Upravljanje časa za raziskovalce je bistvena spretnost za produktivnost, ki jim ne pomaga le pri hitrem opravljanju dela, temveč jim omogoča tudi, da kar najbolje izkoristijo svoj čas in vire. Na voljo je veliko tehnik, vendar so se nekatere strategije izkazale za uspešnejše od drugih, ko gre za učinkovito vodenje raziskovalnih projektov. Pogovorimo se o njih podrobneje.

3 koraki za dobro upravljanje časa za raziskovalce

Dovolite nam, da vam pomagamo obvladovati stres, tako da vam pomagamo določiti upravljanje časa za raziskovalce. Najprej prva stvar! 

Korak 1: Razumevanje, koliko časa je na voljo

Vse, kar je mogoče količinsko opredeliti, je mogoče upravljati. Zato je razumevanje "Koliko časa je na voljo?" postane najpomembnejše vprašanje, ki si ga je treba zastaviti. Začnite tako, da si ustvarite jasno sliko o tem, kaj je treba narediti vsak dan ali teden. To lahko vključuje naloge, povezane z delom, šolo, družinskimi obveznostmi ali drugimi obveznostmi, ki zahtevajo pozornost v določenem obdobju, na primer v enem mesecu ali letu. 

Ko boste natančno vedeli, katere dejavnosti potrebujejo koliko časa, oblikujte realistične cilje z dosegljivimi roki. Časovne okvire je treba ustrezno določiti, da se ne bo mudilo v zadnjem trenutku, temveč da se bodo naloge učinkovito opravljale v daljših časovnih obdobjih, kar bo po potrebi omogočilo več prostora za napake, hkrati pa bodo v razumnih rokih izpolnjena vsa pričakovanja. Upravljanje časa v življenju raziskovalca je bistvenega pomena za doseganje ciljev brez občutka preobremenjenosti zaradi pomanjkljivega načrtovanja.

S tem se izognemo odlašanju s pomembnimi nalogami, saj na naših poteh vedno naletimo na "nujne naloge". Prav tako bi vam pomagal v trenutkih, ko delovna obremenitev postane neobvladljiva, kar vodi v občutke tesnobe in stresa. 

Korak 2: Določanje realističnih ciljev

Vsi raziskovalci se morajo zavedati, da so za dokončanje nalog in izogibanje frustracijam pomembni realistični cilji in roki za vsako nalogo. Določanje ciljev bo pomagalo zagotoviti, da bodo naloge opravljene v skladu s časovnim načrtom, ne da bi pri tem žrtvovali kakovost ali si vzeli preveč časa za druge dejavnosti, kot so udeležba na konferencah, pisanje člankov itd.

Za raziskovalce je upravljanje časa ključ do uspeha. Sposobnost postavljanja realističnih ciljev in učinkovitega upravljanja s časom lahko bistveno pripomore k doseganju končnega cilja: oblikovanju informativnega članka z dragocenimi spoznanji, strategijami in tehnikami. Postavljanje realističnih ciljev vam pomaga načrtovati, koliko dela je treba opraviti vsak dan, in vam daje motivacijo, ki jo prinaša izpolnjevanje teh ciljev. 

Korak 3: Seznami opravil in določanje prednostnih nalog

Najprej odgovorite na vprašanje, kje morate začeti. Ustvarjanje dnevnih seznamov opravil je zelo koristno, saj boste tako natančno vedeli, kaj morate narediti čez dan/teden/mesec - ti seznami lahko vključujejo vse od branja časopisnih člankov, udeležbe na seminarjih, izvajanja poskusov do srečanj z mentorjem in prijatelji. Poskusite si zapisati vse naloge, ki jih je treba v danem trenutku opraviti. Nato vzemite svoje sezname opravil in jih razvrstite po pomembnosti ali nujnosti. To vam bo pomagalo zagotoviti, da pri odločanju o tem, kako najbolje izkoristiti razpoložljive ure vsak dan, ne boste spregledali ničesar ključnega.

Osnovna strategija in orodja za upravljanje časa

Če večje projekte razdelimo na manjše dele, se jih lažje lotimo, ne da bi se počutili preobremenjene zaradi njihovega obsega ali zapletenosti. To omogoča tudi več prostora za prilagodljivost, če se med izvajanjem teh nalog pojavijo nepričakovani dogodki, ki lahko zahtevajo prilagoditve na poti. Razčlenitev nalog in dodelitev časa zanje vam da splošno predstavo, morda si boste potem lahko privoščili tudi kakšno uro za zabavo.

Tehnološke rešitve pridejo prav pri upravljanju časa. Aplikacije, kot so aplikacije za koledarje ali programska oprema za načrtovanje projektov, kot je npr. Trello uporabnikom omogočajo določanje rokov in ustvarjanje opomnikov/opozoril, tako da nikoli ne zamudijo pomembnih sestankov in srečanj. Pomagajo vam zlahka spremljati napredek pri več projektih hkrati. Spletne aplikacije prihranijo dragocene minute, ki jih ni treba zapravljati pri iskanju določenih informacij po elektronski pošti o sestankih, projektih itd.

Odmori in načrtovanje varovalnih časov

Osvežitev misli je vedno dober poziv, da odprete več prostora za obdelavo vseh nalog, ki jih morate opraviti. Pomembno je, da si čez dan vzamete redne odmore in da med nalogami načrtujete varovalne čase za nepričakovane zamude ali motnje. S kratkimi 5-10-minutnimi odmori vsako uro si boste omogočili duševno in telesno polnjenje, tako da bo po vrnitvi z odmora vaš um spet svež in pripravljen na delo.

Če na koncu vsake naloge predvidite 10 minut "rezervnega časa", boste imeli nekaj dodatnega prostora za dihanje, če nekaj traja dlje, kot ste pričakovali, ali če se pojavi nujna situacija, ki zahteva takojšnjo pozornost, preden nadaljujete z drugimi nalogami. To pomaga, da stvari potekajo gladko, ne da bi se počutili prehitro ali preobremenjeno zaradi kratkih rokov, ki se nam obetajo zaradi nepredvidenih okoliščin, na katere nimamo vpliva, kot je nepričakovan obisk laboratorija v šoli. Poleg tega so učinkoviti načini za obvladovanje osredotočenosti tudi kratki odmori, kot sta preverjanje e-pošte in listanje po družbenih medijih. Vendar naj ti odmori trajajo določen čas in naj za nobeno ceno ne ovirajo poteka pisanja raziskovalne naloge.

Izogibanje motnjam in izgubi časa

Če želite učinkovito upravljati svoj čas, se morate izogibati pastem, kot je raztresenost, tako da ste pozorni in osredotočeni na to, kar je treba narediti. Eden od načinov, kako se izogniti raztresenosti, je, da si postavite meje; to lahko vključuje omejitev dostopa ali izpostavljenosti določenim dejavnostim, ki vas lahko odvrnejo od produktivnih nalog, kot so družbeni mediji ali storitve pretakanja (na primer Netflix).

Poleg tega ustvarjanje okolja, v katerem se počutite udobno pri delu brez nepotrebnega hrupa, omogoča tudi več časa za delo. To vključuje izklop obvestil za aplikacije, ki niso neposredno povezane s produktivnostjo, da nas ne bi zlahka odvrnili od dela v času, ko bi morali ostati osredotočeni.

Prednosti učinkovitega upravljanja s časom

Morda bo težko v enem dnevu izvesti vse zgoraj omenjene strategije, vendar so, če jih dovolj izvajate, to najboljša orodja za upravljanje časa za raziskovalce. Začnite z majhnimi cilji in jih poskušajte redno uresničevati.

Kot raziskovalec ste verjetno navajeni pisati dnevnike in si delati zapiske. Tako boste lažje pripravili seznam opravil in si za vsako nalogo določili čas. V nadaljevanju je navedenih nekaj prednosti, ki vam bodo nagrajene takoj, ko boste znanje uporabili v praksi:

  • Pridobivanje občutka nadzora
  • Manj preobremenjenosti
  • Upoštevanje rokov
  • Prihranek časa za sebe, družino in prijatelje
  • Natančnejše izvajanje raziskav 
  • Doseganje visoke osredotočenosti na vsako nalogo

To bo sčasoma privedlo do povečanja zaupanja in harmonije v vsakdanjem življenju. Potem se lotite tega! Ne pozabite se naročiti na naše novice in ostanite z nami.

Graf vam je na voljo: Dovolite nam, da vam damo supermoči!

Mind the Graph je platforma za raziskovalce, kot ste vi. Pomagamo vam, da iz vaših raziskovalnih informacij potegnete največ v grafičnem izvlečku. Naša platforma je tako preprosta za uporabo in tudi zabavna, ko potrebujete odmor. Naročite se na Mind the Graph in brezplačno pridobite dostop do vseh predlog. Vprašajte naše strokovnjake, da vam izdelajo ikone, specifične za vašo raziskavo, in pomagali vam bomo. Naj vam pomagamo prihraniti nekaj časa in navdušiti vaše občinstvo.

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge