Znanost mora biti radovednost in vprašanja, ne pa dogme in konzervirani odgovori. Zato morajo učitelji več kot le poučevati proti teoriji o ploščati Zemlji. Učiti moramo znanstveni metoda postavljanja hipotez, izvajanje poskusov za raziskovanje opažanj in odgovarjanje na vprašanja. Učitelj fizike Rhett Allain je pisal o tem, kako poučevati heliocentrično teorijo ali, z drugimi besedami, kako pokazati, da Zemlja kroži okoli Sonca.

Članek je bil objavljen na portalu Wired1kot Rhett Allain2 opisuje samega sebe, je "je izredni profesor fizike na univerzi Southeastern Louisiana. Rad poučuje in govori o fiziki. Včasih stvari razstavi in jih ne more sestaviti nazaj." 

"Eden glavnih ciljev tega predmeta je pomagati študentom razumeti narava znanosti. Zlasti misel, da gre pri znanosti za gradnjo in preizkušanje modelov. Učenci pri predmetu zbirajo podatke in gradijo lastne modele, spoznavajo pa tudi obstoječe znanstvene modele, kot je heliocentrični model, ki je osredotočen na Sonce. sončna sistem."

Boj proti lažnim novicam, kot je ploščata zemlja in geocentrizem poučevanje znanstvene metode

03 Načini dokazovanja, da Zemlja kroži okoli Sonca

01. Faze Venere

Kaj potrebujete:

 • Daljnogled
 • Nekaj časa
 • Radovednost

Kako to storiti:

 • Ugotovite, kdaj bo planet Venera je viden z vašega položaja. Najdete jo v Googlu3. Če ga zdaj ni na nebu, počakajte nekaj tednov in spet ga boste lahko videli (ne da bi vam bilo treba vstajati ob štirih zjutraj).
 • Z daljnogledom boste opazili nekaj, kar ni zvezda in ni niti okroglo. To se zgodi, ker ima Venera podobne faze kot Luna.

Poglej to infografika ustvarjen na Mind the Graph za prikaz faz Venere:

predogled_84645

Toda kaj to pomeni za geocentrični in heliocentrični model sončnega sistema?

Na to odgovarja učitelj Rhett Allain: "Najprej se spomnimo, kaj povzroča faze lune. Na kratko, polovico lune osvetljuje sonce. Ker na Luno gledamo pod različnimi koti, vidimo le del osvetljene polovice Lune in to povzroča faze. Enako velja za Venero. Če ima torej Venera faze v obliki polmeseca, to pomeni, da gledamo "zadnjo stran" Venere. Če ima Venera polno fazo, gledamo "sprednjo stran". To se lahko zgodi le, če Venera kroži okoli Sonca."

02. Jupitrove lune 

Kaj potrebujete:

 • Daljnogled
 • Nekaj časa
 • Radovednost

Kako to storiti:

 • Oglejte si Jupiter (ko je viden na nebu). Podrobnosti o planetu Jupiter ne boste mogli razbrati, lahko pa opazite štiri velike lune. Da, Jupitrove lune lahko vidite z daljnogledom.

Tako kot faze Venere to ne dokazuje, da je geocentrični model napačen. Vendar pa je očitno, da te lune krožijo okoli Jupitra in ne okoli Zemlje. Torej Zemlja ni središče vsega.

03. Retrogradno gibanje Marsa

Kaj potrebujete:

 • Potrpežljivost
 • Nekaj časa

Kako to storiti:

Ponoči pojdite ven in opazujte položaj Marsa glede na ozadje. zvezde. To ponovite naslednjo noč in opazili boste, da je na drugem mestu (glede na zvezde v ozadju). Pravzaprav to počnejo vsi planeti - tako vemo, da niso zvezde.

Če boste spremljali gibanje Marsa, boste opazili, da se giblje proti vzhodu, razen v nekaterih posebnih obdobjih. Občasno se Mars za kratek čas premakne proti zahodu, nato pa se spet premakne proti vzhodu. To imenujemo retrogradno gibanje.

Toda kaj to pomeni za geocentrični in heliocentrični model sončnega sistema?

Oglejmo si geocentrični model z Marsom, ki kroži okoli Zemlje. Vsako noč se premakne bolj proti vzhodu. To je smiselno. Toda kako razložiti čas, ko se premika proti zahodu? To je preprosto noro.

Oglejte si model Marsa in Zemlje, ki krožita okoli Sonca:

V tem modelu Zemlja in Mars krožita okoli Sonca - zavedajte se, da ta model ni v merilu. To pomeni, da se kotna hitrost planetov zmanjšuje z orbitalno razdaljo. Zemlja kroži "hitreje" kot Mars. Na tem območju, kjer Zemlja prehiteva Marsa, dobimo retrogradno gibanje. Uporaba heliocentričnega modela omogoča preprosto razlago retrogradnega gibanja Marsa.

Ti poskusi kažejo, kako Zemlja kroži okoli Sonca v obliki krogle. Vendar, kot je zapisal Rhett Allain, "ali ne bi poleteli z vrteče se Zemlje? Ali ne bi imele ptice težave z letenjem, da bi držale korak z Zemljo? Pravzaprav se zdi, da se Zemlja ne premika. Geocentrični model osončja je povsem razumen, dokler ne začnete zbirati boljših podatkov. Ali če to povemo v zvezi z naravo znanosti: Nekateri modeli so precej dobri, dokler ne zberete več podatkov, ki povedo, da niso dobri. Tako deluje znanost."

Vizualna znanost proti psevdoznanosti, kot je ploščata Zemlja

Ti poskusi zgoraj so veliko lažje razumljivi, saj prikazujejo vizualno modeli in infografike. Znanost mora biti vizualna, da doseže več ljudi.

Infografiko o fazah Venere sem ustvaril z uporabo Mind the Graph. Če vam je bila všeč in jo želite ustvariti za svoj raziskave lahko poskusite tudi z Mind the Graph.

 1. Kako dokazati, da Zemlja kroži okoli Sonca
 2. Rhett Allain.
 3. Vidni planeti - in še več.
logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge