Tutkijoiden ajanhallinta on tuottavuuden kannalta olennainen taito, jonka avulla he saavat työnsä tehtyä ripeästi ja voivat myös hyödyntää aikaansa ja resurssejaan parhaalla mahdollisella tavalla. Käytettävissä on monia tekniikoita, mutta jotkin strategiat ovat osoittautuneet onnistuneemmiksi kuin toiset, kun on kyse tutkimushankkeiden tehokkaasta hallinnasta. Puhutaanpa niistä yksityiskohtaisesti.

3 askelta hyvään ajankäyttöön tutkijoille

Anna meidän auttaa sinua hallitsemaan stressiäsi auttamalla sinua asettamaan ajankäytön hallinnan tutkijoiden käyttöön. Ensimmäinen asia ensin! 

Vaihe 1: Ymmärrä, kuinka paljon aikaa on käytettävissä.

Kaikkea, mitä voidaan mitata, voidaan hallita. Näin ollen ymmärrys "Kuinka paljon aikaa on käytettävissä?" on tärkein kysymys. Aloita hankkimalla selkeä kuva siitä, mitä on tehtävä joka päivä tai viikko. Tämä voi sisältää työhön, kouluun, perhevelvoitteisiin tai muihin sitoumuksiin liittyviä tehtäviä, jotka vaativat huomiota tietyn ajanjakson, esimerkiksi kuukauden tai vuoden aikana. 

Kun tiedät tarkalleen, mihin toimiin tarvitaan kuinka paljon aikaa, luo realistiset tavoitteet ja saavutettavat määräajat. Aikataulut on asetettava vastaavasti, jotta niitä ei kiirehditä viime hetkellä, vaan ne tehdään tehokkaasti pidemmällä aikavälillä, jolloin on tarvittaessa enemmän tilaa virheille, mutta odotukset täytetään silti kohtuullisessa ajassa. Ajanhallinta tutkijan elämässä on olennaisen tärkeää, jotta voi saavuttaa tavoitteensa ilman, että tuntee itsensä ylikuormitetuksi suunnittelun puutteen vuoksi.

Tämä auttaa välttämään tärkeiden tehtävien viivyttelyä, sillä tavoillamme törmäämme aina "kiireellisiin tehtäviin". Se auttaa myös silloin, kun työmäärä on hallitsematon ja aiheuttaa ahdistusta ja stressiä. 

Vaihe 2: Realististen tavoitteiden asettaminen

Kaikkien tutkijoiden olisi pidettävä mielessä, että realistiset tavoitteet ja määräajat kullekin tehtävälle ovat tärkeitä, jotta tehtävät saadaan päätökseen ja turhautuminen vältetään. Tavoitteiden asettaminen auttaa varmistamaan, että tehtävät voidaan suorittaa aikataulussa ilman, että niiden laatu kärsii tai että ne vievät liikaa aikaa muilta toiminnoilta, kuten konferensseihin osallistumiselta ja töiden kirjoittamiselta.

Tutkijoille ajanhallinta on avain menestykseen. Kyky asettaa realistisia tavoitteita ja hallita aikaa tehokkaasti voi vaikuttaa ratkaisevasti siihen, että saavutat lopputavoitteesi: laadit informatiivisen artikkelin, joka sisältää arvokkaita näkemyksiä, strategioita ja tekniikoita. Realististen tavoitteiden asettaminen auttaa sinua suunnittelemaan, kuinka paljon työtä on tehtävä joka päivä, ja antaa sinulle motivaatiota tavoitteiden saavuttamiseen. 

Vaihe 3: Tehtäväluettelot ja priorisointi

Aloita vastaamalla siihen, mistä sinun on aloitettava. Päivittäisten tehtävälistojen laatiminen on kätevää, jotta tiedät tarkalleen, mitä sinun on tehtävä päivän/viikon/kuukauden aikana - näihin voi kuulua mitä tahansa, kuten lehtiartikkelien lukeminen, seminaareihin osallistuminen, kokeiden tekeminen tai mentorin ja ystävien tapaaminen. Yritä kirjoittaa muistiin kaikki tehtävät, jotka vaativat huomiota tiettynä ajankohtana. Ota seuraavaksi tehtävälistasi ja aseta ne tärkeysjärjestykseen tärkeyden tai kiireellisyyden mukaan. Näin varmistat, ettet jätä huomiotta mitään kriittistä, kun teet päätöksiä siitä, miten parhaiten käytät käytettävissä olevat tuntisi joka päivä.

Ajanhallinnan olennainen strategia ja työkalut

Suurempien projektien jakaminen pienempiin osiin helpottaa niiden toteuttamista ilman, että niiden laajuus tai monimutkaisuus tuntuu ylivoimaiselta. Tämä antaa myös enemmän tilaa joustavuudelle, jos tehtäviä suoritettaessa ilmenee odottamattomia tapahtumia, jotka saattavat vaatia muutoksia matkan varrella. Tehtävien pilkkominen ja niille varatun ajan jakaminen antaa sinulle kokonaiskuvan, ja ehkä voit sitten varata tunnin myös viihteelle.

Teknologiset ratkaisut ovat käteviä ajankäytön hallinnassa. Sovellukset, kuten kalenterisovellukset tai projektisuunnitteluohjelmistot, kuten Trello käyttäjät voivat asettaa määräaikoja ja luoda muistutuksia/ilmoituksia, jotta he eivät koskaan myöhästy tärkeistä kokouksista ja tapaamisista. Niiden avulla voit helposti seurata edistymistäsi useissa projekteissa samanaikaisesti. Verkkosovellukset säästävät arvokkaita minuutteja, joita ei kulu hukkaan, kun etsitään kokouksia, projekteja jne. koskevia erityistietoja sähköposteista.

Taukojen pitäminen ja puskuriaikojen ajoittaminen

Mielen virkistäminen on aina hyvä keino avata enemmän tilaa käsitellä kaikkia tehtäviä, joita sinun on tehtävä. On tärkeää pitää säännöllisiä taukoja päivän mittaan sekä varata tehtävien välille puskuriaikoja odottamattomien viivästysten tai häiriötekijöiden varalta. Lyhyiden 5-10 minuutin taukojen pitäminen tunnin välein antaa sinulle mahdollisuuden latautua henkisesti ja fyysisesti niin, että kun palaat tauolta, mielesi on raikas ja valmis jälleen työhön.

Lisäksi 10 minuutin "puskuriaika" jokaisen tehtävän loppuun antaa sinulle hieman ylimääräistä hengähdystaukoa, jos jokin tehtävä kestää odotettua kauemmin tai jos tulee hätätapaus, joka vaatii huomiota välittömästi ennen kuin jatkat muiden tehtävien suorittamista. Tämä auttaa pitämään asiat sujuvina ilman, että tunnet itsesi kiireelliseksi tai hukkua tiukkoihin määräaikoihin, jotka uhkaavat edessäsi ja jotka johtuvat ennakoimattomista olosuhteista, joihin emme voi vaikuttaa, kuten koulun odottamattomasta laboratoriokäynnistä. Lisäksi mikrotaukojen pitäminen, kuten sähköpostien tarkistaminen ja sosiaalisen median sivujen selaaminen, on myös tehokas tapa hallita keskittymistä. Näiden taukojen tulisi kuitenkin kestää tietyn ajan, eikä niiden pitäisi missään nimessä estää tutkimustyön kirjoittamisen sujuvuutta.

Häiriötekijöiden ja ajanhukan välttäminen

Jotta voit hallita aikaasi tehokkaasti, on tärkeää välttää häiriötekijöiden kaltaisia sudenkuoppia olemalla tarkkaavainen ja keskittymällä siihen, mitä on tehtävä. Yksi tapa välttää häiriötekijöitä on asettaa itsellesi rajoja; tähän voi kuulua esimerkiksi sellaisten toimintojen käytön tai niille altistumisen rajoittaminen, jotka voivat viedä sinut pois tuottavista tehtävistä, kuten sosiaalisen median alustat tai suoratoistopalvelut (esimerkiksi Netflix).

Lisäksi luomalla ympäristö, jossa työskentely on mukavaa ilman turhaa melua, voit myös viettää enemmän aikaa. Tähän kuuluu myös ilmoitusten sammuttaminen sovelluksista, jotka eivät liity suoraan tuottavuuteen, jotta emme häiriinny helposti aikoina, jolloin keskittymisen pitäisi pysyä ehjänä.

Tehokkaan ajanhallinnan edut

Kaikkia edellä mainittuja strategioita voi olla vaikea toteuttaa päivässä, mutta jos niitä harjoitellaan tarpeeksi, ne ovat tutkijoiden parhaita ajanhallintavälineitä. Aloita pienistä tavoitteista ja yritä noudattaa niitä säännöllisesti.

Tutkijana olet todennäköisesti tottunut kirjoittamaan päiväkirjaa ja tekemään muistiinpanoja. Näin ollen sinun on helpompi laatia tehtävälista tehtävistä ja varata kullekin tehtävälle aikaa. Seuraavassa on muutamia etuja, jotka palkitaan heti, kun panet tiedon käytäntöön:

  • Hallinnan tunteen saaminen takaisin
  • Tunne on vähemmän hukkua
  • Määräaikojen noudattaminen
  • Säästä aikaa itsellesi, perheellesi ja ystävillesi.
  • Tutkimuksen tuottaminen tarkemmin 
  • Kunkin tehtävän keskittyminen tarkasti

Nämä johtavat lopulta siihen, että luottamus ja harmonia palaavat jokapäiväiseen elämään. Mene sitten sen mukaan! Muista tilata uutiskirjeemme ja pysy kuulolla.

Mind The Graph on käytettävissänne: Anna meidän antaa sinulle supervoimia!

Mind the Graph on foorumi kaltaisillesi tutkijoille. Anna meidän auttaa sinua saamaan kaikki irti tutkimustiedostasi graafisessa tiivistelmässä. Alustamme on niin helppokäyttöinen ja hauska myös silloin, kun tarvitset taukoa. Tilaa Mind the Graph ja pääset käyttämään kaikkia malleja ilmaiseksi. Pyydä asiantuntijoiltamme tutkimuskohtaisten kuvakkeiden tekemistä ja me autamme sinua. Anna meidän auttaa sinua säästämään aikaa ja tekemään vaikutuksen yleisöösi.

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit