De natuur zit vol betoverende patronen. Deze patronen dagen wetenschappers uit te bedenken hoe de evolutie tot zulke specifieke en complexe processen kon komen. Het is dus geen verrassing dat veel mensen hun leven investeerden in patronen begrijpen en "toevalligheden" vinden in de wilde wereld.

Een van deze mensen is Rafael Araujo. Rafael, illustrator en architect in Venezuela, heeft 40 jaar van zijn leven gewijd aan het tekenen van natuurpatronen met de hand. Zijn gereedschap is een potlood, een passer, een liniaal en een gradenboog.

wereldpatronen

Rafaels tekeningen zijn gebaseerd op één patroon: PHI. Na het leren over de Gulden Snede, zag Rafael de geometrische formule ervan verschijnen in veel verschillende kanten van de natuur, waardoor prachtige ontwerpen ontstonden. De Gulden Snede verhouding gelijk aan 1.618 werd de essentie van zijn werk en zijn identiteit als kunstenaar. Rafael's levensdoel is om mensen te inspireren en zijn liefde voor onze natuurlijke omgeving te verspreiden.

 

 

 

Rafaels werk brengt iets magisch naar voren over uiterlijke kenmerken en gedragingen van vele soorten organismen.

Maar niet alle patronen in de natuur volgen een getal, een verhouding. In plaats daarvan zijn sommige gebaseerd op vele getallen, op vele verschillende combinaties. Als we organismen vergelijken op zoek naar gemeenschappelijke sporen, zoeken we naar patronen die de evolutie heeft achtergelaten. Een snelle blik op de levensboom van soorten kan evolutionaire "toevalligheden" onthullen die het verleden van onze planeet verbinden met veronderstellingen voor de toekomst.patronenWat onze planeet betreft, zijn levende wezens niet de enigen die onderhevig zijn aan patronen. Oceanen zijn zeer gevoelig voor luchtstromingen en het aardmagnetisch veld. Oceaanstromingen combineren verschillende patronen die in staat zijn ecologische systemen en het klimaat van onze planeet te beïnvloeden.

 

In de wetenschap zoeken we voortdurend naar patronen die... verklaren elk aspect van onze planeet. Maar soms moeten we een stapje terug doen en gewoon bewonderen hoe mooi en magisch de wereld om ons heen is.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen