои собствени инфографики, протоколи, постери или презентации, можете да започнете да използвате Mind the Graph безплатно. Също така можете да споделяте с нас своите творения и обратна връзка: contact@mindthegraph.com

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони