Enten det er i forskningsartikler eller andre typer dokumenter, er tabeller ment å inneholde kvantitativ informasjon. Derfor er det viktig at tabellene ledsages av forklaringer, slik at publikum kan se sammenhengen.

Denne logikken kan også brukes på figurer. Men det er viktig å understreke at det er særegenheter mellom hver av dem.

I denne artikkelen vil du lære om definisjonen av figur- og tabellforklaringer, forskjellene mellom dem og få nyttige tips om hvordan du presenterer dem i henhold til tidsskriftets retningslinjer.

Hva er en tabellforklaring, og hvorfor er den viktig?

I tillegg til figurer er tabeller visuelle ressurser som oftest brukes til å illustrere komplekse emner og presentere data du samler inn i løpet av forskningsfasen.

En tabellforklaring, også kjent som "tabelltittel", er et supplement til tabellens innhold. Hovedformålet er å underbygge tabellens informasjon slik at leserne får den riktige konklusjonen fra forskningen din. På samme måte kan den hjelpe leserne med å tolke betydningen av eventuelle underliggende resultater.

Det samme gjelder figurforklaringer. Men det er visse forskjeller mellom dem som du må ta hensyn til.

Når vi snakker om tall, må du ikke glemme å bruke Mind the Graph.

Etter selve forskningen er det visuelle det viktigste elementet i forskningsartikkelen din. De er ansvarlige for å tiltrekke seg lesere, også de som ikke akkurat har en vitenskapelig bakgrunn.

Begynn å lage infografikk med Mind the Graph, og utnytt kraften i det visuelle til din fordel.

Forskjeller mellom figur- og tabellforklaring

Forutsatt at en figur kan tolkes på mange måter, må en figurforklaring inneholde flere detaljer, og det gjør dem allerede større enn tabellforklaringer generelt. Et annet poeng er at de kan plasseres i ett enkelt avsnitt, uansett om det er over eller under figuren. Dette kan variere avhengig av tidsskriftets retningslinjer, så vær oppmerksom på alle krav.

På den annen side er bordlegender ganske korte, og de må komme over bordet.

Hvis du trenger mer informasjon, kan du bruke tabellfotnoten!

Tabellfotnoten plasseres rett etter tabellen og kan brukes til å definere forkortede termer, angi betydningen av symboler i opphøyet skrift (f.eks. * for å angi P<0,05) og gi leseren andre merknader som bidrar til forståelsen.

5 tips om hvordan du bruker tabeller og tabellforklaringer i forskningsartikler

1. Tidsskrifter vil ikke ha lister med tall i teksten etterfulgt av en tabell med de samme tallene. Vær oppmerksom på dette!

2. Hvis du lager en tabell som er ganske kort (bare to eller tre rader og kolonner), bør du vurdere å oppsummere informasjonen i en setning eller to i stedet for å bruke en tabell, fordi du da ikke trenger en tabellforklaring.

3. Alle tabeller som brukes til å illustrere forskningen din, må siteres i teksten.

4. Nummerer tabellene (og også figurene) i den rekkefølgen de forekommer i teksten.

5. Les retningslinjene for tidsskriftet før du sender inn forskningsartikkelen for å øke relevansen i publikasjonen.

Her er et eksempel på en tabell og tabellforklaring i en forskningsoppgave:

Tabellforklaring

I dette eksemplet, som er hentet fra en av våre Suksesshistorier side, brukte forfatteren tabellforklaringen som en måte å sette resultatene inn i en sammenheng slik at leseren kunne forstå dem som en helhet. Du kan lese hele artikkelen her.

Hvordan siterer man tabeller i forskningsartikler?

Generelt avhenger det av tidsskriftets krav til publisering. Et godt tips som ikke koster deg noe tid, er å se på en nylig publisert artikkel fra det aktuelle tidsskriftet for å finne eksempler. Det kan gi deg en pekepinn på hva du bør gjøre med forskningsdokumentet ditt.

Husk også at ordet "tabell" aldri må forkortes i teksthenvisninger. Det skal alltid oppgis som "tabell" (f.eks. tabell 1). Et annet viktig poeng er at en tabell ikke har deler som a, b eller c. Hvis du har Tabell 1a og Tabell 1b, anbefaler vi at du slår dem sammen til én eller deler dem opp i Tabell 1 og Tabell 2.

Bruk vitenskapelig nøyaktige illustrasjoner av høy kvalitet for å formidle vitenskapen.

Fokuser på det visuelle! Mind the Graph er det perfekte verktøyet for å illustrere forskningsoppgaven din på en god måte.

Velg det abonnementet som passer best for deg, abonner nå og begynn å lage fantastisk infografikk for å øke relevansen til artikkelen din.

logo-abonnement

Abonner på nyhetsbrevet vårt

Eksklusivt innhold av høy kvalitet om effektiv visuell
kommunikasjon innen vitenskap.

- Eksklusiv guide
- Tips om design
- Vitenskapelige nyheter og trender
- Veiledninger og maler