Naturen är full av fascinerande mönster. Dessa mönster utmanar forskarna att fundera över hur evolutionen kan ha lett till så specifika och komplexa processer. Det är därför inte förvånande att många människor har ägnat sina liv åt att förstå mönster och hitta "sammanträffanden" i den vilda världen.

En av dessa personer är Rafael Araujo. Rafael var illustratör och arkitekt i Venezuela och ägnade 40 år av sitt liv åt att rita naturmönster för hand. Hans verktyg är en penna, en kompass, en linjal och en gradskiva.

mönster i världen

Rafaels teckningar är baserade på ett mönster: PHI. Efter att ha lärt sig om det gyllene snittet kunde Rafael se dess geometriska formel dyka upp på många olika sidor av naturen och skapa vackra mönster. Det gyllene snittet som är lika med 1,618 blev kärnan i hans arbete och hans identitet som konstnär. Rafaels livsmål är att inspirera människor och sprida sin kärlek till vår naturliga miljö.

 

 

 

Rafaels verk väcker något magiskt till liv när det gäller yttre egenskaper och beteenden hos många olika typer av organismer.

Men alla mönster i naturen följer inte ett tal, ett förhållande. Istället bygger vissa av dem på många siffror, på många olika kombinationer. Om vi jämför organismer och letar efter gemensamma spår, letar vi efter mönster som evolutionen har lämnat efter sig. En snabb titt på arternas livsträd kan avslöja evolutionära "sammanträffanden" som kopplar samman vår planets förflutna med antaganden om framtiden.mönsterNär vi tänker på vår planet är det inte bara levande varelser som utsätts för mönster. Haven är mycket känsliga för luftströmmar och jordens magnetfält. Havsströmmar kombinerar flera mönster som har förmågan att påverka ekologiska system såväl som vår planets klimat.

 

Inom vetenskapen letar vi ständigt efter mönster som förklara alla aspekter av vår planet. Men ibland bör vi ta ett steg tillbaka och bara beundra hur vacker och magisk världen omkring oss är.

logotyp-abonnemang

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusivt innehåll av hög kvalitet om effektiv visuell
kommunikation inom vetenskap.

- Exklusiv vägledning
- Tips för design
- Vetenskapliga nyheter och trender
- Handledningar och mallar