V tem članku je avtor uporabil Mind the Graph za izdelavo infografike, ki pojasnjuje psihedelično psihoterapijo (PAP), prikazano na trojni osi psihiatrične krize.

Kriza v svetu psihiatrije s poudarkom na farmacevtski industriji

Eduardo Schenberg (2018) je preučeval psihoterapijo s psihedeliki. Duševnih motenj je vse več, medtem ko se razvoj novih psihiatričnih zdravil zmanjšuje. Odobritev novih molekularnih entitet za psihiatrične bolezni s strani ameriške Uprave za hrano in zdravila se je s 13 v letu 1996 zmanjšala na eno v letu 2016.

Težave v zvezi s psihiatričnimi diagnozami so se pojavile leta 2010, ko je Svet za medicinske raziskave Združenega kraljestva objavil strategijo za duševno zdravje. Radikalna novost je psihedelična psihoterapija (PAP): strokovno nadzorovana uporaba ketamina, MDMA, psilocibina, LSD in ibogaina. PAP lahko zmanjša ali celo odpravi težave s prilagajanjem zdravilom in polifarmacijo.

V študijo je bilo vključenih 100 prostovoljcev.

Preverite izvirni članek tukaj.

Grafični povzetek, ki ga poganja Mind the Graph

Izdelano z Mind the Graph

V zgornjem grafičnem povzetku tega članka je psihoterapija s psihedelično pomočjo (PAP) prikazana na trojni osi psihiatrične krize.

Ikona v sredini predstavlja model PAP, ki se nahaja znotraj trikotnika, v katerega so projicirane tri osi trenutne psihiatrične krize: terapevtika (DNO), diagnoza (DESNO)in pojasnilo (LEVO).

Zunanji črni krog predstavlja glavno konceptualno formulacijo vsake osi v trenutni psihiatrični teoriji, tj. možganske disfunkcije, diagnosticirane kot diskretne kategorične motnje, ki se zdravijo z določenimi zdravili. Najbolj notranji beli krog predstavlja koncepte, ki jih podpira PAP: duševne poškodbe, diagnosticirane kot večdimenzionalni spektri, ki se obravnavajo celostno.

Ugotovitve so lahko izziv za prejšnje raziskave na to temo: "PAP podpira večdimenzionalni spekter. Vendar so bili predlogi, kot je RDoC, kritizirani zaradi biomedicinskega redukcionizma. Psihedelične raziskave priznavajo koncept sklopa in nastavitve kot ključnega za dobljene rezultate," je dejal Schenberg.

Učinek in uspešnost dokumentov

Analiziramo lahko z Altmetric podatkov, ki jih je imel ta dokument več ogledov kot 99% vseh drugih izdelkov Frontier. Opazili smo tudi večjo uspešnost pri citatih, ta članek je imel več citatov kot 96% vseh člankov Frontiers.

altmetric
altmetric

Čutite navdih? Začnite ustvarjati svoj dizajn že zdaj!

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge