Naturen er fuld af fascinerende mønstre. Disse mønstre udfordrer forskerne til at tænke over, hvordan evolutionen kunne nå frem til så specifikke og komplekse processer. Det er derfor ingen overraskelse, at mange mennesker har investeret deres liv i forstå mønstre og finde "tilfældigheder" i den vilde verden.

En af disse mennesker er Rafael Araujo. Illustrator og arkitekt i Venezuela, Rafael har dedikeret 40 år af sit liv til at tegne naturmønstre i hånden. Hans redskaber er en blyant, et kompas, en lineal og en vinkelmåler.

Verdens mønstre

Rafaels tegninger er baseret på ét mønster: PHI. Efter at have lært om det gyldne snit kunne Rafael se dets geometriske formel dukke op i mange forskellige sider af naturen og skabe smukke designs. Det gyldne snit, som er lig med 1,618, blev essensen af hans arbejde og hans identitet som kunstner. Rafaels livsmål er at inspirere mennesker og sprede sin kærlighed til vores naturlige miljø.

 

 

 

Rafaels arbejde bringer noget magisk frem om ydre træk og adfærd hos mange typer af organismer.

Men ikke alle mønstre i naturen følger et tal, et forhold. I stedet er nogle af dem baseret på mange tal, på mange forskellige kombinationer. Hvis vi sammenligner organismer og leder efter fælles spor, leder vi efter mønstre, som evolutionen har efterladt. Et hurtigt kig på arternes livstræ kan afsløre evolutionære "tilfældigheder", der forbinder fortiden på vores planet med antagelser om fremtiden.mønstreNår man tænker på vores planet, er levende væsener ikke de eneste, der udsættes for mønstre. Havene er meget følsomme over for luftstrømme og jordens magnetfelt. Havstrømme kombinerer flere mønstre, der har evnen til at påvirke økologiske systemer såvel som vores planets klima.

 

I videnskaben leder vi rastløst efter mønstre, der forklare alle aspekter af vores planet. Men nogle gange bør vi træde et skridt tilbage og bare beundre, hvor smuk og magisk verden omkring os er.

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner