Družbeni mediji onkraj družbenih

V zadnjih nekaj letih so znanstvene revije zaradi močnega vpliva družbenih medijev na širjenje informacij potrebovale profile v družbenih medijih, da bi bolje komunicirale s svojim občinstvom.

Ne le znanstvene revije, tudi raziskovalci, uredniki in institucije imajo zdaj račune v družbenih medijih iz profesionalnih razlogov: za boljše upravljanje komunikacije z javnostjo, nadaljnjo distribucijo in poudarjanje svojih znanstvenih publikacij.

Prisotnost v družbenih medijih ni izključna potreba znanstvenih revij ali znanstvenikov. Danes so se številna podjetja (še bolj po pandemiji COVID-19) znašla v položaju, ko morajo biti za povečanje stopnje prodaje prisotna na spletu prek spletnih strani, strani ali računov v družabnih medijih.

Seveda to na drugačen način velja tudi za znanstveno skupnost.

Akademske revije in raziskovalci uporabljajo platforme družbenih medijev, kot so Twitter, Facebook in Instagram, da bi spodbudili in razširili razprave med vsemi ljudmi v znanstveni skupnosti in zunaj nje ter tako povečali doseg svojega dela ter branost in citiranost svojih člankov. 

Žal za dosego teh ciljev ni dovolj, da imate samo račun. Potrebne so nekatere strategije za povečanje vključenosti bralcev. In to je takrat, ko Vizualni povzetki so na voljo v!

Vizualni povzetki

Znane kot grafični izvlečki, informacijske grafike, infografike, znanstvene slike, vse različne vrste vizualnih komunikacij so strategija za promocijo in razširjanje raziskav. 

Pojavljajo se dokazi, da lahko družbeni mediji skupaj z vizualnimi povzetki vplivajo na tradicionalne bibliometrične podatke, kot so citati, branja, in alternativne podatke, povezane z družbenimi mediji, kot so všečki, vključenost in retviti. Vizualni povzetki bralcu vizualno privlačno povzamejo zgodbo znanstvenega članka in ga tako pritegnejo k branju celotnega članka.

V nasprotju z običajnimi objavami v družabnih medijih, ki so običajno sestavljene samo iz besedila, lahko dodajanje vizualnega izvlečka izboljša učinkovitost v smislu delitev, všečkov in vključenosti. To dokazuje tudi nekaj nedavnih študij.

Študija, ki jo je objavila Časopis za artroplastiko opravil navzkrižno randomizirano preskušanje vizualnih povzetkov v primerjavi s tviti v navadnem besedilu za razširjanje ortopedskih raziskav. Glavni cilj študije je bil ugotoviti, ali so članki iz recenziranih revij, ki so bili deljeni na Twitterju z uporabo grafičnih povzetkov, izboljšali vključenost uporabnikov in stopnjo deljenja v primerjavi s tviti z navadnim besedilom brez priložene vizualne infografike. 

Rezultati študije kažejo, da je bilo razširjanje raziskovalnih tvitov z vizualnimi povzetki bolj angažirano kot tviti z navadnim besedilom. V študiji so na Twitterju delili vsebine s področja raziskav artroplastike in opazili, da je bila stopnja vključenosti (število uporabnikov, ki so vizualizirali objavo/število uporabnikov, ki so sodelovali z objavo) večja pri skupini tvitov z vizualnim izvlečkom. 

"Vizualni povzetki so vizualno privlačnejši in privlačnejši za uporabnike, ko se pomikajo po svojih kanalih," je razloženo v študiji, "in ustvarijo začetno zanimanje, ki vodi k bolj poglobljenemu ogledu." Poleg tega lahko omejeno število znakov (vsaj na Twitterju) vpliva tudi na deljenje ali ponovno objavo grafike namesto zgolj besedila. 

Vendar ne pozabite, da vizualni povzetki ne nadomeščajo članka. Zagotavljajo le preprost in hiter predogled študije, ki zdravnikom in raziskovalcem pomaga najti vsebino, ki najbolj ustreza temu, kar jih bolj zanima ali kar iščejo.

Na koncu študije avtorji priporočajo, da "revije uporabljajo vizualne povzetke za povečanje sodelovanja z uporabniki platform družbenih medijev". 

Vizualni povzetki v revijah z velikim učinkom

Želimo, da razumete, kako ima lahko vizualni izvleček več oblik in slogov ter predstavlja različne informacije. Za vas smo zbrali nekaj grafičnih povzetkov / vizualnih povzetkov, objavljenih v revijah z visokim vplivom.

Naslednji vizualni izvleček je iz prejšnje omenjene študije, "Navzkrižno randomizirano preskušanje vizualnih povzetkov v primerjavi s tviti z navadnim besedilom za razširjanje ortopedskih raziskav". Študija je bila objavljena v Časopis za artroplastiko avgusta 2021. Vizualni izvleček povzema, ali so lahko rentgenski posnetki v sedečem položaju z upogibanjem in v stoječem položaju z eno nogo uporabni pri predoperativni oceni gibljivosti ledvenega dela pri THA.

Vizualni povzetek
Primer vizualnega povzetka

Naslednji grafični izvleček, ustvarjen s platformo Mind the Graph, je iz Narava članek, objavljen oktobra 2019, z naslovom "Metabolična regulacija izražanja genov s histonsko laktilacijo". Študija je bila izvedena z Laboratorij Becker. Na njihovi spletni strani si lahko ogledate več čudovitih grafičnih izvlečkov, ki so jih ustvarili.

Grafični povzetek
Grafični povzetek

Naslednji grafični izvleček je bil objavljen v reviji Časopis za biološko psihiatrijo maja 2018. Z naslovom "Trenutno stanje živalskih modelov posttravmatske stresne motnje: Vedenjski in biološki fenotipi ter prihodnji izzivi za izboljšanje prevajanja," je v študiji predstavljen ta grafični izvleček z ilustrirano shemo več živalskih modelov posttravmatske stresne motnje, ustvarjen pa je bil z uporabo Mind the Graph.

Vizualni povzetek
Vizualni povzetek

Ta vizualni izvleček je v The New England Journal of Medicinez naslovom "Vadadustat pri anemiji in CKD, ki ni odvisna od dialize". Vizualni izvleček vsebuje informacije o dveh randomiziranih, odprtih preskušanjih faze 3, ki sta primerjali vadadustat z darbepoetinom alfa pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo, ki ni odvisna od dialize. V tem primeru vizualni izvleček deli ugotovitve študije in informacije o metodologiji. 

Vizualni povzetek
Vizualni povzetek

 The New England Journal of Medicine je na voljo veliko vizualnih povzetkov, ki si jih lahko ogledate, saj revija zelo aktivno uporablja vizualne povzetke za svoje članke. Obiščite njihovo spletno stran in si jo oglejte. 

Narava in grafični izvlečki?

V reviji Nature je vse več vizualnih izvlečkov, ki omogočajo širjenje znanstvenih dognanj. Čeprav vsi članki v reviji Nature ne zahtevajo grafičnega izvlečka, lahko za rokopise s področja kemije v reviji Nature najdete Nature Chemistry Priprava prijave stran z naslednjimi smernicami za grafične izvlečke:

  • Grafični izvleček lahko vsebuje kemijske strukture ali slike; 
  • Besedilne izjave naj bodo čim manjše;
  • Spodbuja se uporaba barvnih grafičnih povzetkov, ki bodo objavljeni brez dodatnega plačila;
  • Slika mora biti tako velika, da se prilega pravokotniku z dimenzijami 90 mm širine × 50 mm višine;
  • Grafiko je treba predložiti v eni datoteki v standardnem formatu, objavljena pa bo v kazalu vsebine v tiskani in spletni obliki;
  • Vsi grafični povzetki morajo biti predloženi z belim ozadjem, slike pa morajo po možnosti zapolniti razpoložljivo širino.Za več informacij obiščite stran Nature Chemistry / Preparing your Submission. tukajin si oglejte tudi vse smernice za slike glede zahtev glede ločljivosti. 

Za več informacij obiščite stran Nature Chemistry / Preparing your Submission tukajin si oglejte tudi vse smernice za slike glede zahtev glede ločljivosti. 

Ste pripravljeni za začetek ustvarjanja vizualnega abstrakta? Mind the Graph vas čaka!

Kliknite . tukaj za začetek ustvarjanja!

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge