Η φύση είναι γεμάτη από μαγευτικά μοτίβα. Αυτά τα μοτίβα προκαλούν τους επιστήμονες να σκεφτούν πώς η εξέλιξη θα μπορούσε να έχει φτάσει σε τόσο συγκεκριμένες και πολύπλοκες διαδικασίες. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι επένδυσαν τη ζωή τους σε κατανόηση μοτίβων και εύρεση "συμπτώσεων" στον άγριο κόσμο.

Ένας από αυτούς τους ανθρώπους είναι ο Rafael Araujo. Εικονογράφος και αρχιτέκτονας στη Βενεζουέλα, ο Rafael αφιέρωσε 40 χρόνια από τη ζωή του στη ζωγραφική της φύσης με το χέρι. Τα εργαλεία του είναι ένα μολύβι, μια πυξίδα, ένας χάρακας και ένα μοιρογνωμόνιο.

παγκόσμια μοτίβα

Τα σχέδια του Rafael βασίζονται σε ένα μοτίβο: PHI. Αφού έμαθε για τη Χρυσή Τομή, ο Rafael μπορούσε να δει τον γεωμετρικό τύπο της να εμφανίζεται σε πολλές διαφορετικές πλευρές της φύσης, δημιουργώντας όμορφα σχέδια. Ο λόγος της Χρυσής Τομής που ισούται με 1,618 έγινε η ουσία του έργου του καθώς και η ταυτότητά του ως καλλιτέχνη. Στόχος της ζωής του Rafael είναι να εμπνεύσει τους ανθρώπους και να διαδώσει την αγάπη του για το φυσικό μας περιβάλλον.

 

 

 

Το έργο του Rafael αναδεικνύει κάτι μαγικό σχετικά με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά και τις συμπεριφορές πολλών τύπων οργανισμών.

Ωστόσο, δεν ακολουθούν όλα τα μοτίβα στη φύση έναν αριθμό, μια αναλογία. Αντίθετα, ορισμένα από αυτά βασίζονται σε πολλούς αριθμούς, σε πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς. Αν συγκρίνουμε οργανισμούς ψάχνοντας για κοινά ίχνη, ψάχνουμε για μοτίβα που άφησε πίσω της η εξέλιξη. Μια γρήγορη ματιά στο δέντρο της ζωής των ειδών μπορεί να αποκαλύψει εξελικτικές "συμπτώσεις" που συνδέουν το παρελθόν του πλανήτη μας με υποθέσεις για το μέλλον.μοτίβαΣκεπτόμενοι τον πλανήτη μας, τα έμβια όντα δεν είναι τα μόνα που υπόκεινται σε μοτίβα. Οι ωκεανοί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα ρεύματα του αέρα και στο μαγνητικό πεδίο της Γης. Τα ωκεάνια ρεύματα συνδυάζουν διάφορα μοτίβα που έχουν την ικανότητα να επηρεάζουν τα οικολογικά συστήματα καθώς και το κλίμα του πλανήτη μας.

 

Στην επιστήμη, ψάχνουμε ακατάπαυστα για μοτίβα που εξηγεί κάθε πτυχή του πλανήτη μας. Ωστόσο, μερικές φορές πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να θαυμάζουμε πόσο όμορφος και μαγικός είναι ο κόσμος γύρω μας.

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα