Uanset om det er i forskningsartikler eller andre typer dokumenter, er tabeller beregnet til at indeholde kvantitative oplysninger. Derfor er det afgørende, at tabellerne ledsages af forklaringer, der giver publikum den rette kontekst.

Denne logik kan også anvendes på figurer. Men det er vigtigt at understrege, at der er særegenheder mellem hver af dem.

I denne artikel lærer du om definitionen af figur- og tabelforklaringer, deres forskelle og får også nyttige tips til, hvordan du præsenterer dem i overensstemmelse med dit valgte tidsskrifts retningslinjer.

Hvad er en tabelforklaring, og hvorfor er den vigtig?

Ligesom figurer er tabeller visuelle ressourcer, der oftest bruges til at illustrere komplekse emner og også præsentere data, du indsamler i løbet af forskningsfasen.

En tabelforklaring, også kendt som "tabeltitel", er et supplement til din tabels indhold. Dens hovedformål er at understøtte tabellens oplysninger, så dine læsere får den rigtige konklusion fra din forskning. Ligeledes er den god til at hjælpe dem med at fortolke betydningen af de underliggende resultater, hvis der er nogen.

Det samme gælder for figurlegender. Men der er visse forskelle mellem dem, som du skal overveje.

Når vi taler om tal, så glem ikke at bruge Mind the Graph.

Efter selve forskningen er det visuelle det vigtigste aktiv i din forskningsartikel. De er ansvarlige for at tiltrække læsere, også dem, der ikke ligefrem har en naturvidenskabelig baggrund.

Begynd at lave infografik med Mind the Graph, og brug de visuelle virkemidler til din fordel.

Forskelle mellem figur- og tabelforklaring

Hvis man antager, at en figur kan fortolkes på mange måder, skal en figurforklaring indeholde flere detaljer, og det gør dem allerede større end tabelforklaringer i almindelighed. Et andet punkt er, at de kan placeres i et enkelt afsnit, uanset om det er over eller under figuren. Det kan variere alt efter tidsskriftets retningslinjer, så vær opmærksom på alle krav.

På den anden side er bordlegender ret korte, og de skal komme over bordet.

Hvis du har brug for mere information, så brug fodnoten til tabellen!

Tabelfodnoten placeres lige efter tabellen og kan bruges til at definere forkortede udtryk, angive betydningen af symboler med høj skrift (f.eks. * for at angive P<0,05) og give læseren enhver anden note, der hjælper med forståelsen.

5 tips til, hvordan man bruger tabeller og tabelforklaringer i forskningsartikler

1. Tidsskrifter vil ikke have lister med tal i teksterne efterfulgt af en tabel med de samme tal. Husk på det!

2. Hvis du laver en tabel, der er ret kort (kun to eller tre rækker og kolonner), kan du overveje at opsummere informationen i en sætning eller to i stedet for at bruge en tabel, fordi der i dette tilfælde ikke er brug for en tabelforklaring.

3. Alle tabeller, der bruges til at illustrere din forskning, skal citeres i teksten.

4. Nummerer dine tabeller (og også figurerne) i den rækkefølge, de optræder i teksten.

5. Læs tidsskriftets retningslinjer, før du indsender din forskningsartikel for at øge dens relevans i publikationen.

Her er et eksempel på en tabel og en tabelforklaring i en forskningsartikel:

Tabelforklaring

I dette eksempel fra en af vores Succesfulde cases side, brugte forfatteren tabelforklaringen som en måde at kontekstualisere læseren på, så resultaterne kunne forstås som en helhed. Du kan læse den fulde artikel her.

Hvordan citerer man tabeller i forskningsartikler?

Generelt afhænger det af tidsskriftets krav til publicering. Et godt tip, som ikke vil koste dig tid, er at kigge på en nyligt publiceret artikel fra det tidsskrift, du vil skrive i, for at finde eksempler. Det kan give dig den rigtige retning at følge med dit forskningsdokument.

Det vil være bedst, hvis du også husker på, at ordet "tabel" aldrig må forkortes i teksthenvisninger. Det skal altid blot angives som "tabel" (f.eks. tabel 1). En anden vigtig pointe er, at en tabel ikke har dele som a, b eller c. Hvis du har Tabel 1a og Tabel 1b, anbefaler vi, at du slår dem sammen til én eller deler dem op i Tabel 1 og Tabel 2.

Brug videnskabeligt nøjagtige illustrationer af høj kvalitet til at formidle din videnskab.

Fokus på det visuelle! Mind the Graph er det perfekte værktøj til at illustrere din research paper ordentligt.

Vælg den plan, der passer dig bedst, abonner nu, og begynd at skabe fantastisk infografik for at øge din opgaves relevans.

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner