Sociale media buiten de sociale

Door de sterke invloed van sociale media op de verspreiding van informatie hebben wetenschappelijke tijdschriften de afgelopen jaren behoefte gekregen aan het creëren van sociale-mediaprofielen om beter met hun publiek te kunnen communiceren.

Niet alleen wetenschappelijke tijdschriften, maar ook onderzoekers, uitgevers en instellingen hebben nu om professionele redenen accounts op sociale media: om de communicatie met hun publiek beter te beheren, hun wetenschappelijke publicaties verder te verspreiden en onder de aandacht te brengen.

De aanwezigheid van sociale media is geen exclusieve noodzaak voor wetenschappelijke tijdschriften of wetenschappers. Tegenwoordig zijn veel bedrijven (nog meer na de COVID-19 pandemie) verplicht en gedwongen om online aanwezig te zijn via websites, pagina's of social media accounts om hun verkoopcijfers te verhogen.

Natuurlijk geldt dat, op een andere manier, ook voor de wetenschappelijke gemeenschap.

Academische tijdschriften en onderzoekers maken gebruik van sociale media zoals Twitter, Facebook en Instagram om discussies tussen alle mensen binnen en buiten de wetenschappelijke gemeenschap te stimuleren en uit te breiden, waardoor het bereik van hun werk en de lees- en citatiecijfers van hun papers toenemen. 

Helaas is het hebben van een account alleen niet voldoende om deze doelen te bereiken. Er zijn strategieën nodig om de betrokkenheid van de lezers te vergroten. En dat is wanneer Visuele samenvattingen komen in!

Visuele samenvattingen

Bekend als grafische samenvattingen, informatiegrafieken, infographics, wetenschapscijfers, alle verschillende soorten visuele communicatie is een strategie om onderzoek te promoten en te verspreiden. 

Opkomend bewijs suggereert dat sociale media, samen met visuele samenvattingen, het vermogen hebben om traditionele bibliometrische gegevens, zoals citaties en gelezen artikelen, en alternatieve, aan sociale media gerelateerde gegevens, zoals likes, engagements en retweets, te beïnvloeden. Visuele abstracts vatten het verhaal van een wetenschappelijk artikel visueel aantrekkelijk samen voor de lezer, waardoor deze wordt aangetrokken tot het volledige artikel.

In tegenstelling tot gewone social media berichten die meestal alleen uit tekst bestaan, kan het toevoegen van een visuele samenvatting de prestaties verbeteren in termen van shares, likes en engagement. En enkele recente studies bewijzen dat.

Een studie gepubliceerd door Het Tijdschrift voor Artroplastie heeft een crossover gerandomiseerde trial van visuele abstracts versus platte tekst tweets voor het verspreiden van orthopedisch onderzoek. Het hoofddoel van de studie was te bepalen of peer-reviewed tijdschriftartikelen die op Twitter werden gedeeld met behulp van grafische samenvattingen de gebruikersbetrokkenheid en de mate van delen verbeterden in vergelijking met tweets met gewone tekst zonder een begeleidende visuele infographic. 

De studieresultaten tonen aan dat de verspreiding van onderzoekstweets met visuele abstracts een grotere betrokkenheid had dan tweets met platte tekst. De studie deelde inhoud van het onderzoeksgebied artroplastie op Twitter en constateerde dat het engagementpercentage (aantal gebruikers dat de post visualiseerde/aantal gebruikers dat interactie had met de post) hoger was bij de groep tweets met visueel abstract. 

"Visuele samenvattingen zijn visueel aantrekkelijker en aantrekkelijker voor gebruikers als ze door hun feeds scrollen", legt de studie uit, "waardoor een eerste intrige ontstaat die leidt tot een meer diepgaande blik." Bovendien kan een beperkt aantal tekens (althans, op Twitter) ook van invloed zijn op het delen of reposten van een afbeelding in plaats van alleen tekst. 

Maar vergeet niet dat visuele samenvattingen geen vervanging zijn van het artikel. Zij bieden slechts een eenvoudige en snelle preview van de studie, die clinici en onderzoekers helpt de inhoud te vinden die het meest van toepassing is op datgene waarin zij meer geïnteresseerd zijn of waarnaar zij op zoek zijn.

Aan het eind van de studie bevelen de auteurs aan dat "tijdschriften visuele samenvattingen gebruiken om hun betrokkenheid bij gebruikers van sociale mediaplatforms te vergroten". 

Visual Abstracts op High Impact Journals

Wij willen dat u begrijpt hoe een visueel abstract meerdere vormen en stijlen kan hebben en verschillende informatie kan presenteren. Wij verzamelen voor u enkele grafische abstracts / visuele abstracts die zijn gepubliceerd in tijdschriften met een hoge impact.

De volgende visuele samenvatting komt uit de eerder genoemde studie, "Een gerandomiseerde crossover-test van visuele samenvattingen versus gewone tweets voor de verspreiding van orthopedisch onderzoek.". De studie werd gepubliceerd in Het Tijdschrift voor Artroplastie in augustus 2021. De visuele samenvatting vat samen of gebogen zittende en eenbenige staande röntgenfoto's nuttig kunnen zijn bij de preoperatieve evaluatie van de lumbale mobiliteit bij THA.

Visueel abstract
Voorbeeld van visueel abstract

De volgende grafische samenvatting, gemaakt met het Mind the Graph-platform, is van een Natuur artikel gepubliceerd in oktober 2019, genaamd "Metabole regeling van genexpressie door histonlactylering". De studie werd uitgevoerd door Het Becker laboratorium. Bekijk hun website om meer prachtige grafische abstracts van hun hand te zien.

Grafisch abstract
Grafisch abstract

De volgende grafische samenvatting werd gepubliceerd in de Biological Psychiatry Journal in mei 2018. Met de titel "Huidige status van diermodellen van posttraumatische stressstoornis: Gedrags- en biologische fenotypes en toekomstige uitdagingen voor een betere vertaling.," de studie presenteert deze grafische samenvatting met een geïllustreerd schema van de verschillende diermodellen van posttraumatische stressstoornis, en het werd gemaakt met behulp van Mind the Graph.

Visueel abstract
Visueel abstract

Deze visuele samenvatting is te vinden in The New England Journal of Medicinegetiteld "Vadadustat bij bloedarmoede en niet-dialyse-afhankelijke CKD". Het visueel abstract deelt informatie over twee gerandomiseerde, fase 3, open-label non-inferioriteitsonderzoeken waarin vadustat wordt vergeleken met darbepoetine alfa bij patiënten met niet-dialyse-afhankelijke chronische nierziekte. In dit geval deelde de visuele samenvatting de bevindingen van de studie en de informatie over de methodologie. 

Visueel abstract
Visueel abstract

 The New England Journal of Medicine heeft veel visuele samenvattingen beschikbaar om te bekijken, het tijdschrift gebruikt zeer actief visuele samenvattingen voor hun artikelen. Bezoek zeker hun website en bekijk het. 

Natuur en grafische samenvattingen?

Nature gebruikt steeds meer visuele abstracts om de verspreiding van wetenschap te vergroten. Hoewel niet alle Nature-portefeuilles een grafisch abstract vereisen, kunt u voor Nature Chemistry manuscripten een Natuur Chemie Voorbereiding van uw inzending pagina met de volgende richtlijnen voor grafische samenvattingen:

  • De grafische samenvatting kan chemische structuren of afbeeldingen bevatten; 
  • Tekstuele verklaringen moeten tot een minimum worden beperkt;
  • Grafische samenvattingen in kleur worden aangemoedigd en zullen zonder extra kosten worden gepubliceerd;
  • De afbeelding moet passen in een rechthoek van 90 mm breed en 50 mm hoog;
  • De afbeelding moet als één bestand worden ingediend in een standaard bestandsformaat en zal worden gepubliceerd in de inhoudsopgave in druk en online;
  • Alle grafische samenvattingen moeten worden ingediend met een witte achtergrond, en afbeeldingen moeten waar mogelijk de beschikbare breedte vullen. Ga voor meer informatie naar de pagina Nature Chemistry / Preparing your Submission. hieren zorg ervoor dat u ook alle richtsnoeren voor de resolutievereisten ziet. 

Ga voor meer informatie naar de pagina Nature Chemistry / Preparing your Submission. hieren zorg ervoor dat u ook alle richtsnoeren voor de resolutievereisten ziet. 

Klaar om je visuele samenvatting te beginnen? Mind the Graph wacht op je!

Klik op hier om je creatie te beginnen!

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen