Akademske in znanstvene objave so pomemben del akademskega diskurza, oddaja članka v revijo pa je pomemben korak v tem procesu.

Vendar pa je predložitev rokopisa v revijo lahko zapleten in težaven postopek, zlasti za posameznike, ki se z akademskim objavljanjem šele srečujejo. Pogoji za oddajo rokopisa v revijo se lahko zelo razlikujejo glede na založnika, revijo in temo raziskave. 

Poleg tega je postopek strokovnega pregleda lahko strog in lahko traja več krogov sprememb, preden je članek sprejet v objavo.

V tem članku bo Mind The Graph predstavil vodnik po korakih, ki bo raziskovalcem pomagal pri postopku prijave v revijo in bo zajemal vse od izbire prave revije do oblikovanja privlačnega spremnega pisma ter strategij za izboljšanje uspeha.

Kaj je prijava v revijo?

Postopek oddaje akademskega ali znanstvenega rokopisa za objavo v znanstveni reviji se imenuje prijava v revijo. Prijava v revijo je pomemben del postopka akademskega objavljanja, saj raziskovalcem omogoča, da sporočijo svoje raziskovalne izsledke in povečajo znanje na svojem področju.

Postopek oddaje v revijo vključuje pripravo članka v skladu s smernicami za oddajo v reviji, ki vključujejo standarde oblikovanja in navajanja. Rokopis se nato predloži reviji, ki ga v strogem recenzentskem postopku pregleda skupina strokovnjakov s tega področja. 

Postopek strokovnega pregleda zajema ocenjevanje kakovosti, izvirnosti in pomena raziskave za področje ter zagotavljanje povratnih informacij raziskovalcem, ki jim pomagajo izboljšati njihovo delo. Če je članek odobren za objavo, se lahko od raziskovalcev zahteva, da ga spremenijo, besedilo pa se pred objavo običajno ponatisne in natisne. 

Prednosti prijave v revijo

Raziskovalci lahko z oddajo članka v revijo pridobijo različne koristi, med drugim:

  • Razširjanje raziskav: Objava v reviji raziskovalcem omogoča, da svoje raziskovalne ugotovitve sporočijo širšemu občinstvu, kar poveča izpostavljenost in vpliv njihovega dela. 
  • Potrjevanje raziskav: Postopek strokovnega pregleda, ki je del prijave v revijo, pomaga doseči najvišje standarde in zanesljivost študije, kar lahko pripomore k uveljavitvi ugleda raziskave in raziskovalcev. 
  • Prispevek k znanju: Raziskovalci, ki objavljajo v revijah, prispevajo k zbirki znanja na svojem področju, kar lahko vodi k nadaljnjim raziskavam in izboljšavam. 
  • Poklicna rast: Z objavami v prestižnih revijah se izboljša strokovni ugled raziskovalcev, kar je lahko pomemben dejavnik pri akademskih napredovanjih, odločitvah o zaposlitvi in prošnjah za zaposlitev. 
  • Dostop do financiranja: Z objavami v revijah lahko raziskovalci pridobijo sredstva za prihodnje raziskave, saj s tem dokažejo, da so sposobni izvajati kakovostne raziskave, ki bi bile zanimive za znanstveno skupnost. 

Koraki za oddajo raziskave v revijo

Iz različnih razlogov je načrt za oddajo rokopisa v objavo bistvenega pomena. 

Predvsem lahko dobro izvedena strategija pošiljanja izboljša možnosti za odobritev članka. Raziskovalci lahko izboljšajo svoje možnosti za uspeh, če skrbno izberejo ustrezno revijo in upoštevajo pravila za oddajo. Jasen načrt lahko avtorjem pomaga tudi pri pravilnem upravljanju časa, saj zagotavlja, da bodo izpolnili roke in imeli dovolj časa za spremembe, če bo to potrebno. Raziskovalcem pomaga tudi pri izogibanju pogostim napakam, kot je pošiljanje v napačno publikacijo ali neizpolnjevanje zahtev za pošiljanje.

Da bi vam olajšali postopek in povečali verjetnost za uspeh, je podjetje Mind The Graph pripravilo ta vodnik po korakih:

Korak 1 - Prava revija

Izberite najboljšo revijo za svojo raziskavo. Ocenite obseg, krog bralcev in smernice za objavljanje revije. Če je mogoče, poskušajte ugotoviti stopnjo sprejetosti in faktor vpliva izbrane revije, da ugotovite, ali je revija izvedljiva in najboljša alternativa za vas. Preberite "Vodnik po stopnjah sprejemanja revij" in "Raziskovalna revija Faktor vpliva: Učinkovitost faktorskega faktorja: popoln vodnik in primerjalna analiza", če želite izvedeti več.

Korak 2 - Rokopis

Pripravite rokopis v skladu s smernicami za objavo v reviji. Prepričajte se, da ustreza ustrezni dolžini, slogu in obliki citiranja. Preberite "Vodnik o tem, kako napisati rokopis za raziskovalni članek", da bi zagotovili, da je vaš rokopis pripravljen za oddajo.

Korak 3 - Spremno pismo

Pripravite privlačno spremno pismo, v katerem poudarite pomen svoje raziskave, pojasnite, zakaj je rokopis primeren za objavo, in razkrijete morebitna navzkrižja interesov.

4. korak - predložitev

Glede na smernice revije pošljite rokopis prek spletnega prijavnega sistema ali po elektronski pošti. Prepričajte se, da ste dvakrat preverili, ali rokopis ustreza smernicam, ali je pravilno napisan in ali predložitvi priložite vso ustrezno dokumentacijo. 

5. korak - medsebojni pregled

Rokopis bo temeljito recenziran. Upravičenost prispevka za objavo bodo določili uredniki revije, kakovost in veljavnost raziskave pa bodo ocenili strokovni recenzenti. Recenzenti lahko podajo predloge za izboljšave ali pa predloženo delo v celoti zavrnejo. Preberite "Kaj je strokovno pregledan članek in kje ga lahko najdemo?", če želite razumeti več.

Korak 6 - revizija

Če je treba rokopis popraviti, naredite spremembe, ki so jih navedli recenzenti, in ga ponovno predložite. Ta postopek lahko ponovite tolikokrat, dokler delo ni sprejeto v objavo.

Korak 7 - Sprejem

Če bo vaš rokopis odobren za objavo, vam bo revija poslala pismo o sprejemu. Hitro odgovorite na vse nadaljnje zahteve revije, kot so popravki, lektoriranje ali prilagoditve oblikovanja. Oglejte si "Urejanje in lektoriranje:" za več informacij.

Korak 8 - Objava

Ko bo rokopis končan, bo objavljen v tiskani ali spletni obliki, odvisno od oblike revije.

Sistem za oddajo člankov v glavnih revijah

Ime revijeSistem za predložitevSmernice za rokopisPostopek medsebojnega pregledaČasovni okvir objave
NaravaSpletna prijava rokopisa v reviji NaturePodrobne smernice za oblikovanje in strukturiranje rokopisaV reviji Nature se uporablja metoda enojnega slepega strokovnega pregleda, vendar avtorjem, ki menijo, da je primerna za njihov članek, omogoča tudi postopek "dvojnega slepega" strokovnega pregleda.4-6 mesecev
ZnanostSistem za sledenje znanstvenim vsebinamPodrobne smernice za oblikovanje in strukturiranje rokopisaZnanost ne določa, ali bo postopek medsebojnega pregleda enojno ali dvojno slepi.3-6 mesecev
The New England Journal of MedicineSpletna prijava NEJMPodrobne smernice za oblikovanje in strukturiranje rokopisaEnoslepi postopek medsebojnega pregleda4-6 mesecev
CelicaSistem za upravljanje uredništvaPodrobne smernice za oblikovanje in strukturiranje rokopisaDvojno slepi postopek medsebojnega pregleda2-3 mesece
The LancetSistem za upravljanje uredništvaPodrobne smernice za oblikovanje in strukturiranje rokopisaEnoslepi postopek medsebojnega pregleda2-3 mesece

Več kot 70.000 natančnih znanstvenih podatkov za povečanje učinka

Ali ste vedeli, da številne revije, zlasti za raziskovalne članke, od raziskovalcev zahtevajo, da v svoje prispevke vključijo številke? Številke so lahko odlično orodje za izboljšanje učinka vašega raziskovalnega dela in povečanje možnosti za objavo, vendar le, če so pravilno in učinkovito uporabljene. Poskusite . Opazujte graf in si oglejte, kako preprosto in učinkovito je dodajanje številk v svoje delo.

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge