Videnskab skal handle om nysgerrighed og spørgsmål, ikke dogmer og standardsvar. Så lærerne har brug for mere end at undervise i teorien om den flade jord. Vi skal undervise i den videnskabelige metode, hvor man opstiller hypoteser, laver eksperimenter for at udforske observationer og besvare spørgsmål. En fysiklærer, Rhett Allain, skrev om, hvordan man underviser i den heliocentriske teori, eller med andre ord, hvordan man viser, at jorden kredser om solen.

Artiklen blev udgivet på Wired1, som Rhett Allain2 beskriver sig selv, han "er lektor i fysik ved Southeastern Louisiana University. Han nyder at undervise og tale om fysik. Nogle gange skiller han ting ad og kan ikke samle dem igen." 

"Et af de vigtigste mål med dette kursus er at hjælpe eleverne med at forstå videnskabens natur. Især ideen om, at videnskab handler om at bygge og teste modeller. I løbet af kurset indsamler de studerende data og bygger deres egne modeller, men de lærer også om eksisterende videnskabelige modeller, såsom den heliocentriske (solcentrerede) model af solsystemet."

Bekæmpelse af fake news som undervisning i flad jord og geocentrisme med videnskabelig metode

03 Måder at vise, at Jorden kredser om Solen

01. Venus' faser

Det skal du bruge:

 • En kikkert
 • En tid
 • Nysgerrighed

Sådan gør du:

 • Find ud af, hvornår planeten Venus er synlig fra din position. Du kan finde det på Google3. Hvis den ikke er på himlen lige nu, skal du bare vente et par uger, så burde du kunne se den igen (uden at skulle stå op kl. 4 om morgenen).
 • Når du bruger kikkerten, bør du bemærke noget, der ikke er en stjerne og ikke engang cirkulært. Det sker, fordi Venus har faser, der ligner månens faser.

Se denne infografik lavet af Mind the Graph, der viser Venus' faser:

preview_84645

Men hvad betyder det for de geocentriske og heliocentriske modeller af solsystemet?

Det svarer læreren Rhett Allain på: "Lad os først huske på, hvad der forårsager månens faser. Kort sagt er halvdelen af månen oplyst af solen. Da vi ser på månen fra forskellige vinkler, ser vi kun en del af den oplyste halvdel af månen, og det forårsager faserne. Præcis det samme gør sig gældende for Venus. Så hvis Venus har halvmåneformede faser, betyder det, at vi ser på "bagsiden" af Venus. Hvis Venus har en fuld fase, ser vi på "forsiden". Den eneste måde, dette kan ske på, er, hvis Venus kredser om solen."

02. Jupiters måner 

Det skal du bruge:

 • En kikkert
 • En tid
 • Nysgerrighed

Sådan gør du:

 • Tag et kig på Jupiter (når den er synlig på himlen). Du vil ikke rigtig kunne se detaljer om planeten Jupiter, men du kan se de fire store måner. Ja, du kan se Jupiters måner med en kikkert.

Ligesom Venus' faser beviser det ikke, at den geocentriske model er forkert. Men det er tydeligt, at disse måner kredser om Jupiter og ikke om Jorden. Jorden er altså ikke centrum for alting.

03. Mars' retrograde bevægelse

Det skal du bruge:

 • Tålmodighed
 • En tid

Sådan gør du:

Gå udenfor om aftenen, og læg mærke til Mars' placering i forhold til baggrundsstjernerne. Gør det igen næste nat, og du vil opdage, at den befinder sig et andet sted (i forhold til baggrundsstjernerne). Faktisk gør alle planeterne dette - det er sådan, vi ved, at de ikke er stjerner.

Men hvis du bliver ved med at følge Mars' bevægelse, vil du opdage, at den bevæger sig mod øst - undtagen på nogle særlige tidspunkter. Af og til bevæger Mars sig mod vest i kort tid, før den igen bevæger sig mod øst. Dette kaldes retrograd bevægelse.

Men hvad betyder det for de geocentriske og heliocentriske modeller af solsystemet?

Lad os betragte den geocentriske model med Mars i kredsløb om jorden. Hver nat ville den bevæge sig længere mod øst. Det giver mening. Men hvordan forklarer du de tidspunkter, hvor den bevæger sig mod vest? Det er jo vanvittigt.

Se på denne model af Mars og Jorden, der kredser om Solen:

I denne model kredser både Jorden og Mars om en sol - vær opmærksom på, at denne model ikke er i målestok. Det betyder, at planeternes vinkelhastighed aftager med afstanden mellem banerne. Jorden kredser "hurtigere" end Mars. Det er i dette område, hvor Jorden overhaler Mars, at vi får retrograd bevægelse. At bruge en heliocentrisk model giver en enkel forklaring på Mars' retrograde bevægelse.

Disse eksperimenter viser, hvordan jorden kredser om solen i en kugleform. Men som Rhett Allain skrev: "Ville vi ikke flyve væk fra en roterende jord? Ville fugle ikke have svært ved at flyve for at holde trit med jorden? Faktisk føles det bare ikke, som om Jorden bevæger sig. Den geocentriske model af solsystemet er helt rimelig, indtil man begynder at indsamle bedre data. Eller for at sige det med hensyn til videnskabens natur: Nogle modeller er ret gode, indtil man indsamler flere data, der siger, at de ikke er gode. Det er sådan, videnskaben fungerer."

Visuel videnskab mod pseudovidenskab som den flade jord

Eksperimenterne ovenfor er meget lettere at forstå, når man viser visuelle modeller og infografik. Videnskab skal være visuel for at nå ud til flere mennesker.

Jeg skabte infografikken over Venus' faser ved hjælp af Mind the Graph. Hvis du kunne lide den og også vil lave en til din forskning, kan du prøve Mind the Graph.

 1. Sådan viser man, at Jorden kredser om Solen
 2. Rhett Allain.
 3. Synlige planeter - og meget mere.
logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner