Ustvarjanje in sporočanje znanstveni znanje, pregledi znanstvenih del so bistvenega pomena. Znanost, zlasti akademski se ocenjuje z medsebojnim pregledom.

Članke z velikim učinkom pregledajo strokovno izbrani uredniki in jih objavijo v izjemno izbranih revijah, ki objavljajo članke, ki bodo imeli velik vpliv na določenem področju. Namen strokovnega pregleda je zagotoviti strokovno premišljeno kritiko avtorjevega prispevka, tako da ga je mogoče objaviti in razširjati brez omejitev. 

Strokovno recenzirana publikacija se včasih imenuje znanstvena publikacija. Izvajanje strokovnega pregleda znanstvenih člankov, raziskave, ali predlogov, ki so potrebni za zagotavljanje akademske znanstvene kakovosti. V tem članku si bomo ogledali, kaj so recenzirani članki in kako so lahko koristni.

Kakšen je glavni namen recenziranega članka?

V akademskih publikacijah se v veliki meri zanašamo na recenzente. Strokovno ocenjevanje dviguje raven akademskih publikacij, izboljšuje kakovost raziskav in pomaga raziskovalnim skupnostim pri povezovanju. Postopek medsebojnega pregleda je splošno priznana in pogosto uporabljena metoda za potrjevanje raziskav.

Namen strokovnega pregleda v akademskem založništvu je oceniti kakovost člankov, ki so na voljo za objavo. V strokovnih revijah morajo članki pred objavo prestati naslednje postopke:

  • Ko uredniki revije prejmejo prispevke avtorjev, jih pošljejo strokovnjakom s tega področja. Strokovni pregled opravi oseba, ki je specializirana za isto področje kot avtor.
  • Objektivni recenzenti skrbno ocenijo kakovost predloženih rokopisov.
  • Raziskovalna metodologija in postopkov, katerih veljavnost ocenjujejo strokovni ocenjevalci.
  • Nato se predlaga, da se po potrebi izvedejo popravki.
  • Članki so zavrnjeni glede na to, ali niso akademsko verodostojni in kakovostni.

Sprejeti strokovno pregledani članek predstavlja kakovostno raziskavo na določenem področju, saj strokovno pregledane revije ne objavljajo člankov, ki niso v skladu s standardi stroke.

Kakšen je najboljši način za iskanje recenziranih člankov?

Če iščete strokovno pregledane vire, lahko začnete s pregledovanjem podatkovne zbirke svoje knjižnice. Knjižnice običajno omogočajo, da iskanje zožite in prikažete samo znanstvene članke, vendar to ni vedno izvedljivo.

Lahko pa pogledate tudi na začetek ali konec celotne revije in preverite, ali je v njej uredniška izjava ali navodila za avtorja. Revije v uredniških izjavah ali navodilih za avtorje navedejo, ali uporabljajo medsebojno pregledovanje. Recenzirani članki so navedeni tudi na spletnih straneh nekaterih revij spletne strani.

Z naslednjimi strategijami lahko zagotovite, da bodo vaši rezultati iz recenziranih revij:

  • Ugotovite, ali so recenzirani članki vključeni v opis podatkovne zbirke.
  • Pri iskanju člankov izberite Napredno iskanje. 
  • Rezultate iskanja lahko omejite na strokovno pregledane članke, če na zaslonu za iskanje označite potrditveno polje.
  • Če uporabljate spletno stran revije, poiščite povezavo z naslovom Informacije za avtorje, navodila za avtorje, oddaja člankov itd.

Članki, objavljeni v recenziranih revijah, običajno vsebujejo te dejavnike. Ko opravljate raziskave za svoje disertacija, morate biti sposobni prepoznati strokovno pregledane vire z uporabo vsaj ene od teh metod. 

Ali je mogoče narediti svoj Ačlanek bolj kakovosten z dodajanjem več podrobnosti?

V znanstveni skupnosti so strokovno pregledani članki kot pečati za verodostojnost in kakovost. Vprašanje je, kako pripraviti članek, da bo uspešno potrjen?

Pomembno je podrobno usmerjeno pisanje. Članki morajo biti napisani kronološko, z ustreznimi naslovi in razdelki. Drugič, preverite, ali so bile informacije utemeljene z ustreznim virom. Tretji nasvet je, da bodite pozorni na posebnosti in zagotovite, da je pisanje slovnično pravilno.

Veliko grafik, tabel in slik vedno pritegne vaše vrstnike. Tukaj odkrijte, kako poenostaviti postopek izdelave raziskovalnega dela: Raziskovalna knjiga: Kako napisati iz nič v petih enostavnih korakih.

S spletno stranjo Opazujte graf, lahko ustvarite osupljive infografike, s katerimi izboljšate vizualno privlačnost vaših člankov. Če želite izvedeti več, obiščite našo spletna stran.

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge