De laatste jaren zijn onderzoekers, subsidieverleners en instellingen meer geïnteresseerd geraakt in de evaluatie van de doeltreffendheid van hun werk. Professionals hebben het moeilijk om bij te blijven met de toename van wetenschappelijke publicaties. 

Samen met sociale netwerken is het nu gebruikelijker dan ooit om informatie te delen via het internet. Het is mogelijk om te bepalen welke artikelen de aandacht van onze collega's trekken via de informatie die op onze mobiele apparaten of online wordt weergegeven. Dergelijke statistieken bieden u kwantitatieve informatie die u helpt te kiezen in welke tijdschriften u uw werk wilt publiceren en hoe uw onderzoek uw vakgebied beïnvloedt. 

Het is niet voor iedereen mogelijk om alles te lezen wat momenteel op het internet beschikbaar is. Het is erg moeilijk om wetenschappelijk onderzoekswerk te begrijpen zonder filters. Omdat conventionele filters geen beter overzicht bieden, zijn er betere hulpmiddelen ontwikkeld om te helpen. Het is nu tijd om te kijken naar iets dat Altmetrics heet, wat het is, hoe het werkt, en alles waarmee je vertrouwd zou moeten zijn.

Wat betekent Altmetrics?

Wanneer u door de bijbehorende website van een artikel bladert of wanneer u de vaak geciteerde of meest gelezen artikelen op de website van een tijdschrift bekijkt, ziet u een felgekleurde donut met een kenmerkend nummer. 

Altmetrics is een acroniem voor alternative metrics, donuts, and scores, en evalueert de impact van onderzoek. Auteurs van boeken en tijdschriften kunnen Altmetric gebruiken om te zien hoeveel tractie hun werk online krijgt.

De meeste gegevens in deze score zijn afkomstig van web-based social media feeds, als aanvulling op conventionele, op citaten gebaseerde statistieken. Dit kenmerk houdt u op de hoogte van waar artikelen worden verspreid en waarover wordt gesproken door verschillende groepen, omdat het voortdurend wordt bijgewerkt. 

Onderzoeksimpact kan op een aantal manieren worden gemeten met Altmetrics, maar de belangrijkste voordelen zijn: vroegtijdig inzicht in het bereik en de impact van een gepubliceerd artikel, en de mogelijkheid om de vooruitgang in erkenning in de loop van de tijd te volgen. 

Een Altmetric Attention Score voor de geconsumeerde inhoud wordt aangegeven door het getal binnen de gekleurde cirkel. De hoeveelheid en de kwaliteit van de aandacht die een werkstuk krijgt worden gekwantificeerd. 

Behalve dat u kunt zien waar uw publiek uw werk vindt, is het ook geweldig voor het monitoren van uw lezerspubliek. De badge is gekleurd naargelang waar het geciteerd is. Afhankelijk van de bron van publiciteit die een onderzoeksoutput heeft gekregen, zal de hoeveelheid van elke kleur variëren. Een attributie geeft de bron van een referentie aan. Verschillende bronnen worden bijgehouden door Altmetrics:

 • Beleidsdocumenten
 • E-mail lijst
 • Wikipedia
 • Nieuwsportalen
 • Sociale media
 • Syllabi
 • Beoordelingen door collega's
Beeldbron: Altmetric-website

Hoe wordt de Altmetric-score berekend?

In Altmetric attention scores wegen onderzoekers wetenschappelijke artikelen op basis van de aandacht die ze hebben gekregen. De determinanten die bijdragen aan de Altmetric-aandachtsscores zijn onder meer:

 • Volume: Als het aantal mensen dat een artikel vermeldt stijgt, stijgt ook de score. Er wordt echter slechts rekening gehouden met één verwijzing per bron.
 • Bronnen: De eindscore wordt bepaald door een basisbedrag voor elk van de vermeldingscategorieën. Het gebruik van een nieuwsartikel, als voorbeeld, draagt meer bij aan de totaalscore.
 • Auteurs: de frequentie waarmee de auteur het artikel vermeldt en of hij/zij partijdig is. Meerdere accounts kunnen tegelijkertijd hetzelfde artikel vermelden.

De score wordt berekend door een ingebouwd algoritme, dat de mate van aandacht meet die Altmetric voor een onderzoeksdocument heeft vastgesteld. Gewichten geven het bereik en het belang van verschillende bronnen weer. Aan de Altmetric Attention Score wordt altijd een geheel getal toegekend. 

Daarom worden scores soms naar boven afgerond tot 1 voor vermeldingen die minder dan 1 bijdragen. Altmetric zou de score met 1 verhogen als het één YouTube-post (0,25 score) voor een boek of artikel ontdekte, maar als het nog drie YouTube-posts voor diezelfde publicatie ontdekte, zou de score toch met 1 worden verhoogd.

Wat is een goede altmetric?

Er is geen echte manier om te bepalen of de kwaliteit van een score "goed" is, aangezien het de aandacht meet, en aandacht kan goed of slecht zijn. Bovendien is er een verschil in de algemene score tussen tijdschriften: publicaties in Science of Nature scoren vaak hoger dan die in minder bekende tijdschriften, omdat ze door meer mensen worden gelezen, waardoor de kans groter is dat ze worden gedeeld.

Het is mogelijk dat een artikel in het ene tijdschrift een goede beoordeling krijgt, maar in het andere een lage. Wanneer deze twee factoren in aanmerking worden genomen, doet een artikel dat 20 of hoger scoort het doorgaans veel beter dan zijn collega's.

Kan een altmetric score dalen?

Het is mogelijk dat niet alle artikelen een Altmetric-score hebben en dat sommige artikelen een score hebben die in de loop van de tijd afneemt. Vanaf het laatste kwartaal van 2011 is Altmetric begonnen met het verzamelen van gegevens, dus de scores worden berekend op basis van die gegevens. Scores zijn doorgaans niet beschikbaar voor oudere artikelen, tenzij ze recent werden vermeld. De scores van verschillende gebruikers van sociale media kunnen na verloop van tijd stijgen, maar ze kunnen ook dalen als ze berichten of hun profiel verwijderen (verwijderde YouTube-video's, blogs of gepubliceerde artikelen).

Wat kan ik doen om mijn werk zichtbaarder te maken?

Altmetric pikt online vermeldingen van je onderzoek op zodra je werk aandacht krijgt, als je een paar dingen hebt gedaan.

 1. Als u naar uw onderzoek linkt, zorg er dan voor dat u de unieke identificatiegegevens, zoals DOI's, arXiv ID's en PubMed ID's, vermeldt.
 2. Links in kopteksten of andere delen van de pagina kunnen niet door Altmetric worden opgepikt. In plaats daarvan moeten ze alleen in de inhoud zelf worden gevonden.
 3. Er is slechts één geval per persoon dat telt als citaat. Je kunt niet meerdere keren hetzelfde werkstuk posten, omdat dit je score niet verbetert.
 4. In het huidige tijdperk van sociale media is het altijd het beste om een gemakkelijk te verspreiden poster of illustratie. Op die manier aandacht krijgen is altijd makkelijk.
 5. De bron die het werk vermeldt, moet worden gevolgd door een Altmetric-tool. Vraag ondersteuning om ervoor te zorgen dat uw bronnen worden gevolgd.

Nu je helemaal klaar bent, volgen hier enkele tips om de zichtbaarheid van je werk te vergroten. 

 • U kunt de resultaten van uw onderzoek presenteren door een samenvatting te posten op relevante mailinglijsten en online forums.
 • Geef statistieken, afbeeldingen, illustraties, brochures en andere bestanden om te downloaden.
 • Draag bij aan bestaande blogs of maak uw eigen blog. Een online profiel zal u helpen uw onderzoek te positioneren en uw online aanwezigheid te versterken.
 • U kunt de Altmetric-scores gebruiken om bloggers te vinden die met uw vakgebied te maken hebben en contact met hen opnemen om hen over uw werk te informeren. Nodig hen uit om uw werk te publiceren, of u kunt gewoon met hen samenwerken.
 • Maak gebruik van de mogelijkheid om links naar uw werk op te nemen in uw e-mailhandtekening, sociale-mediaprofielen en CV.
 • Na een presentatie op conferenties moet u de hashtag van de conferentie opnemen in uw tweets en andere berichten op sociale netwerken.
 • Maak kennis met conferentiegangers via online gesprekken. Luister naar wat ze te zeggen hebben over uw werk.
 • Vul uw profiel in met uw ORCID-ID, zodat anderen u kunnen vinden en uw werk kunnen herkennen.
 • Posters over uw onderzoek en resultaten moeten vaker op bijeenkomsten worden gepresenteerd. Maak de posters online beschikbaar.

Een instrument gemaakt voor onderzoekers en wetenschappers

Hoewel de kwalitatieve informatie in Altmetric-rapporten het meest waardevolle deel van het rapport is, kan een visuele benadering nuttig zijn om te zien hoe verschillende onderzoeksprojecten zich verhouden tot andere. 

Om uw inhoud aantrekkelijker te maken, kunnen visuele elementen een goede gelegenheid zijn om meer belangstelling te wekken en vervolgens leiden tot een bredere verspreiding van uw werk. Volgens een beroemde studie die in The Economist wordt genoemd, "Grafische details: het belang van diagrammen voor de wetenschap"Een infographic als visueel element in de paper verhoogt het aantal citaties met 120%.

Benieuwd waar dit kan? Mind the Graph biedt sjablonen en illustraties voor hulp bij wetenschappelijke verspreiding. 

logo-subscribe

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen