Gestionarea timpului pentru cercetători este o abilitate esențială pentru a fi productivi, care nu numai că îi ajută să își facă munca cu promptitudine, dar le permite și să profite la maximum de timpul și resursele lor. Există multe tehnici disponibile, dar unele strategii s-au dovedit a avea mai mult succes decât altele atunci când vine vorba de gestionarea eficientă a proiectelor de cercetare. Haideți să vorbim despre ele în detaliu.

3 pași pentru un bun management al timpului pentru cercetători

Permiteți-ne să vă ajutăm să vă gestionați stresul, ajutându-vă să stabiliți managementul timpului pentru cercetători. În primul rând, primul lucru! 

Pasul 1: Să înțelegem cât timp avem la dispoziție

Tot ceea ce poate fi cuantificat poate fi gestionat. Astfel, înțelegerea "Cât timp este disponibil?" devine cea mai importantă întrebare care trebuie pusă. Începeți prin a obține o imagine clară a ceea ce trebuie făcut în fiecare zi sau săptămână. Aceasta poate include sarcini legate de muncă, școală, obligații familiale sau alte angajamente care necesită atenție pe parcursul unei anumite perioade, cum ar fi o lună sau un an. 

Odată ce știți exact ce activități necesită o anumită perioadă de timp, creați obiective realiste cu termene limită realizabile. Termenele trebuie să fie stabilite în consecință, astfel încât să nu se grăbească în ultimul moment, ci să fie realizate eficient pe perioade mai lungi, permițând mai mult spațiu de eroare dacă este necesar, dar respectând în același timp toate așteptările în termene rezonabile. Gestionarea timpului în viața unui cercetător este esențială pentru a vă atinge obiectivele fără a vă simți copleșit din cauza lipsei de planificare.

Acest lucru ajută la evitarea tergiversării sarcinilor importante, deoarece întotdeauna ne întâlnim cu "sarcini urgente" în drumul nostru. De asemenea, v-ar ajuta în momentele în care volumul de muncă devine imposibil de gestionat, ceea ce duce la sentimente de anxietate și stres. 

Pasul 2: Stabilirea unor obiective realiste

Toți cercetătorii ar trebui să țină cont de faptul că obiectivele și termenele realiste pentru fiecare sarcină sunt importante pentru a finaliza sarcinile și a evita frustrările. Stabilirea obiectivelor va contribui la asigurarea faptului că sarcinile pot fi finalizate la timp, fără a sacrifica calitatea sau fără a lua prea mult timp de la alte activități, cum ar fi participarea la conferințe, scrierea de lucrări etc.

Pentru cercetători, gestionarea timpului este cheia succesului. Capacitatea de a stabili obiective realiste și de a vă gestiona eficient timpul poate face diferența în atingerea obiectivului final: crearea unui articol informativ care să ofere informații, strategii și tehnici valoroase. Stabilirea unor obiective realiste vă ajută să planificați cât de multă muncă trebuie să faceți în fiecare zi și vă oferă motivația care vine odată cu îndeplinirea acestor obiective. 

Pasul 3: Liste de lucruri de făcut și prioritizare

Începeți prin a răspunde de unde trebuie să începeți. Crearea unor liste zilnice de "lucruri de făcut" este utilă pentru a ști exact ce trebuie să faceți pe parcursul zilei/săptămânii/lunii - acestea ar putea include orice, de la citirea de articole din reviste, participarea la seminarii, efectuarea de experimente sau întâlniri cu mentorul și prietenii dumneavoastră. Încercați să notați toate sarcinile care necesită atenție la un moment dat. În continuare, luați listele de sarcini și stabiliți-le priorități în funcție de importanță sau urgență. Acest lucru vă va ajuta să vă asigurați că nu treceți cu vederea nimic esențial atunci când luați decizii cu privire la modul cel mai bun de a vă folosi orele disponibile în fiecare zi

Strategie și instrumente esențiale pentru gestionarea timpului

Împărțirea proiectelor mari în bucăți mai mici face ca acestea să fie mai ușor de abordat, fără a te simți copleșit de amploarea sau complexitatea lor. De asemenea, acest lucru oferă mai mult spațiu pentru flexibilitate în cazul în care apar evenimente neașteptate în timpul îndeplinirii acestor sarcini, care pot necesita ajustări pe parcurs. Împărțirea sarcinilor și alocarea timpului pentru acestea vă oferă o idee de ansamblu, poate că atunci vă puteți rezerva o oră și pentru divertisment.

Soluțiile tehnologice vin la îndemână în cazul gestionării timpului. Aplicații precum aplicațiile de calendar sau programele de planificare a proiectelor precum Trello permite utilizatorilor să stabilească termene limită și să creeze memento-uri/alerte, astfel încât să nu rateze niciodată întâlniri și programări importante. Acestea vă ajută să vă urmăriți cu ușurință progresul pe mai multe proiecte simultan. Aplicațiile online economisesc minutele prețioase pierdute în căutarea unor informații specifice prin e-mailuri despre întâlniri, proiecte etc.

Luarea de pauze și programarea timpilor tampon

Reîmprospătarea minții este întotdeauna un apel bun pentru a deschide mai mult spațiu pentru a procesa toate sarcinile pe care trebuie să le faceți. Este important să faceți pauze regulate pe parcursul zilei, precum și să programați momente tampon între sarcini pentru întârzieri sau distrageri neașteptate. Luarea unor pauze scurte de 5-10 minute la fiecare oră vă va permite să vă reîncărcați mental și fizic, astfel încât, atunci când vă întoarceți din pauză, mintea dvs. să fie din nou proaspătă și pregătită pentru muncă.

În plus, programarea a 10 minute de "timp tampon" la sfârșitul fiecărei sarcini vă va oferi un spațiu de manevră suplimentar în cazul în care ceva durează mai mult decât se aștepta sau dacă apare o urgență care necesită atenție imediată înainte de a continua cu alte sarcini. Acest lucru ajută la buna desfășurare a lucrurilor, fără a ne simți grăbiți sau copleșiți de termenele limită strânse care se apropie din cauza unor circumstanțe neprevăzute, independente de voința noastră, cum ar fi o vizită neașteptată a școlii la laborator. În plus, luarea de microîntreruperi, cum ar fi verificarea e-mailurilor și parcurgerea fluxurilor de socializare, reprezintă, de asemenea, modalități eficiente de gestionare a concentrării. Cu toate acestea, aceste pauze ar trebui să dureze o perioadă de timp desemnată și nu ar trebui să lase să fie împiedicat cu orice preț fluxul de redactare a unei lucrări de cercetare.

Evitarea distragerilor și a pierderii de timp

Pentru a vă gestiona timpul în mod eficient, este important să evitați capcanele, cum ar fi distragerea atenției, fiind atenți și concentrându-vă asupra a ceea ce trebuie făcut. O modalitate de a evita distragerea atenției este prin stabilirea unor limite pentru dvs. înșivă; aceasta ar putea include limitarea accesului sau a expunerii la anumite activități care vă pot îndepărta de sarcinile productive, cum ar fi platformele de socializare sau serviciile de streaming (Netflix, de exemplu).

În plus, crearea unui mediu în care să vă simțiți confortabil să lucrați fără zgomot inutil permite, de asemenea, mai mult timp de implicare. Acest lucru include oprirea notificărilor pentru aplicațiile care nu au legătură directă cu scopurile de productivitate, astfel încât să nu ne lăsăm ușor distrași în momentele în care concentrarea ar trebui să rămână intactă.

Beneficiile unui management eficient al timpului

Ar putea fi dificil să se pună în aplicare toate strategiile menționate mai sus într-o zi, dar dacă sunt practicate suficient, acestea sunt cele mai bune instrumente de gestionare a timpului pentru cercetători. Începeți cu obiective mici și încercați să le urmați cu regularitate.

În calitate de cercetător, probabil că sunteți obișnuit să scrieți jurnale și să luați notițe. Astfel, vă va fi mai ușor să pregătiți o listă de sarcini și să alocați timp pentru fiecare dintre ele. Iată câteva dintre beneficiile de care veți fi recompensat imediat ce veți pune în practică cunoștințele dobândite:

  • Recâștigarea unui sentiment de control
  • Sentimentul de a fi mai puțin copleșit
  • Respectarea termenelor limită
  • Acordarea de timp pentru sine, familie și prieteni
  • Realizarea de cercetări mai precise 
  • Realizarea unei concentrări ridicate asupra fiecărei sarcini

Acestea vor duce în cele din urmă la o creștere a încrederii și la o revenire la armonia din viața de zi cu zi. Atunci, dați-i drumul! Nu uitați să vă abonați la buletinul nostru informativ și rămâneți la curent.

Mind The Graph este la dispoziția dumneavoastră: Lăsați-ne să vă oferim superputeri!

Mind the Graph este o platformă pentru cercetători ca dumneavoastră. Permiteți-ne să vă ajutăm să valorificați la maximum informațiile din cercetările dvs. într-un rezumat grafic. Platforma noastră este atât de simplu de utilizat și este și distractivă atunci când aveți nevoie de o pauză. Abonează-te la Mind the Graph și ai acces gratuit la toate șabloanele. Adresați-vă experților noștri pentru a obține iconițe specifice cercetării dvs. pentru a fi realizate și noi vă vom ajuta. Permiteți-ne să vă ajutăm să economisiți timp și să vă impresionați publicul.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane