Pritegniti in obdržati pozornost otrok in najstnikov ni lahka naloga. Če ste učitelj, to že dobro veste. Zato pišem ta prispevek, da vam pomagam pri tej nalogi. Kot učitelji imamo izziv, da naravoslovno izobraževanje razložimo tako, da vzbudimo radovednost. Zato si oglejmo tri načine, kako to storiti.

01. Razložite, kako deluje znanstvena metoda

Z radovednostjo in vprašanji jim pokažite, kako so lahko tudi oni znanstveniki, namesto da bi jim dajali le konzervirane odgovore. Poleg tega je pogovor o znanstveni metodi odlična strategija za boj proti psevdoznanosti in lažnim novicam. Navsezadnje bodo tako znanosti dali večjo vrednost.

znanstvena metoda 2

02. Dajte jim oceno "pravih nalog"

Namesto klasičnih izpitov jim lahko daste naloge, kot je ustvarjanje rešitve za resničen problem. Vprašajte jih stvari, ki jih ne morejo najti na Googlu.

03. Uporaba vizualnih virov

Vizualni viri so močno orodje za naravoslovno izobraževanje, saj je abstraktne pojme težje razumeti. Znanstvene ilustracije vam lahko pomagajo pri razlagi abstraktnih pojmov ali majhnih stvari, kot so molekule, atomi, celice ali lestvice. Poleg tega so prijaznejše od resničnih slik, zato jih uporabite kot zaveznika za prikaz človeške anatomije ali medicinskih postopkov.

lestvica DNK

Če želite o tem prebrati več, si oglejte te prispevke:

Vse te infografike so bile ustvarjene s pomočjo spletne platforme Mind the Graph, namenjene znanstvenikom, učiteljem in študentom. Na voljo vam je več kot osem tisoč znanstvenih ilustracij. Če še niste uporabnik programa mind the graph, lahko zdaj poskusite brezplačno:

znanstvene ilustracije z grafom

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge