Wetenschap moet gaan over nieuwsgierigheid en vragen, niet over dogma's en ingeblikte antwoorden. Leraren moeten dus meer doen dan onderwijzen tegen de platte aarde theorie. We moeten de wetenschappelijke methode aanleren: hypothesen opwerpen, experimenten uitvoeren om waarnemingen te onderzoeken en vragen te beantwoorden. Een natuurkundeleraar, Rhett Allain, schreef over hoe je de heliocentrische theorie kunt onderwijzen, oftewel hoe je kunt aantonen dat de aarde rond de zon draait.

Het artikel werd gepubliceerd op Wired1als Rhett Allain2 beschrijft zichzelf, hij "is universitair hoofddocent natuurkunde aan de Southeastern Louisiana University. Hij houdt van lesgeven en praten over natuurkunde. Soms haalt hij dingen uit elkaar en kan ze niet meer in elkaar zetten." 

"Een van de belangrijkste doelstellingen van deze cursus is de studenten te helpen de aard van de wetenschap te begrijpen. In het bijzonder het idee dat wetenschap draait om het bouwen en testen van modellen. Tijdens de cursus verzamelen de leerlingen gegevens en bouwen ze hun eigen modellen, maar ze leren ook over bestaande wetenschappelijke modellen, zoals het heliocentrische (zon-gecentreerde) model van het zonnestelsel."

Nepnieuws bestrijden als Platte Aarde en geocentrisme de wetenschappelijke methode aanleren

03 Manieren om aan te tonen dat de aarde om de zon draait

01. Fasen van Venus

Wat je nodig hebt:

 • Een verrekijker
 • Enige tijd
 • Nieuwsgierigheid

Hoe doe je dat?

 • Zoek uit wanneer de planeet Venus zichtbaar is vanaf jouw locatie. U kunt het vinden op Google3. Als hij nu niet aan de hemel staat, wacht dan een paar weken en dan zou je hem weer moeten kunnen zien (zonder dat je om 4 uur 's nachts op moet staan).
 • Met de verrekijker zou je iets moeten zien dat geen ster is en zelfs niet cirkelvormig. Dit komt omdat Venus dezelfde fasen heeft als de maan.

Kijk naar deze infographic gemaakt op Mind the Graph om de fasen van Venus te laten zien:

voorbeeld_84645

Maar wat betekent dit voor de geocentrische en heliocentrische modellen van het zonnestelsel?

De leraar Rhett Allain antwoordt dat: "Laten we eerst in herinnering brengen wat de maanfasen veroorzaakt. Kortom, de helft van de maan wordt verlicht door de zon. Omdat we vanuit verschillende hoeken naar de maan kijken, zien we slechts een deel van de verlichte helft van de maan en dit veroorzaakt de fasen. Hetzelfde geldt voor Venus. Als Venus een sikkelvormige fase heeft, betekent dat dus dat we naar de "achterkant" van Venus kijken. Als Venus een volle fase heeft, kijken we naar de "voorkant". Dit kan alleen gebeuren als Venus om de zon draait."

02. Manen van Jupiter 

Wat je nodig hebt:

 • Een verrekijker
 • Enige tijd
 • Nieuwsgierigheid

Hoe doe je dat?

 • Kijk eens naar Jupiter (als hij zichtbaar is aan de hemel). Van de planeet Jupiter zul je niet echt details kunnen onderscheiden, maar je kunt wel de vier grote manen zien. Ja, je kunt de manen van Jupiter zien met een verrekijker.

Net als de fasen van Venus bewijst dit niet dat het geocentrische model fout is. Maar het is duidelijk dat deze manen om Jupiter draaien en niet om de Aarde. De Aarde is dus niet het centrum van alles.

03. Retrograde beweging van Mars

Wat je nodig hebt:

 • Geduld
 • Enige tijd

Hoe doe je dat?

Ga 's nachts naar buiten en kijk waar Mars staat ten opzichte van de achtergrondsterren. Doe dit de volgende nacht nog eens en je zult zien dat hij op een andere plaats staat (ten opzichte van de achtergrondsterren). In feite doen alle planeten dit - zo weten we dat het geen sterren zijn.

Maar als je de beweging van Mars blijft volgen, zul je merken dat hij naar het oosten beweegt, behalve op enkele speciale momenten. Af en toe beweegt Mars korte tijd naar het westen, voordat hij weer naar het oosten beweegt. Dit wordt retrograde beweging genoemd.

Maar wat betekent dit voor de geocentrische en heliocentrische modellen van het zonnestelsel?

Laten we het geocentrische model bekijken met Mars in een baan om de aarde. Elke nacht beweegt hij verder naar het oosten. Dat is logisch. Maar hoe verklaar je de tijden dat hij naar het westen beweegt? Dat is belachelijk.

Kijk naar dit model van Mars en de aarde die om de zon draaien:

In dit model draaien zowel de Aarde als Mars rond een zon - besef wel dat dit model niet op schaal is. Dit betekent dat de hoeksnelheid van de planeten afneemt met de baanafstand. De Aarde draait "sneller" dan Mars. Het is dit gebied waarin de Aarde Mars inhaalt dat we retrograde beweging krijgen. Met een heliocentrisch model is de retrograde beweging van Mars eenvoudig te verklaren.

Deze experimenten laten zien hoe de aarde in een bolvorm om de zon draait. Echter, zoals Rhett Allain schreef, "zouden we niet van een draaiende aarde afvliegen? Zouden vogels geen moeite hebben om de aarde bij te houden? Het voelt gewoon niet alsof de aarde beweegt. Het geocentrische model van het zonnestelsel is volkomen redelijk, totdat je betere gegevens gaat verzamelen. Of, om dit te zeggen met betrekking tot de aard van de wetenschap: Sommige modellen zijn vrij goed, totdat je meer gegevens verzamelt die zeggen dat ze niet goed zijn. Zo werkt de wetenschap nu eenmaal.

Beeldwetenschap tegen pseudowetenschap zoals de Platte Aarde

Deze experimenten hierboven zijn veel gemakkelijker te begrijpen met visuele modellen en infographics. Wetenschap moet visueel zijn om meer mensen te bereiken.

Ik heb de infographic van Venusfasen gemaakt met behulp van Mind the Graph. Als u het leuk vond en er ook een voor uw onderzoek wilt maken, kunt u Mind the Graph proberen.

 1. Hoe aantonen dat de aarde om de zon draait
 2. Rhett Allain.
 3. Zichtbare planeten - en meer.
logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen