Genereren en communiceren wetenschappelijk kennis, zijn beoordelingen van wetenschappelijke werken essentieel. Wetenschap, in het bijzonder academisch werk, wordt geëvalueerd door middel van peer review.

Artikelen met een grote impact worden beoordeeld door deskundig selectieve redacteuren en gepubliceerd in uitzonderlijk selectieve tijdschriften die artikelen publiceren die een grote impact zullen hebben binnen een vakgebied. Peer review is bedoeld om de bijdrage van een auteur door een deskundige van doordachte kritiek te voorzien, zodat deze zonder beperkingen kan worden gepubliceerd en verspreid. 

Een publicatie met collegiale toetsing wordt soms een wetenschappelijke publicatie genoemd. Het uitvoeren van peer review van wetenschappelijke papers, onderzoekof voorstellen wordt noodzakelijk geacht om academische wetenschappelijke kwaliteit te waarborgen. In dit artikel bekijken we wat peer-reviewed artikelen zijn en hoe ze nuttig kunnen zijn.

Wat is het belangrijkste doel van een door vakgenoten beoordeeld artikel?

In wetenschappelijke publicaties wordt veel vertrouwd op recensenten. Peer review verheft academische publicaties, verbetert de kwaliteit van het onderzoek en helpt onderzoeksgemeenschappen te netwerken. Het peer review proces is een algemeen erkende en veel gebruikte methode voor onderzoeksvalidatie.

Het doel van peer review in academische publicaties is het beoordelen van de kwaliteit van artikelen die voor publicatie beschikbaar worden gesteld. Tijdschriften met collegiale toetsing vereisen dat artikelen de volgende procedures ondergaan voordat zij kunnen worden gepubliceerd:

  • Redacteuren van tijdschriften sturen de artikelen door naar deskundigen op het vakgebied nadat zij inzendingen van auteurs hebben ontvangen. Een peer review wordt uitgevoerd door iemand die gespecialiseerd is in hetzelfde gebied als de auteur.
  • De objectieve beoordelaars beoordelen de ingezonden manuscripten nauwgezet op kwaliteit.
  • Onderzoeksmethodologie en procedures worden door de peer reviewers beoordeeld op hun geldigheid.
  • Vervolgens wordt voorgesteld de tekst zo nodig te herzien.
  • Artikelen worden afgewezen op basis van een gebrek aan academische geloofwaardigheid en kwaliteit.

Een geaccepteerd peer-reviewed artikel is representatief voor kwaliteitsonderzoek op een vakgebied, aangezien peer-reviewed tijdschriften geen artikelen publiceren die niet voldoen aan de normen van het vakgebied.

Wat is de beste manier om door vakgenoten beoordeelde artikelen te vinden?

Als u op zoek bent naar peer-reviewed bronnen, kunt u om te beginnen de database van uw bibliotheek raadplegen. In bibliotheken kun je meestal je zoekopdracht verfijnen en alleen wetenschappelijke artikelen weergeven, maar dat is niet altijd mogelijk.

Je kunt ook helemaal aan het begin of het einde van het tijdschrift kijken of er een redactioneel statement of auteursinstructies zijn. Tijdschriften geven in hun redactionele mededelingen of auteursinstructies aan of ze gebruik maken van peer-reviewing. Peer-reviewed artikelen worden ook aangegeven op de respectievelijke pagina's van sommige tijdschriften. websites.

De volgende strategieën kunnen worden gevolgd om ervoor te zorgen dat uw resultaten afkomstig zijn uit tijdschriften met collegiale toetsing:

  • Ga na of peer-reviewed artikelen zijn opgenomen in de databankbeschrijving.
  • Kies Geavanceerd zoeken bij het zoeken naar artikelen. 
  • De zoekresultaten kunnen worden beperkt tot peer-reviewed artikelen als u een selectievakje op het zoekscherm aanvinkt.
  • Als u de website van een tijdschrift gebruikt, zoek dan naar de link met de titel informatie voor auteurs, instructies voor auteurs, artikelen indienen, enz.

Artikelen gepubliceerd in peer-reviewed tijdschriften bevatten meestal deze factoren. Wanneer u onderzoek doet voor uw proefschriftmoet je in staat zijn om peer-reviewed bronnen te identificeren door ten minste één van deze methoden te gebruiken. 

Is het mogelijk om je Artikel meer kwaliteit door meer details toe te voegen?

In de wetenschappelijke gemeenschap zijn peer-reviewed artikelen als zegels van goedkeuring voor geloofwaardigheid en kwaliteit. De vraag is, hoe bereid je je artikel voor om het succesvol goedgekeurd te krijgen?

Gedetailleerd schrijven is belangrijk. Artikelen moeten chronologisch worden geschreven met de juiste koppen en rubrieken. Controleer ten tweede of de informatie door de juiste bron is onderbouwd. De derde tip is om op de details te letten en ervoor te zorgen dat het schrijven grammaticaal correct is.

Een goede hoeveelheid afbeeldingen, tabellen en foto's zijn altijd goed om je collega's te boeien. Ontdek hier hoe je het maken van een onderzoeksverslag kunt vereenvoudigen: Onderzoeksartikel: In 5 eenvoudige stappen vanaf nul schrijven.

Met Let op de grafiekkunt u verbluffende infografieën maken om de visuele aantrekkingskracht van uw artikelen. Bezoek voor meer informatie onze website.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen