V zadnjih letih se raziskovalci, financerji in institucije vse bolj zanimajo za ocenjevanje učinkovitosti svojega dela. Strokovnjaki težko sledijo naraščajočemu številu znanstvenih publikacij. 

V povezavi z družabnimi omrežji je deljenje informacij prek interneta zdaj bolj pogosto kot kdaj koli prej. S pomočjo informacij, ki se prikažejo v naših mobilnih napravah ali na spletu, je mogoče ugotoviti, kateri članki pritegnejo pozornost naših kolegov. Takšne metrike vam zagotavljajo kvantitativne informacije, ki vam pomagajo pri izbiri revij, v katerih boste objavili svoje delo, in kako vaše raziskave vplivajo na vaše področje. 

Vsakdo ne more prebrati vsega, kar je trenutno na voljo na internetu. Zelo težko je razumeti znanstveno raziskovalno delo brez filtrov. Ker običajni morda ne omogočajo boljšega pregleda, so se razvila boljša orodja za pomoč. Zdaj je čas, da si ogledamo nekaj, kar se imenuje Altmetrics, kaj to je, kako deluje in kaj vse bi morali poznati.

Kaj pomeni Altmetrics?

Ko brskate po povezanem spletnem mestu članka ali ko si ogledate pogosto citirane ali najbolj brane članke na spletnem mestu revije, boste videli svetlo obarvan krožnik z značilno številko. 

Altmetrika je kratica za alternativne metrike, krofe in ocene, s katero se ocenjuje vpliv raziskav. Avtorji knjig in revij lahko s pomočjo sistema Altmetric preverijo, koliko odmevnosti ima njihovo delo na spletu.

Večina podatkov v tej oceni je pridobljenih iz spletnih družabnih medijev, ki dopolnjujejo običajne metrike, temelječe na citiranju. S to funkcijo ste na tekočem s tem, kje se članki širijo in o katerih se govori v različnih skupinah, saj se nenehno posodablja. 

Vpliv raziskav je mogoče meriti z Altmetrics na več načinov, glavne prednosti pa so: zgodnji vpogled v doseg in vpliv objavljenega članka ter možnost spremljanja napredka v prepoznavnosti v daljšem časovnem obdobju. 

Altmetricova ocena pozornosti za uporabljeno vsebino je označena s številko znotraj obarvanega kroga. Količina in kakovost pozornosti, ki jo delo prejme, sta količinsko opredeljeni. 

Poleg tega, da lahko vidite, kje občinstvo najde vaše delo, je odličen tudi za spremljanje bralcev. Značka je obarvana glede na to, kje je bila citirana. Odvisno od vira publicitete, ki jo je prejel raziskovalni izdelek, se količina posamezne barve razlikuje. Pripis navedbe označuje vir sklicevanja. Altmetrics spremlja različne vire:

 • Politični dokumenti
 • Seznam e-pošte
 • Wikipedija
 • Novičarski portali
 • Družbeni mediji
 • Učni načrti
 • Strokovni pregledi

Kako se izračuna ocena Altmetric?

Pri ocenjevanju pozornosti v sistemu Altmetric raziskovalci ocenjujejo znanstvene članke glede na pozornost, ki so jo pritegnili. Dejavniki, ki prispevajo k rezultatom Altmetricove ocene pozornosti, vključujejo:

 • Obseg: Ko se poveča število ljudi, ki omenjajo članek, se poveča tudi ocena. Vendar se upošteva le ena referenca na vir.
 • Viri: Končna ocena je določena z osnovnim zneskom za vsako od navedenih kategorij. Uporaba novic, kot primer, bo prispevala več k skupni oceni.
 • Avtorji: pogostost omembe članka s strani avtorja in njegova strankarska usmerjenost. Več računov lahko istočasno deli isti članek.

Oceno izračuna vgrajeni algoritem, ki meri stopnjo pozornosti, ki jo je Altmetric določil za raziskovalni dokument. Uteži odražajo doseg in pomembnost različnih virov. Rezultatu Altmetric Attention Score je treba vedno pripisati celo število. 

Zato so ocene včasih zaokrožene na 1 za omembe, ki prispevajo manj kot 1. Altmetric bi povečal oceno za 1, če bi odkril eno objavo na YouTubu (0,25 ocene) za knjigo ali članek, če pa bi odkril še tri objave na YouTubu za isto publikacijo, bi se ocena še vedno povečala za 1.

Kaj je dobra altmetrika?

Ni pravega načina, kako ugotoviti, ali je kakovost ocene "dobra", saj meri pozornost, ta pa je lahko dobra ali slaba. Poleg tega obstaja razlika v skupni oceni med revijami: objave v revijah Science ali Nature imajo pogosto višjo oceno kot objave v manj znanih revijah, ker jih bere več ljudi, kar povečuje možnost, da jih bodo delili.

Lahko se zgodi, da v eni reviji dobi dobro oceno, v drugi pa nizko. Če upoštevamo ta dva dejavnika, je članek, ki je ocenjen z 20 ali več točkami, na splošno veliko boljši od svojih vrstnikov.

Ali lahko altmetrična ocena pade?

Možno je, da vsi članki nimajo ocene Altmetric in da se ocena nekaterih člankov sčasoma zmanjšuje. V zadnjem četrtletju leta 2011 je Altmetric začel zbirati podatke, zato so ocene izračunane na podlagi teh podatkov. Ocene za starejše članke običajno niso na voljo, razen če so bili pred kratkim omenjeni. Ocene več uporabnikov družbenih medijev se lahko sčasoma povečajo, lahko pa se tudi zmanjšajo, če izbrišejo objave ali svoje profile (izbrisani videoposnetki na YouTubu, blogi ali objavljeni članki).

Kaj lahko storim, da bo moje delo vidnejše?

Altmetric bo zabeležil spletne omembe vaše raziskave takoj, ko bo vaše delo pritegnilo pozornost, če ste storili nekaj stvari.

 1. Če se povezujete na svojo raziskavo, ne pozabite vključiti njenih edinstvenih identifikatorjev, kot so DOI, arXiv ID in PubMed ID.
 2. Povezav v naslovih ali drugih delih strani Altmetric ne more zaznati. Namesto tega jih je treba poiskati le v sami vsebini.
 3. Kot navedba se šteje le en primer na osebo. Istega dela ne smete objaviti večkrat, saj to ne bo izboljšalo vašega rezultata.
 4. V današnji dobi družabnih medijev je vedno najbolje imeti na voljo enostavno plakat ali ilustracija. Pridobivanje pozornosti na ta način je vedno enostavno.
 5. Vir, ki omenja delo, je treba spremljati z orodjem Altmetric. Za zagotovitev sledenja virom poiščite pomoč pri podpori.

Zdaj, ko ste pripravljeni, vam ponujamo nekaj nasvetov za izboljšanje prepoznavnosti vašega dela. 

 • Rezultate svoje raziskave lahko predstavite tako, da objavite povzetek na ustreznih poštnih seznamih in spletnih forumih.
 • Zagotovite statistične podatke, slike, ilustracije, brošure in druge datoteke za prenos.
 • Prispevajte k obstoječim blogom ali ustvarite svojega. Spletni profil vam bo pomagal umestiti vaše raziskave in izboljšati vašo spletno prisotnost.
 • S pomočjo rezultatov Altmetric lahko poiščete blogerje, povezane z vašim področjem, in jih kontaktirate ter jih obvestite o svojem delu. Povabite jih k objavi svojega dela ali pa z njimi preprosto sodelujte.
 • Izkoristite priložnost, da v e-poštnem podpisu, profilih v družabnih omrežjih in življenjepisu navedete povezave do svojega dela.
 • Po predstavitvi na konferenci vključite hashtag konference v svoje tvite in druge objave v družabnih omrežjih.
 • Spoznajte udeležence konference prek spletnih pogovorov. Poslušajte, kaj imajo povedati o vašem delu.
 • Izpolnite svoj profil z ORCID-ID, da vas bodo drugi lahko našli in prepoznali vaše delo.
 • Plakate o svojih raziskavah in rezultatih morate pogosteje predstavljati na srečanjih. Posterji naj bodo na voljo na spletu.

Orodje za raziskovalce in znanstvenike

Čeprav so kvalitativne informacije v poročilih Altmetric najbolj dragocen del poročila, je lahko vizualni pristop koristen za prikaz primerjave različnih raziskovalnih projektov z drugimi. 

Če želite, da je vaša vsebina privlačnejša, so lahko vizualni elementi dobra priložnost za povečanje zanimanja in posledično za širše razširjanje vašega dela. Glede na znano študijo, omenjeno v reviji The Economist, "Grafične podrobnosti: pomen diagramov za znanost", infografika kot vizualni element v članku poveča število citatov za 120%.

Se sprašujete, kje lahko to storite? Mind the Graph ponuja predloge in ilustracije za pomoč pri znanstvenem razširjanju. 

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge