Za raziskovalca je lahko spremljanje neštetih člankov, knjig in raziskovalnih člankov zelo zahtevna naloga. Na srečo lahko raziskovalci s pomočjo spletnega orodja za upravljanje referenc Mendeley zlahka organizirajo svoje raziskave in racionalizirajo svoj delovni proces. V tem članku bomo podali izčrpen vodnik za učinkovito uporabo Mendeleyja, vključno z ustvarjanjem map, dodajanjem datotek, uporabo vtičnika MS Word za citiranje in bibliografije, beleženjem opomb in označevanjem dokumentov.

Kaj je Mendeley?

Mendeley je brezplačna programska oprema za upravljanje referenc, ki raziskovalcem omogoča urejanje, deljenje in odkrivanje raziskovalnih člankov. Uporabnikom omogoča ustvarjanje osebne digitalne knjižnice z uvažanjem referenc iz različnih virov, vključno s podatkovnimi zbirkami, spletnimi mesti in datotekami PDF. Mendeley raziskovalcem zagotavlja platformo za sodelovanje in deljenje svojih raziskav z drugimi na svojem področju.

Organiziranje raziskav z Mendeleyjem

Ena od bistvenih funkcij Mendeleyja je možnost organiziranja raziskovalnih člankov v mape. Tukaj so opisani koraki za ustvarjanje map in dodajanje datotek:

Ustvarjanje map

Če želite ustvariti mapo v Mendeleyju, kliknite ikono "Ustvari mapo" na levi strani zaslona. Poimenujte mapo in jo opišite, da si boste lažje zapomnili njeno vsebino.

Dodajanje datotek v mape

Če želite datoteko dodati v mapo, jo preprosto povlecite in spustite v želeno mapo. Reference lahko uvozite tudi neposredno iz spletnih podatkovnih zbirk, kot je PubMed, tako da kliknete ikono "Dodaj dokumente" in s seznama izberete podatkovno zbirko.

Uporaba vtičnika MS Word za citate in bibliografije

Mendeleyjev vtičnik za MS Word uporabnikom omogoča enostavno vstavljanje citatov v besedilu in ustvarjanje bibliografij ali referenčnih seznamov. Tukaj je opisano, kako:

Vstavljanje citatov v besedilu

Če želite vstaviti navedek v besedilu, odprite Wordov dokument in postavite kazalec na mesto, kamor želite vstaviti navedek. V zavihku vtičnika Mendeley kliknite ikono "Vstavi citat" in poiščite želeni sklic. Ko izberete referenco, bo Mendeley samodejno vstavil citat v ustrezni obliki.

Ustvarjanje bibliografij ali referenčnih seznamov

Če želite ustvariti bibliografijo ali seznam literature, kliknite ikono "Vstavi bibliografijo" v zavihku vtičnika Mendeley. Mendeley bo samodejno ustvaril seznam vseh referenc, uporabljenih v vašem dokumentu, v določenem slogu sklicevanja.

Določanje sloga sklicevanja

Mendeley ponuja več kot 9.000 slogov sklicevanja, med katerimi lahko izbirate, vključno s slogi APA, MLA in Harvard. Če želite določiti slog sklicevanja, kliknite ikono "Document Preferences" v zavihku vtičnika Mendeley in v spustnem meniju izberite želeni slog.

Beleženje in označevanje dokumentov v Mendeleyju

Mendeley uporabnikom ponuja tudi orodja za beleženje in poudarjanje pomembnih delov dokumentov. Če si želite zapisati ali označiti razdelek, preprosto desno kliknite na želeno področje in izberite "Dodaj opombo" ali "Označi".

Mendeley je pomembno orodje za raziskovalce za organizacijo raziskav, sodelovanje z drugimi na svojem področju ter ustvarjanje citatov in bibliografij. Z upoštevanjem korakov, opisanih v tem vodniku, lahko raziskovalci racionalizirajo svoj delovni proces in več časa namenijo svojim raziskavam.

Ekskluzivne znanstvene vsebine, ki jih pripravljajo znanstveniki

Poleg Mendeleyja je druga platforma, ki lahko znanstvenikom pomaga pri raziskavah, Mind the Graph. Ta platforma omogoča dostop do ekskluzivnih znanstvenih vsebin, ki so jih ustvarili znanstveniki, vključno z ilustracijami, infografikami in grafi. Ti vizualni pripomočki lahko raziskovalcem pomagajo pri učinkovitejšem in uspešnejšem obveščanju o njihovih raziskavah.

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge