Tiede on oltava uteliaisuutta ja kysymyksiä, ei dogmeja ja valmiita vastauksia. Opettajien on siis tehtävä muutakin kuin opetettava litteän maapallon teoriaa vastaan. Meidän on opetettava tieteellinen hypoteesien laatimismenetelmä, kokeiden tekeminen havaintojen tutkimiseksi ja kysymyksiin vastaamiseksi. Eräs fysiikan opettaja, Rhett Allain, kirjoitti siitä, miten opettaa heliosentristä teoriaa eli miten osoittaa, että Maa kiertää Aurinkoa.

Artikkeli julkaistiin Wired-sivustolla1Rhett Allainina2 kuvaa itseään, hän "on fysiikan apulaisprofessori Southeastern Louisiana Universityssä. Hän nauttii opettamisesta ja fysiikasta puhumisesta. Joskus hän purkaa asioita eikä osaa koota niitä takaisin." 

"Yksi tämän kurssin tärkeimmistä tavoitteista on auttaa opiskelijoita ymmärtämään luonto tieteen. Erityisesti ajatus siitä, että tieteessä on kyse mallien rakentamisesta ja testaamisesta. Kurssin aikana oppilaat keräävät tietoja ja rakentavat omia mallejaan, mutta he tutustuvat myös olemassa oleviin tieteellisiin malleihin, kuten heliosentriseen (aurinkokeskeiseen) malliin. aurinko järjestelmä."

Taistelu väärennettyjä uutisia vastaan kuten litteä maa ja geosentrismi tieteellisen menetelmän opettaminen

03 Tapoja osoittaa, että Maa kiertää Aurinkoa.

01. Venuksen vaiheet

Mitä tarvitset:

 • Kiikarit
 • Jonkin aikaa
 • Uteliaisuus

Miten se tehdään:

 • Selvitä, milloin planeetta Venus näkyy sijainnistasi. Löydät sen Googlesta3. Jos se ei näy taivaalla juuri nyt, odota muutama viikko, niin näet sen taas (ilman, että sinun tarvitsee herätä aamuneljältä).
 • Kun käytät kiikaria, sinun pitäisi huomata jotain, joka ei ole tähti eikä edes pyöreä. Tämä johtuu siitä, että Venuksen vaiheet muistuttavat kuun vaiheita.

Katso tätä infografiikka luotu Mind the Graph näyttää Venuksen vaiheet:

preview_84645

Mutta mitä tämä tarkoittaa aurinkokunnan geosentrisen ja heliosentrisen mallin kannalta?

Opettaja Rhett Allain vastaa siihen: "Muistutetaan ensin, mistä kuun vaiheet johtuvat. Lyhyesti sanottuna aurinko valaisee puolet kuusta. Koska katsomme kuuta eri kulmista, näemme vain osan valaistusta puoliskosta, ja tämä aiheuttaa vaiheet. Täsmälleen sama pätee Venukseen. Jos Venuksella on siis puolikuun muotoiset vaiheet, se tarkoittaa, että katsomme Venuksen "takapuolta". Jos Venuksella on täysi vaihe, katsomme "etupuolta". Tämä voi tapahtua vain, jos Venus kiertää Aurinkoa."

02. Jupiterin kuut 

Mitä tarvitset:

 • Kiikarit
 • Jonkin aikaa
 • Uteliaisuus

Miten se tehdään:

 • Katso Jupiteria (kun se näkyy taivaalla). Jupiter-planeetan yksityiskohdista ei oikein voi saada selvää, mutta neljä suurta kuuta on nähtävissä. Kyllä, voit nähdä Jupiterin kuut kiikareilla.

Aivan kuten Venuksen vaiheet, tämä ei todista, että geosentrinen malli on väärässä. On kuitenkin selvää, että nämä kuut kiertävät Jupiteria eivätkä Maata. Maa ei siis ole kaiken keskus.

03. Marsin taantumuksellinen liike

Mitä tarvitset:

 • Kärsivällisyys
 • Jonkin aikaa

Miten se tehdään:

Mene ulos yöllä ja huomaa Marsin sijainti taustaan nähden. tähdet. Tee tämä uudelleen seuraavana yönä, ja huomaat, että se on eri paikassa (suhteessa taustatähtiin). Itse asiassa kaikki planeetat tekevät näin - siitä tiedämme, että ne eivät ole tähtiä.

Jos kuitenkin seuraat Marsin liikettä, huomaat, että se liikkuu itään - lukuun ottamatta joitakin erityisiä aikoja. Toisinaan Mars liikkuu lyhyen aikaa länteen ennen kuin se siirtyy jälleen itään. Tätä kutsutaan taantuvaksi liikkeeksi.

Mutta mitä tämä tarkoittaa aurinkokunnan geosentrisen ja heliosentrisen mallin kannalta?

Tarkastellaan geosentristä mallia, jossa Mars kiertää Maata. Joka yö se siirtyisi kauemmas itään. Siinä on järkeä. Mutta miten selitetään ajat, jolloin se liikkuu länteen? Se on aivan hullua.

Katso tätä mallia, jossa Mars ja Maa kiertävät Aurinkoa:

Tässä mallissa sekä Maa että Mars kiertävät aurinkoa - huomaa, että malli ei ole mittakaavassa. Tämä tarkoittaa, että planeettojen kulmanopeus pienenee kiertoradan etäisyyden myötä. Maa kiertää Marsia "nopeammin". Juuri tällä alueella, jolla Maa ohittaa Marsin, syntyy takaperoinen liike. Heliosentrisen mallin käyttäminen selittää Marsin taantumuksellisen liikkeen yksinkertaisesti.

Nämä kokeet osoittavat, miten Maa kiertää Aurinkoa pallonmuotoisesti. Kuitenkin, kuten Rhett Allain kirjoitti,"Emmekö lentäisi pois pyörivästä Maasta? Eikö linnuilla olisi vaikeuksia lentää pysyäkseen Maan mukana? Itse asiassa ei vain tunnu siltä, että Maa liikkuisi. Geosentrinen aurinkokuntamalli on täysin järkevä, kunnes aletaan kerätä parempaa tietoa. Tai sanoakseni tämän tieteen luonteen osalta: Jotkin mallit ovat melko hyviä, kunnes kerätään lisää tietoa, joka osoittaa, että ne eivät ole hyviä. Näin tiede toimii."

Visuaalinen tiede vastaan pseudotiedettä, kuten litteää maapalloa vastaan

Nämä edellä mainitut kokeet ovat paljon helpommin ymmärrettävissä, ja ne osoittavat... visuaalinen malleja ja infografiikkaa. Tieteen on oltava visuaalista, jotta se tavoittaisi enemmän ihmisiä.

Loin infograafin Venuksen vaiheista käyttäen seuraavia välineitä Mind the Graph. Jos pidit siitä ja haluat luoda sellaisen omalle tutkimus voit kokeilla myös Mind the Graph:tä.

 1. Miten osoittaa, että Maa kiertää Aurinkoa?
 2. Rhett Allain.
 3. Näkyvät planeetat - ja paljon muuta.
logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit