През последните години изследователите, възложителите и институциите се интересуват все повече от оценката на ефективността на своята работа. Специалистите изпитват затруднения да бъдат в крак с нарастването на научните публикации. 

Във връзка със социалните мрежи споделянето на информация в интернет вече е по-често срещано от всякога. Възможно е да определим кои статии привличат вниманието на нашите колеги чрез информацията, която се показва на нашите мобилни устройства или онлайн. Такива показатели ви предоставят количествена информация, която ви помага да изберете в кои списания да публикувате работата си и как вашите изследвания влияят на вашата област. 

В момента не е възможно всеки да прочете всичко, което е достъпно в интернет. Много е трудно да се възприемат научните изследвания без филтри. Тъй като конвенционалните не могат да осигурят по-добър преглед, има разработени по-добри инструменти, които да помагат. Сега е време да разгледаме нещо, наречено Altmetrics, какво представлява, как работи и всичко, с което трябва да сте запознати.

Какво означава Altmetrics?

Когато разглеждате свързания с дадена статия уебсайт или когато преглеждате често цитираните или най-четените статии на уебсайта на списанието, ще видите ярко оцветена поничка с отличителен номер. 

Altmetrics е акроним за алтернативни метрики, понички и оценки и оценява въздействието на научните изследвания. Авторите на книги и списания могат да използват Altmetric, за да разберат колко голяма популярност има тяхната работа онлайн.

Повечето от данните в тази оценка са извлечени от уеб базирани канали на социалните медии като допълнителна мярка към традиционните показатели, основани на цитати. Тази функция ви държи в течение на това къде се разпространяват статиите и къде се говори за тях от различни групи, тъй като се актуализира постоянно. 

Въздействието на научните изследвания може да се измерва с помощта на Altmetrics по различни начини, но основните предимства са: ранна представа за обхвата и въздействието на публикуваната статия, както и възможност за проследяване на напредъка в признаването с течение на времето. 

Оценката на Altmetric за вниманието към потребяваното съдържание се обозначава с числото в цветното кръгче. Количеството и качеството на вниманието, което получава дадено произведение, се оценяват количествено. 

Освен че ви позволява да видите къде аудиторията ви намира работата ви, тя е чудесна и за наблюдение на читателите ви. Значката е оцветена в зависимост от това къде е била цитирана. В зависимост от източника на публичност, получен от дадена изследователска продукция, количеството на всеки цвят ще варира. Атрибуцията показва източника на позоваване. Различните източници се проследяват от Altmetrics:

  • Политически документи
  • Списък с имейли
  • Уикипедия
  • Новинарски портали
  • Социални медии
  • Силуети
  • Партньорски проверки
Източник на снимката: Уебсайт Altmetric

Как се изчислява оценката на Altmetric?

При оценяването на вниманието в Altmetric изследователите оценяват научните статии според вниманието, което са привлекли. Детерминантите, които допринасят за оценките на Altmetric за внимание, включват:

  • Обем: Когато броят на хората, които споменават дадена статия, се увеличи, резултатът също ще се повиши. Въпреки това се взема предвид само едно споменаване на източник.
  • Източници: Окончателният резултат се определя от базовата сума за всяка от споменатите категории. Използването на новинарска статия, като пример, ще допринесе повече за общата оценка.
  • Автори: честотата, с която авторът споменава статията, и дали има някаква партийна ориентация. Няколко акаунта могат да споделят една и съща статия по едно и също време.

Оценката се изчислява от вграден алгоритъм, който измерва нивото на внимание, което Altmetric е определил за даден изследователски документ. Теглата отразяват обхвата и значението на различните източници. На показателя Altmetric Attention Score винаги трябва да се присвоява цяло число. 

Поради това оценките понякога се закръглят до 1 за споменавания, които имат принос по-малък от 1. Altmetric ще увеличи оценката с 1, ако открие една публикация в YouTube (0,25 точки) за книга или статия, но ако открие още три публикации в YouTube за същата публикация, оценката пак ще бъде увеличена с 1.

Каква е добрата алтметрия?

Няма реален начин да се определи дали качеството на оценката е "добро", тъй като тя измерва вниманието, а то може да бъде добро или лошо. Освен това има разлика в общия резултат между списанията: публикациите в Science или Nature често получават по-висок резултат от тези в по-малко известни списания, поради факта, че те се четат от повече хора, което увеличава шансовете им да бъдат споделени.

Възможно е да получите добра оценка в едно списание, но ниска в друго. Когато се вземат предвид тези два фактора, статия, която получава оценка 20 или повече, обикновено се справя много по-добре от своите колеги.

Може ли оценката на altmetric да се понижи?

Възможно е не всички статии да имат резултати от Altmetric и някои статии да имат резултати, които намаляват с течение на времето. От последното тримесечие на 2011 г. Altmetric започна да събира данни, така че оценките се изчисляват въз основа на тези данни. Обикновено не са налични оценки за по-стари статии, освен ако те не са били споменати наскоро. Оценките на няколко потребители на социални медии могат да се увеличат с течение на времето, но могат и да намалеят, ако те изтрият публикации или профилите си (Изтрити видеоклипове в YouTube, блогове или публикувани статии).

Какво мога да направя, за да направя работата си по-видима?

Ако сте направили няколко неща, Altmetric ще регистрира онлайн споменаванията на вашето изследване веднага щом работата ви привлече вниманието.

  1. Ако препращате към изследването си, не забравяйте да включите неговите уникални идентификатори, като DOI, идентификатори на arXiv и PubMed.
  2. Връзките в заглавията или в други части на страницата не могат да бъдат отчетени от Altmetric. Вместо това те трябва да бъдат открити само в самото съдържание.
  3. Всяко лице може да посочи само един случай, който се счита за цитат. Не можете да публикувате едно и също произведение няколко пъти, тъй като това няма да подобри резултата ви.
  4. В настоящата ера на социалните медии винаги е добре да разполагате с лесен за разпространение плакат или илюстрация. Привличането на вниманието по този начин винаги е лесно.
  5. Източникът, в който се споменава работата, трябва да бъде проследен с инструмент на Altmetric. Получете помощ от отдела за поддръжка, за да се уверите, че източниците ви са проследени.

След като сте готови, ето няколко съвета за подобряване на видимостта на работата ви. 

  • Можете да представите резултатите от проучването си, като публикувате резюме в съответните списъци за кореспонденция и онлайн форуми.
  • Предоставяне на статистически данни, изображения, илюстрации, брошури и други файлове за изтегляне.
  • Участвайте в съществуващи блогове или създайте свой собствен. Онлайн профилът ще ви помогне да позиционирате изследванията си и да подобрите присъствието си в интернет.
  • Можете да използвате резултатите от Altmetric, за да откриете блогъри, свързани с вашата област, и да се свържете с тях, за да ги информирате за работата си. Можете да ги поканите да публикуват работата ви или просто да си сътрудничите с тях.
  • Възползвайте се от възможността да предоставите връзки към работата си в подписа на имейла си, в профилите си в социалните мрежи и в автобиографията си.
  • След представяне на конференция включете хаштага на конференцията в туитовете си и в други публикации в социалните мрежи.
  • Запознайте се с участниците в конференцията чрез онлайн разговори. Слушайте какво казват те за вашата работа.
  • Попълнете профила си с ORCID-ID, за да могат другите да ви открият и да разпознаят работата ви.
  • Постерите с вашите изследвания и резултати трябва да се представят по-често на събрания. Осигурете достъп до постерите онлайн.

Инструмент, създаден за изследователи и учени

Въпреки че качествената информация в докладите на Altmetric е най-ценната част от доклада, визуалният подход може да бъде полезен за това как различните изследователски проекти се представят спрямо другите. 

За да бъде съдържанието ви по-привлекателно, визуалните елементи могат да бъдат добра възможност за предизвикване на по-голям интерес и впоследствие да доведат до по-широко разпространение на работата ви. Според едно известно проучване, споменато в The Economist, "Графични детайли: значението на диаграмите за науката", наличието на инфографика като визуален елемент в статията увеличава броя на цитатите с 120%.

Чудите се къде може да се осъществи това? Mind the Graph предлага шаблони и илюстрации за подпомагане на научното разпространение. 

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони