V raziskovalnih člankih ali drugih vrstah dokumentov so tabele namenjene vsebovanju kvantitativnih informacij. Zato je ključnega pomena, da so tabele opremljene z legendami, ki občinstvu dajejo ustrezen kontekst.

To logiko lahko uporabimo tudi za številke. Vendar je treba poudariti, da med njimi obstajajo posebnosti.

V tem članku boste izvedeli več o definiciji legende slike in tabele, njunih razlikah in dobili koristne nasvete, kako ju predstaviti v skladu s smernicami izbrane revije.

Kaj je legenda tabele in zakaj je pomembna?

Tako kot slike so tudi tabele vizualni viri, ki se večinoma uporabljajo za ponazoritev zapletenih tem in predstavitev podatkov, ki jih zberete med raziskovalno fazo.

Legenda tabele, znana tudi kot "naslov tabele", dopolnjuje vsebino tabele. Njen glavni namen je podpreti informacije v tabeli, tako da bralci iz vaše raziskave potegnejo pravi zaključek. Prav tako jim odlično pomaga pri razlagi pomena temeljnih rezultatov, če ti obstajajo.

Enako velja za legende slik. Vendar pa med njimi obstajajo določene razlike, ki jih morate upoštevati.

Ko govorimo o številkah, ne pozabite uporabiti Mind the Graph.

Po sami raziskavi so vizualni prikazi najpomembnejši del vašega raziskovalnega dela. Z njimi lahko pritegnete bralce, tudi tiste, ki nimajo ravno naravoslovnega predznanja.

Začnite ustvarjati infografike s programom Mind the Graph in izkoristite moč vizualnih elementov v svojo korist.

Razlike med legendo slike in tabele

Ob predpostavki, da je sliko mogoče razlagati na več načinov, mora legenda k sliki vsebovati več podrobnosti, zaradi česar je že na splošno večja od legende k tabeli. Druga točka je, da jih je mogoče umestiti v en sam odstavek, ne glede na to, ali je nad sliko ali pod njo. To se lahko razlikuje glede na smernice revije, zato bodite pozorni na vse zahteve.

Po drugi strani pa so legende za mizo precej kratke in morajo biti nad mizo.

Če želite vključiti več informacij, uporabite opombo pod tabelo!

Opomba pod tabelo se nahaja takoj za tabelo in se lahko uporablja za opredelitev skrajšanih izrazov, navedbo pomena simbolov z zgornjimi črkami (npr. * za označevanje P<0,05) in za kakršno koli drugo opombo, ki bralcu pomaga pri razumevanju.

5 nasvetov za uporabo tabel in legend tabel v raziskovalnih člankih

1. Revije ne želijo seznamov številk v besedilih, ki jim sledi tabela z istimi številkami. Imejte to v mislih!

2. Če je tabela precej kratka (le dve ali tri vrstice in stolpci), razmislite o tem, da bi namesto tabele informacije povzeli v stavku ali dveh, saj v tem primeru legenda tabele ne bo potrebna.

3. V besedilu je treba navesti vse tabele, ki jih uporabljate za ponazoritev svoje raziskave.

4. Tabele (in tudi slike) oštevilčite po vrstnem redu, kot so navedene v besedilu.

5. Pred oddajo raziskovalnega članka se posvetujte s smernicami revije, da bi povečali njegovo ustreznost v publikaciji.

Tukaj je primer tabele in legende tabele v raziskovalnem članku:

legenda tabele

V tem primeru iz enega od naših Primeri uspeha strani, je avtor uporabil legendo tabele, da bi bralca seznanil s kontekstom, tako da bi lahko rezultate razumel kot celoto. Celoten članek si lahko preberete tukaj.

Kako navajati tabele v raziskovalnih člankih?

Na splošno je to odvisno od zahtev za objavo v reviji. Dober nasvet, ki vas ne bo stal nič časa, je, da si za primere ogledate nedavno objavljene članke iz ciljne revije. To vam bo morda dalo pravo smer, ki ji boste sledili pri svojem raziskovalnem dokumentu.

Najbolje bi bilo, če bi upoštevali tudi, da se beseda "tabela" v navedbah v besedilu nikoli ne sme skrajšati. Vedno jo je treba navesti preprosto kot "tabela" (npr. tabela 1). Druga bistvena točka je, da tabela nima delov, kot so a, b ali c. Če imate tabelo 1a in tabelo 1b, vam priporočamo, da ju združite v eno ali razdelite na tabelo 1 in tabelo 2.

Uporabite visokokakovostne znanstveno natančne ilustracije za predstavitev znanstvenih spoznanj.

Osredotočite se na vizualno podobo! Mind the Graph je odlično orodje za ustrezno ponazoritev vašega raziskovalnega dela.

Izberite načrt, ki vam najbolj ustreza, se naročite in začnite ustvarjati osupljive infografike, s katerimi boste povečali pomembnost svojega članka.

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge