Като изследовател, който следи безброй статии, книги и изследване документи може да се окаже непосилна задача. За щастие, с помощта на Mendeley, онлайн инструмент за управление на справки, изследователите могат лесно да организират своите изследвания и да рационализират работния си процес. В тази статия ще предоставим изчерпателно ръководство за това как да използвате Mendeley ефективно, включително създаване на папки, добавяне на файлове, използване на приставката за MS Word за цитати и библиографии, водене на бележки и подчертаване на документи.

Какво е Mendeley?

Mendeley е безплатен софтуер за управление на справки, който позволява на изследователите да организират, споделят и откриват научни документи. Той дава възможност на потребителите да създават лична цифрова библиотека чрез импортиране на препратки от различни източници, включително бази данни, уебсайтовеи PDF файлове. Mendeley предоставя на изследователите платформа за сътрудничество и споделяне на техните изследвания с други специалисти в тяхната област.

Организиране на изследванията ви с Mendeley

Една от основните функции на Mendeley е възможността за организиране на изследователски документи в папки. Ето какви са стъпките за създаване на папки и добавяне на файлове:

Създаване на папки

За да създадете папка в Mendeley, кликнете върху иконата "Създаване на папка", разположена в лявата част на екрана. Дайте на папката си име и описание, които да ви помогнат да запомните съдържанието на папката.

Добавяне на файлове в папките

За да добавите файл в папка, просто плъзнете и пуснете файла в желаната папка. Можете също така да импортирате препратки директно от онлайн бази данни, като например PubMed, като щракнете върху иконата "Добавяне на документи" и изберете базата данни от списъка.

Използване на приставката на MS Word за цитати и библиографии

Плъгинът на Mendeley за MS Word позволява на потребителите лесно да вмъкват цитати в текста и да създават библиографии или списъци с препратки. Ето как:

Вмъкване на цитати в текста

За да поставите цитат в текста, отворете документа на Word и поставете курсора на мястото, където искате да поставите цитата. Щракнете върху иконата "Insert Citation" (Вмъкване на цитат) в раздела на приставката Mendeley и потърсете желаната препратка. След като изберете препратката, Mendeley автоматично ще вмъкне цитата в правилния формат.

Създаване на библиографии или референтни списъци

Създаване на библиография или списък с референции, щракнете върху иконата "Insert Bibliography" в раздела за приставки на Mendeley. Mendeley автоматично ще генерира списък на всички използвани в документа ви препратки в посочения стил на позоваване.

Определяне на стила на препращане

Mendeley предлага над 9000 стила за рефериране, от които да избирате, включително APA, MLA и Harvard. За да определите стила на рефериране, щракнете върху иконата "Предпочитания на документа" в раздела за приставки на Mendeley и изберете желания стил от падащото меню.

Водене на бележки и подчертаване на документи в Mendeley

Mendeley също така предоставя на потребителите инструменти за водене на бележки и подчертаване на важни части от документи. За да направите бележки или да подчертаете даден раздел, просто щракнете с десния бутон на мишката върху желаната област и изберете "Добавяне на бележка" или "Подчертаване".

В заключение, Mendeley е важен инструмент за изследователите, който им помага да организират своите изследвания, да си сътрудничат с други специалисти в своята област и да създават цитати и библиографии. Като следват стъпките, описани в това ръководство, изследователите могат да рационализират работния си процес и да отделят повече време, за да се съсредоточат върху изследванията си.

Изключително научно съдържание, подбрано от учени

В допълнение към Mendeley, друга платформа, която може да помогне на учените в техните изследвания, е Mind the Graph. Тази платформа осигурява достъп до ексклузивни научен съдържание, създадено от учени, включително илюстрации, инфографики и графики. Тези визуален могат да помогнат на изследователите да комуникират своите изследвания по-ефективно и ефикасно.

Как да използваме Mendeley: Изчерпателно ръководство за изследователи
абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони